120 år, 120 Ajacieden #110: Patrick Kluivert – Från älskad talang till smutskastad stjärna
För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Patrick Kluiverts karriär, hans spikraka utveckling i Ajax och hans glansdagar i FC Barcelona.
Patrick Kluivert föddes i Amsterdam den 1 juli 1976 och växte upp i en katolsk familj tillsammans med en bror och en syster. Hans far, som också var en professionell fotbollsspelare, var från Surinam och hans mor kom från Curaçao. Fotboll blev en stor del av Kluiverts liv som grabb, framförallt gatufotboll som han spelade på det röda torget vid Naardermeerstraat i Amsterdam-Noord med bland andra kompisen Edgar Davids. Samtidigt spelade han i två år för den lokala amatörklubben Schellingwoude. Redan vid sju års ålder stack han ut för sin förmåga att göra många mål och blev klar för Ajax ungdomsakademi efter att ha upptäckts av Johan Cruijffs högra hand Tonny Bruins Slot.
Under årens lopp spelade han på många olika positioner, bland annat som mittback, i ungdomsakademin och detta var en av anledningarna till att han senare skulle växta ut till en av Europas bästa allroundanfallare. Inom Ajax TIPS-modell som står för Teknik, Intelligens, Personlighet och Fart fick han utmärkta resultat inom alla områden utom i P för personlighet, då han ofta kunde vara för impulsiv och hetlevrad, till exempel drog han på sig allt för många gula kort ansåg ungdomstränarna. Trots detta gick utvecklingen spikrakt uppåt både i Ajax ungdomslag och i Oranjes ungdomslandslag där han spelade för U15, U16 och U17-lagen.
Inför säsongen 1994/95 bestämde sig Ajax tränare Louis van Gaal för att plocka upp Kluivert i a-laget, tänkt som en ersättare till den svenske Mr. Ajax Stefan Pettersson som då hade flyttat hem till Sverige och IFK Göteborg igen. Kluivert blev då den allra yngste i det unga och talangfulla lag med spelare som Clarence Seedorf, Marc Overmars, Edgar Davids, Edwin van der Sar, Jari Litmanen och bröderna de Boer samt de lite äldre och mer erfarna spelarna i Frank Rijkaard och kaptenen Danny Blind. Han fick göra sin debut för a-laget den 21 augusti 1994 i holländska supercupen, som det året var en De Klassieker mot Feyenoord. Han gjorde direkt mål och fastställde slutresultatet 3-0 och vann därmed i sin första a-lagsmatch sin första titel.
Senare på hösten den 16 november 1994 fick han också göra sin landslagsdebut för Oranje i en match mot Tjeckien då han fick hoppa in istället för Youri Mulder som fick byta redan i den 13:e minuten i en 0-0 match i Rotterdam. Senare, i sin andra landskamp den 29 mars 1995, gjorde han också sitt första landslagsmål efter att ha kommit in för Ronald de Boer och fastställt slutresultatet 4-0 i en EM-kvalmatch mot Malta. Både i landslaget och i Ajax fick han konkurrera om en startplats med Ronald de Boer (i Ajax var förstås även Nwankwo Kanu med och slogs om en plats) vilket gjorde att Kluivert under sin första säsong i Ajax ofta fick nöja sig med inhopp. Trots det gjorde han 18 mål på de 25 matcher han fick spela vilket gjorde honom till Ajax bäste målskytt den säsongen. En säsong man vann Eredivisie och gick obesegrade genom ligan.
Trots det så blev ju såklart säsongens höjdpunkt både för Ajax och för Kluivert Champions League-finalen mot de regerande mästarna AC Milan den 24 maj 1995. Kluivert fick hoppa in i den 69:e minuten då han ersatte Jari Litmanen och i den 85:e minuten fick han en passning från Rijkaard vid straffområdeslinjen, vände bort sin försvarare samtidigt som han tog med sig bollen mot mål och tåpajade in 1-0 bakom Sebastiano Rossi, vilket blev slutresultatet som gav Ajax sin fjärde Europacup/Champions League-titel. 18 år och 328 dagar ung fick han avgöra en final och blev då också den yngsta målskytten någonsin i en Champions League-final.
