120 år, 120 Ajacieden: #3 Lasse Schöne — Den danske maestron
Lasse Schöne, hans frisparkar och hela väsen fattas Ajax idag.

120 år, 120 Ajacieden: #3 Lasse Schöne — Den danske maestron

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Nu är det dags för den danske maestron Lasse Schöne.

Den 18 april 2012, på sluttampen av säsongen, några veckor från Ajax andra av fyra raka ligaguld under Frank de Boer, presenterades en tidig värvning för följande säsong. NEC:s playmaker Lasse Schöne, vars kontrakt med Nijmegens stolthet skulle löpa ut efter säsongen, hade skrivit ett treårskontrakt med Ajax. Inte en transferbomb direkt. En bra breddvärvning, den då 26-årige Schöne hade under de senaste säsongerna visat att han var en bra spelare i ett dåligt lag. I NEC var han en stjärna som tia, men man visste att han var mångsidig så han skulle kunna fungera som backup till all tre mittfältsplatser i Ajax. En bra, funktionell hjälpgumma var tanken.

Det var tanken. Och visst var Lasse bra som en funktionell backup till en början. Ajax ordinarie mittfält bestod av Christian Poulsen som “sexa”, Christian Eriksen som “åtta” och Siem de Jong som “tia”. Schöne kunde kliva in i vilken som av deras roller. Han blev snabbt under sin första säsong en “tolfte man” skulle man kunna säga, en motsvarighet till basketens “sixth man”, en spelare som börjar på bänken men är förste att bytas in och är så bra att laget inte tappar i kvalitet. Med tiden skulle Schöne också få spela en del som vänsterytter och nästa säsong, när han valdes till årets spelare i klubben, var han högerytter i startelvan. de Boer experimenterade också med honom som falsk nia några gånger. En gång fick han till och med ställa upp som högerback efter en utvisning.

Men han blev ju så mycket mer än det. Han blev som nämnt årets spelare 2014. Han blev en av Ajax bästa spelare under 2010-talet. Under hela 2000-talet så här långt. En av de främsta utländska spelarna någonsin i Ajax. Den främsta sett till antal matcher. Det kom liksom smygande. Vissa, som Dusan Tadic, kliver in och är direkt en självklar lysande stjärna. Medan Lasse Schöne visar vad som händer när en hyfsad talang får tid och utrymme att frodas. Han är ett bra exempel på kombinationen av vissa medfödda egenskaper (ett visst öga för spelet som är svår att träna sig till) och en enorm träningsvillighet. Hans fantastiska tillslag, det som gjort honom till den bästa frisparksskytten i Ajax anrika historia, är inget han föddes med utan något han tränade sig till. 10 000 timmar skotträning leder till otaliga drömmål.

Och han har fler drömmål på sitt samvete än de flesta andra som någonsin spelat i Ajax. Frisparken ribba in från 35 meter i första minuten av De Klassieker våren 2017. Den stenhårda volleyn i krysset på Galgenwaard i Utrecht tidigare samma vår. Sista touchen på tikitaka-lagmålet på Celtic Park 2015. Frisparken ribba in mot Heracles för att vinna guldet 2014. Frisparken i krysset på De Kuip. Frisparken i krysset från 30 meter mot ADO Den Haag. Frisparken i krysset mot De Graafschap i avslutande omgången förra våren. Och förstås, Bernabeu-frisparken, som nyligen blev framröstat till decenniets Ajax-mål.

Så Lasse är nog den enskilda spelare som stått för flest oförglömliga ögonblick i Ajax det senaste decenniet. Han kan också ha varit den största tillgången i omklädningsrummet under samma tid. För under fyra olika tränare och många stora egon i laget, var det nog väldigt nyttigt för Ajax att det hela tiden fanns en glad, trevlig och proffsig dansk där i rummet. En som alla lagkamrater tyckte om, en som tog hand om alla de ynge danskarna, från Viktor Fischer och Lucas Andersen till Kasper Dolberg och Rasmus Kristensen.

Lasse var en konstant i laget under en lång tid, och efter att han slagit sig in i startelvan under Frank de Boer var det omöjligt att peta honom ur den. Han såg ut att falla ut ur elvan flera gånger, under både Peter Bosz, Marcel Keizer och Erik ten Hag men han kom alltid tillbaka och gjorde sig omöjlig att peta. Bosz hade det oerhört kämpigt sin första tid vid rodret, nyckeln var att hitta rätt elva, vilket han gjorde i en cupmatch mot Utrecht där Lasse var navet på mittfältet. ten Hag byggde runt en centrallinje som dominerades av Blind, de Ligt, Frenkie och Tadic, men Lasse var också en del av den ryggraden.

Fram tills förra sommaren när han till slut lämnade Ajax och Holland för att äntligen testa på en annan liga i ett annat land. Och även om man saknar Matthijs de Ligt och Frenkie de Jong i laget nu oerhört, så är Lasse minst lika saknad.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-03-23 16:53:00
Author

Fler artiklar om Ajax