120 år, 120 Ajacieden #16: Danny Blind — Rätt man på fel plats?
Danny Blind i landslagströjan 1995.

120 år, 120 Ajacieden #16: Danny Blind — Rätt man på fel plats?

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Turen är kommen till Danny Blind, som vann allt han kunde vinna med Ajax men ändå haft svårt att hitta sin plats i klubben.

Det finns sex fotbollsspelare som vunnit alla europeiska cuptitlar och VM för klubblag. Fyra av dem är italienare (Gaetano Scirea, Antonio Cabrini, Sergio Brio och Stefano Taccioni). De andra två är holländare. Arnold Mühren och Danny Blind. Danny vann allt han kunde vinna med Ajax. Den 24 maj 1995 lyfte han som kapten Champions League-pokalen i Wien. Han har tillbringat 25 år av sitt liv i Ajax tjänst i olika roller. Ändå har han alltid varit lite av en outsider. En katt bland hermeliner. En Rotterdammer i Amsterdam.

Danny Blind växte upp i lilla Oost-Sobourg, ett litet samhälle i Zeeland nära belgiska gränsen. 1979, när han var 18 år gammal värvade Sparta Rotterdam honom från hans pojklag RCS. Han kom väl till sin plats i Sparta och Rotterdam. Han växte från talang till stjärna i Sparta och från grabb till man i Rotterdam. Han spelade främst som högerback där hans fina tillslag kom väl till användning. Han gjorde sju säsonger i Sparta, en lagkamrat under alla dessa år var mittfältaren Louis van Gaal.

1986 värvades han till Ajax av Johan Cruijff. Sin första säsong i Amsterdam fick han vinna sina två första titlar i karriären, cupen och Cupvinnarcupen. Under Cruijff och fortsatt under Leo Beenhakker, som ledde Ajax till ligaguld 1989/90, Blinds första i karriären, var han fortfarande främst högerback. Det var först 1992, när hans gamle lagkamrat Louis van Gaal befordrats till huvudtränare efter att varit assistent till Beenhakker, som Blind flyttades in centralt till den mittbacksplats han främst är förknippad med.

Han kompenserade för sin ringa längd (176 cm) med sin spelförståelse som låg till grund för ett fantastiskt fint positionsspel. Samtidigt var han inte oäven i närkampsspelet. Spelförståelsen och hans fina tillslag gjorde också att han kunde sätta igång anfall med precisa passningar upp från backlinjen. Han var också en naturlig ledare vilket gjorde att han 1990 övertog kaptensbindeln från John van ‘t Schip. Han fortsatte var Ajax kapten fram till att han la skorna på hyllan 1999, och hans nio år med bindeln på armen gör honom till Ajax mest långvariga kapten i historien.

1992 fick han lyfta UEFA-Cuppokalen som kapten. Året efter föll Ajax i kvartsfinalen mot Auxerre. Som tidigare berättat ledde det till att van Gaal började generationsväxla och Stanley Menzo med flera petades för yngre förmågor. Danny Blind var dock fortsatt självskriven som det unga lagets ledare. När Frank Rijkaard återvände hem 1994 föll alla bitarna på plats för att Ajax skulle bli världens bästa lag. Blind och Rijkaard bildade den rutinerade duon, två lugna veteraner som kompenserade för det i övrigt unga lagets orutin. Blind blev dessutom den sista utposten framför Edwin van der Sar med tanke på Rijkaards tendens att gå framåt och följa med upp i anfallen.

Blind lyfte Eredivisie-titelskölden och Champions League-pokalen i maj 1995. I november sköt han som straffspecialist in avgörandet i straffläggningen mot Gremio när Ajax vann VM för klubblag, och hade då vunnit allt han kunde vinna med Ajax.

När det fantastiska laget del för del slets sönder förblev Danny lojal till Ajax. 1999 återstod bara han, Edwin van der Sar, Jari Litmanen och tvillingarna de Boer av laget som stod på toppen av världen 1995. Men nu skulle epoken verkligen gå i graven, till sommaren skulle van der Sar lämna för Juventus, Litmanen och tvillingarna de Boer för Barcelona och 38-årige Blind skulle slutligen gå i pension. Efter fem Eredivisie-titlar, fyra cuptitlar, Champions League-, UEFA-Cup-, Cupvinnarcup-, UEFA Supercupen- och VM för klubblag-guld och 493 matcher (tredje flest i klubbhistorien) tog han klivet från planen till kontoret. Han blev “directeur spelersbeleid”, en sportchefsliknande för Ajax direkt efter spelarkarriären.

Det var en stor risk klubben tog då, oerfarne Blind som sportchef och lika oerfarne gamle lagkamraten Jan Wouters som ny tränare. Wouters var bara ett år äldre än Blind, hade lagt av 1996 och fick nu sitt första jobb som huvudtränare efter att tidigare varit ungdomstränare i Ajax. Sin första sommar spenderade Blind över 26 miljoner euro på nyförvärv. Han värvade hem sina gamla lagkamrater Aron Winter och Frank Verlaat, kastade ut nästan 9 miljoner euro på Vitesses grekiske center Nikos Machlas och plockade också in Brian Laudrup, John Nieuwenburg och Bogdan Lobont. En storsatsning för Ajax jubileumssäsong, 18 mars 2000 skulle man fira 100 år. Det slutade i katastrof. Redan i februari avgick Blind, i mars sparkades Wouters och Ajax slutade på en bedrövlig femteplats. Till sommaren lämnade Laudrup, Verlaat och flera andra klubben.