Kluivert krönte sin debutsäsong genom att bli utsedd till "Årets holländska talang" och "Årets europeiska fotbollsspelare under 21 år". Ajax började nästa säsong med att slå Feyenoord i den holländska supercupen återigen. Efter 90 minuter stod det 1-1 men i förlängningen gjorde Kluivert ett mål och Ajax vann supercupen på Golden goal. Man vann också den europeiska supercupen mot Real Zaragoza med 5-1 i ett dubbelmöte där Kluivert stod för kvitteringen i 1-1-matchen på bortaplan, hemma vann man sen med 4-0. Slutligen vann man också VM för klubblag efter att ha besegrat vinnaren av Copa Libertadores, det brasilianska laget Gremio. Man vann på straffläggning med 4-3 där Kluivert var den enda Ajax-spelaren som missade sin straff. Under sitt första år som a-lagsspelare hade Kluivert alltså varit med om att vinna allt han kunde vinna med Ajax, förutom holländska cupen (kvartsfinalförlusten mot Feyenoord där var den enda match Ajax förlorade 1994/95, i alla tävlingar).
Så långt lekte livet för Kluivert, hans framfart hade gått spikrakt uppåt till världseliten, han var holländsk fotbolls framtid, hyllad i pressen och älskad av Ajax-fansen. Sen vände allt. Den 9 september 1995 orsakar han en trafikolycka i Amsterdam när han med en lånad bil kolliderar in i en annan bil. Kluivert klarar sig men i den andra bilen omkommer föraren, den 56-årige teaterregissören Marten Putman, och hans fru skadas allvarligt. I den senare rättegången drog domaren slutsatsen att Kluiverts hastighet var minst 89,2 km/h, vilket avviker från vad Kluivert sagt i förhör tidigare där han uppgav att han kört mellan 70- och 75 km/h, på en väg där 50 km/h var den maximalt tillåtna hastigheten. Ett vittne ska också ha vittnat om att det verkade som att han inte kunde hantera bilens fart. Kluivert döms till 240 timmars samhällstjänst för vållande till annans död genom vårdslöshet i trafiken.
Men på planen fortsätter framgångarna när han i december skjuter Oranje till EM 1996 med två mål i en direkt avgörande playoffmatch mot Irland (2-0). Under säsongen bidrog han till att Ajax försvarade Eredivisie-titeln med 15 mål och sju assist. Samtidigt i Champions League gjorde han fem mål då Ajax försökte försvara titeln även där. Under denna säsong ansåg många att ”den gyllene generationen” i Ajax spelade på sin kulmen och en minnesvärd match var den borta mot Real Madrid i gruppspelet, där Ajax vann med ”bara” 0-2 efter ett mål av Kluivert och Litmanen vardera, där sättet man spelade på gav Ajax en stående ovation av Madrid-publiken. Ajax nådde så småningom finalen, där Kluivert byttes in till andra halvlek, men man föll tillslut på straffar mot Juventus och lyckades inte försvara titeln.
Kluivert missade större delen av EM 1996 då han precis kommit tillbaka från en mindre knäskada. Han kom in och blev målskytt mot värdnationen England i 1-4-förlusten, ett mål som blev helt avgörande för Nederländerna då man kvalificera sig från gruppspelet på bättre målskillnad än Skottland. Men man åkte senare ut mot Frankrike efter straffläggning, och mästerskapet är främst ihågkommet i Holland för de välpublicerade bråken i truppen mellan spelare och mellan Kluiverts kompis Davids och förbundskapten Guus Hiddink, som slutade med att Davids blev hemskickad.
Kluiverts tredje säsong i Ajax, 1996/97, var betydligt mindre framgångsrikt. Trafikolyckan med den dödliga utgången från 1995 och en våldtäktsanklagelse gjorde detta år svårt för Kluivert vilket speglade av sig på planen. I ligan spelade han endast 17 matcher och gjorde sex mål. I Champions League spelade han fyra matcher, men gjorde också målet i 1-0-segern över Grasshoppers i den sista gruppspelsmatchen som gjorde att Ajax gick vidare från gruppen. Även i den första matchen i kvartsfinalen mot Atlético Madrid fick han en avgörande roll då han fixade kvitteringen till 1-1 i bortamatchen, hans sista mål för Ajax, vilket gav Ajax en bra möjlighet att ta sig vidare, vilket man senare också gjorde efter en 3-2-seger på hemmaplan.