Men redan i maj 2000 var Blind tillbaka i Ajax som tränare för U19-laget. En roll han var mer lämpad för. 2003 befordrades han till chef för ungdomsakademin. Spelare som Wesley Sneijder, Johnny Heitinga och Maarten Stekelenburg med flera utvecklades under hans ledning. I slutet av februari 2005 fick Ronald Koeman sparken och Danny Blind fick, efter att Johan Cruijff lämnat goda vitsord, ta över a-laget. Kanske med lärdom av hur han som orutinerad sportchef misslyckades totalt såg han nu till att omge sig med rutin. Louis van Gaals gamle assistent Gerard van der Lem, legendaren Ruud Krol och hans egna gamla lagkamrat Fred Grim utgjorde Blinds tränarstab.

Debuten som tränare blev katastrofal. 0-4 mot PSV, Ajax största förlust på hemmaplan någonsin. Efter det fick han ändå ordning på laget tillräckligt för att det skulle leda till en andraplats i ligan. I början av nästa säsong vann man Johan Cruijff Schaal, supercupen, mot PSV och man lyckades kvala in till Champions Leagues gruppspel efter att ha slagit ut Brøndby. Men sedan gick det utför. Resultaten uteblev under hösten, och även under våren trots att man i januarifönstret värvade målmaskinen Klaas-Jan Huntelaar som fortsatte ösa in mål i Amsterdam som han gjort i Heerenveen. Det gick så långt att Blind till och med gjorde det smått otänkbara: Han bytte från 4-3-3 till 4-4-2. Den mer defensiva taktiken fungerade inte heller och Ajax slutade fyra med bara 60 poäng, långt från guldstriden.

Efter säsongen fick Blind sparken av “technisch manager” (en roll som också kan liknas vid en sportchef) Martin van Geel, som beskrev Blind som: “Rätt man, men inte på rätt plats.”
Efter en säsong som sportchef i Sparta var han ännu en gång tillbaka i Ajax 2008 då han tog van Geels jobb och blev technisch manager med Marco van Basten som tränare. Efter en till misslyckad Ajax-säsong lämnade van Basten och Martin Jol blev ny tränare 2009 och Blind bytte jobb igen och blev nu assisterande tränare. Det förblev han även efter att Jol sparkades i november 2010 och Frank de Boer tog över. Som assistent till de Boer var Blind med och vann Ajax första ligaguld på sju år den 15 maj 2011.

Till nästa säsong valde de Boer att ha Hennie Spijkerman och Dennis Bergkamp som assistenter och Blind återgick till att vara technisch manager. Sedan bröt inbördeskriget i klubben ut, när resten av styrelsen gick bakom ryggen på Johan Cruijff och utsåg Louis van Gaal till ny VD. I samband med det utsågs Blind till “technisch directeur” i en omstrukturering, en roll liknande hans gamla men med större befogenheter. Det placerade Blind i ett läger mot hans gamla tränare Cruijff och lagkamrater Bergkamp, Wim Jonk med flera som backade Cruijff i striden. Efter att Cruijff vunnit i rätten och fått beslutet att tillsätta van Gaal och Blind till deras poster, lämnade Blind Ajax igen.

När Louis van Gaal 2012 istället blev förbundskapten tog han med sig bundsförvanten Blind som assistent. Blind var med och tog brons i VM 2014 och förblev assisterande förbundskapten till Guus Hiddink som sedan tog över. KNVB gick ut med att Hiddink skulle leda Oranje till EM 2016 varefter Blind skulle ta över som förbundskapten. Riktigt så blev det inte. 1 juli 2015, efter bara fyra segrar på tio landskamper, avgick Hiddink och Blind fick ta över. Hans debut som förbundskapten slutade likt hans debut som a-lagstränare i Ajax i katastrof. Arjen Robben ut skadad, Bruno Martins Indi utvisad, och Holland 0-1 Island på hemmaplan. Tre dagar senare förnedrades man ytterligare, en 3-0-förlust borta mot Turkiet gjorde Blind till den första holländska förbundskapten i historien att inleda med två förluster. Sin tredje match vann han, 2-1 mot Kazakstan.

Trots det enorma fiaskot att misslyckas med att kvala in till EM 2016, när EM utökats till 24 lag och allt, lät förbundet Blind sitta kvar på posten trots enorm kritik. Kvalet till VM 2018 gick lika dåligt och när man halvvägs igenom det förlorade med 2-0 mot Bulgarien fick Blind äntligen sparken.

2018 var Blind ännu en gång tillbaka i Ajax, nu som en styrelsemedlem. Denna sejour har blivit betydligt mindre omsusad än hans tidigare i klubben. Kanske är Danny för första gången sen sin spelarkarriär rätt man på rätt plats.

Och den 9 mars 1990 blev han förstås pappa till en son, men det är en annan historia.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-27 09:21:36
Author

Fler artiklar om Ajax