Ajax blev sedan utslagna av förra årets finalmotståndare Juventus i semifinalen. Dessa matcher missade Kluivert då han precis genomgått en knäoperation som kom att hålla honom borta resten av säsongen. En tuff säsong för Kluivert som fick utstå mycket hat från en del av den holländska befolkningen, bli ”slaktad” av media som han själv uttryckt det på senare år och blev ofta utvisslad och fick utstå nidramsor av bortapubliken. Efter trafikolyckan tappade han mycket kredit i Amsterdam och över detta år gick han från att vara en idol och förebild till att bli smutskastad och impopulär. Detta påverkade också hela laget och efter en mycket framgångsrik period för klubben, slutade man på en fjärdeplats i ligan, hela 16 poäng bakom mästarna PSV Eindhoven, vilket gjorde att man gick helt titellösa och missade Champions League-spelet till följande säsong. Stämningen runt Kluivert under denna period och trycket från media gjorde att han inte ville förlänga sitt kontrakt med Ajax utan lämnade Holland för spel utomlands och och gick som bosman under sommaren till AC Milan.
Kluivert beskrivs ofta som en typisk Ajax-anfallare, en kreativ, tekniskt skicklig targetspelare som både är målfarlig och kan delta i spelet. Förutom att vara nickstark fungerade han med sin längd och fysik som en uppspelspunkt och kunde hålla i bollen tills laget avancerat framåt i plan. Därifrån var han också mycket skicklig på att hitta sina medspelare och sätta dem i ett bra läge. En sak som också kännetecknar honom var att han ofta valde att passa sina medspelare om de hade bättre lägen än honom, istället för att gå på avslut själv, därför var han ofta inblandad i fler mål än vad han gjorde själv. Kluivert är utan tvivel den bäste Amsterdamfödde renodlade centern någonsin och den bäste center som kommit upp helt och hållet ur Ajax ungdomsakademi.
Hans val att gå till AC Milan grundade sig dels i att hans ungdomsidoler Marco van Basten och Frank Rijkaard båda hade sina största framgångar i AC Milan och dels för att återförenas med kompisarna Edgar Davids och Michael Reiziger som lämnat Ajax en säsong tidigare. Men första säsongen i AC Milan blev också tufft då man slutade på en tiondeplats i Serie A. Kluivert kunde inte leva upp till den statusen han hade och producerade inte så många mål som man önskat. Han fick mindre och mindre förtroende från tränaren Fabio Capello, som så småningom bänkade honom efter att man värvade in Maurizio Ganz mitt under säsongen för att stärka upp anfallet. Först därefter kom Kluivert igång med målproduktionen och bidrog bland annat med sina tre mål till att hans Milan tog sig till final i cupen. Kluivert fick dock aldrig komma in från bänken i finalen som man förlorade mot SS Lazio.
Under VM i Frankrike 1998 fick Kluivert rött kort i Hollands premiärmatch mot Belgien efter att han låtit sig bli provocerad av Lorenzo Staelens och armbågat denne. Han fick två matchers avstängning och var återigen i skottgluggen för den nederländska pressen. Oranje tog sig vidare från gruppspelet utan Kluivert och han fick inte spela igen förrän i kvartsfinalen mot Argentina. Där gjorde han direkt mål och bidrog, tillsammans med Dennis Bergkamps mål, till att Oranje vann kvartsfinalen med 2-1. I semifinalen mötte man Brasilien och hamnade först i underläge efter mål av Ronaldo. Men strax före full tid kvitterade Kluivert med en stenhård nick och matchen gick till förlängning. Man förlorade sedan på straffar och efter det förlorade man även också bronsmatchen mot Kroatien. Kluiverts nickmål mot Brasilien blev ikoniskt och studerades till och med av studenter på KTH som gjorde en 3D-modell av målet för att försöka utröna hur Kluivert lyckades "hänga" i luften så länge och få sån otrolig kraft i nicken.
Efter VM i Frankrike förändrades också Kluiverts situation till det bättre i AC Milan då klubben hade sparkat Capello som ersatts av Alberto Zaccheroni som verkade ge Kluivert en andra chans trots det nya toppköpet av Oliver Bierhoff. Men under transferfönstrets sista dag tog hans tränare från Ajax-tiden van Gaal, då i FC Barcelona, personligen ett plan till Milano för att locka över Kluivert till Katalonien. Vilket han också lyckades med och Milan fick 15 miljoner euro för den affären. Trots att det inledningsvis gick knackigt i Barca var Kluivert en startspelare i van Gaals lag, på bekostnad av Sonny Anderson, där han var ett komplement till brasilianaren Rivaldo med sin teknik, fysiska styrka och speluppfattning och de båda skulle bli ett framgångsrikt radarpar framöver. Kluivert växte snabbt ut till en publikfavorit med sina femton mål och sexton assist i ligan under sin första säsong i klubben. Han växte ut till en viktig länk i det frejdiga Barca-anfallet och man vann trots den knackiga starten tillslut La Liga med elva poängs marginal. På grund av sista minuten-transfern från AC Milan kunde inte Kluivert registreras till Champions League och spelade inte i turneringen under sin första säsong i Barca.
Säsongen 1999/00 fyllde Barca 100 år och Kluivert, som tilldelades tröja nummer 9 inför säsongen, var både en publikfavorit och given startspelare. Säsongen började med Supercopa de España mot cupvinnaren Valencia CF där Kluivert gjorde två mål, men detta räckte inte till en seger. Kluivert gjorde femton mål och tolv assist i ligan, något mindre än sin första säsong, mycket på grund av att han missade nio matcher efter två röda kort under säsongen. Han fick också spela i Champions League igen efter två års frånvaro från turneringen där han gjorde sju mål när Barca nådde till semifinalen. En andraplats i La Liga gjorde att det blev en titellös säsong och efter att både van Gaal och ordförande Josep Lluís Núñez lämnat klubben och den nya ordförande Joan Gaspart tagit vid skulle det snabbt gå utför, både ekonomiskt och sportsligt.
Under EM 2000 på hemmaplan återförenades han med Rijkaard som då gått till att vara förbundskapten för Oranje. Denna turnering skulle bli kulmen för Kluiverts landslagskarriär. Han var spjutspetsen i ett stjärnspäckat Oranje och samtidigt fick han sin revansch mot pressen i sitt hemland. Holland vann alla sina gruppspelsmatcher mot Danmark, Frankrike och Tjeckien. Kluivert gjorde ett av målen i 3-0-segern över Danmark och fixade en av kvitteringarna i 2-3-segern över Frankrike. I kvartsfinalen gjorde han ett hattrick när Oranje krossade Jugoslavien med 6-1 men sen i semifinalen mot Italien tog det stopp där man än en gång åkte ut på straffar. Kluivert, som hade missat en straff under matchen, var nu den enda som satte sin straff i straffläggningen av holländarna. Men för Kluivert, med sina fem mål på lika många matcher, blev det ett mästerskap där han spelade på sin absoluta topp inför den alltid kritiska hemmapubliken. Kluivert deltog även senare i EM 2004 där man återigen åkte ur i semifinalen.
Under sin tredje säsong i Barca gjorde Kluivert totalt 25 mål varav 18 i ligan, två i Copa del Rey och fem i Europa. Det var den högsta målproduktionen i hans karriär. Under ledning av den nya tränaren Llorenç Serra Ferrer infördes ett mer defensivt spelsystem, där Kluivert ofta spelade som ensam anfallare och var den enda uppspelspunkten. Med avgången av Luís Figo hade också en av de mest kreativa spelarna i laget försvunnit. Trots att Kluivert spelade på topp slutade man på en fjärdeplats i ligan och åkte även ut i gruppspelet av Champions League, vilket tog dem till UEFA-cupen där man sedan åkte ut i semifinalen mot Liverpool. Trots en säsong full av besvikelse och efter tuffa förhandlingar förlängde Kluivert sitt kontrakt i juli 2001, det nya kontraktet skulle hålla honom i Katalonien fram till mitten av 2006.
Men efter ett par säsonger med dalande spel, en fjärdeplacering och sjätteplacering i La Liga drabbades han under säsongen 2003/04 av en allvarlig knäskada som resulterade i permanenta broskskador och månader av rehabilitering. Under tiden Kluivert var borta på grund av knäskadan började Barcas dåliga trend vända och man började spela bättre. Detta gjorde att Kluivert tappade sin startplats och med sin höga lön var han inte längre önskvärd av den nya styrelsen. Trots att han gick med på en lönesänkning placerades han så småningom på transferlistan. Med de ekonomiska problemen var styrelsen tvungna att rensa truppen och flera spelare fick lämna, inklusive Kluivert.
Därefter följde korta sejourer i Newcastle United, Valencia, PSV och Lille under år han var väldigt skadedrabbad. Detta är också en av anledningarna till att han inte togs ut i landslagstruppen till VM 2006, då han tillbringade större delen av den säsongen skadad och spelade heller inte i någon av VM-kvalmatcherna för landslaget. Trots att han uttryckte en önskan om att få fortsätta i landslaget blev han aldrig uttagen av sin ungdomsidol Marco van Basten som då ledde Oranje, trots att han var landslagets bästa målskytt genom tiderna med sina 40 mål, ett rekord han höll fram till 2013 då han blev passerad av Robin van Persie. Annan intressant fakta från Kluiverts karriär är att han gjorde sitt första och sista mål både för Ajax och för Barca mot dess ärkerivaler Feyenoord och Real Madrid.
Efter spelarkarriären har han arbetat som både tränare och ungdomstränare. Mellan 2011 och 2012 tränade han Jong FC Twente och har varit assisterande tränare i bland annat AZ Alkmaar, Brisbane Roar och från 2012 till 2014 i Orange. 2016 tillsattes han som U19-tränare i Ajax men innan han hann börja erbjöds han sportchefsjobbet i Paris Saint-Germain och hoppade på det istället. Sedan 2019 arbetar han som ungdomstränare i FC Barcelona.
Liksom många andra mörkhyade fotbollsspelare fick Kluivert regelbundet utstå rasism. Speciellt under sina år i Spanien utsattes han för diverse ramsor och apljud från bortapublik på grund av sin hudfärg. Under en bortamatch mot Real Mallorca säsongen 2002/03, svarade han med två Black Power-gester till publiken, samma gest som Tommie Smith och John Carlos gjorde vid OS 1968.
Kluivert var också inblandad i flera antirasism manifestationer. Han var en del av den brittiska kampanjen "Visa rasism rött kort" och vid European MTV awards 2002 i Barcelona delade han ut Free Your Mind Award till FARE (fotbollsspelare mot rasism i Europa). Han bar också ett "Stand Up, Speak Up" -armband under sitt år i Newcastle United som han hade fått från Thierry Henry.
I maj 2006 publicerades hans självbiografi ”Kluivert” som är skriven tillsammans med De Telegraaf-journalisten Mike Verweij. I den boken berättar Kluivert om hur hans karriär tog raketfart i Ajax, den dödliga bilolyckan 1995, hans glansår i Barcelona och andra saker i hans privatliv. Boken hade då ett pris på 19,95 euro, vilket också är en referens till Champions League-finalen 1995. Intäkterna från boken gick till offren för översvämningarna som härjade i Surinam vid den tiden.
Den 24 september 2007 fick han och hans andra fru Rossana Lima sitt första barn, sonen Shane Patrick, som nu spelar i FC Barcelonas ungdomsakademi där Kluivert är tränare. Han har tre söner från sitt första äktenskap, Quincy, Justin och Ruben. Quincy är numera klubblös efter att tidigare ha spelat i Vitesses juniorlag och Ruben är försvarare i Jong FC Utrecht. Justin är förstås den mest framgångsrike och välbekante av dem tre då han gjorde 44 matcher för Ajax mellan 2016 och 2018. Han valde i juni 2018 att lämna Ajax för Roma, efter att Roma-legenden Francesco Totti ringt Patrik Kluivert, trots att hans far rådde Justin att stanna ett tag till i Ajax. I Roma valde han nummer 34 som en hyllning till sin vän Abdelhak Nouri som drabbades av hjärtarytmi sommaren 2017. Numera är han utlånad till RB Leipzig.