120 år, 120 Ajacieden #30: Wim Anderiesen Sr. — Ajax första fotbollsfamilj
Wim Anderiesen Sr. bärs fram efter ligaguldet 1937.

120 år, 120 Ajacieden #30: Wim Anderiesen Sr. — Ajax första fotbollsfamilj

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Nu om Ajax första fotbollsfamilj, om Wim Anderiesen Senior — och Junior. Om Ajax största stjärna före andra världskriget och en pojke som sköts i ryggen av nazister.

Willem Gerardus “Wim” Anderiesen föddes i Amsterdam 1903. Som ung spelade han sin fotboll i lilla Romein och sedan ‘t Gooi i Hilversum utanför Amsterdam. Han utbildade sig till polis och jobbade som det samtidigt som fotbollskarriären fortsatte. När han var 22 år gammal gick han och hans bror Henk till Ajax där Wim utvecklades mycket och snart blev en nyckelspelare på mittfältet.

Han var ingen naturbegåvning med någon särskild medfödd talang men kom långt på sin träningsvilja och slit som gjorde att han med tiden utvecklade ett fruktat skott, ett starkt huvudspel och framför allt en stor taktisk förståelse som vägde upp för hans något bristande snabbhet.

1925 kom han till Ajax och fick debutera i De Klassieker mot Feyenoord. Redan 1926 fick han sedan debutera i landslaget. I början av sin Ajax-karriär gjorde polisjobbet att han ibland blev tvungen att missa matcher — ibland för att själv jobba med bevakning på Ajax matcher, han valde därför att ett år byta spel i Ajax mot att spela för polislaget i amatörserien. Han var dock snart tillbaka i Ajax och då han ville satsa mer på fotbollen lyckades han senare byta jobb till att istället vakta en bank i centrala Amsterdam, vilket gav honom ledigt på söndagarna när matcherna spelades.

När Ajax våren 1931 vann sin tredje ligatitel i historien, och första sen 1919, var Anderiesen lagets självklare ledare och stjärna. Han var med och vann fyra ligatitlar till under 30-talet innan han avslutade karriären 1940, 37 år gammal. Han hade då hunnit med 309 matcher för Ajax, och 46 landskamper därtill. Det gjorde honom till Ajax meste landslagsman ända fram till 1979 när Ruud Krol passerade honom.

I september 1931, några månader efter hans första ligaguld, blev Wim Anderiesen pappa till en son som döptes efter honom själv. Wim Anderiesen Jr. (och således blev han Wim Anderiesen Sr. för att särskilja dem). Junior kom att följa i sin fars fotspår, men tyvärr fick inte Senior bevittna det.

Wim Anderiesen Sr. fortsatte vaka banken under andra världskriget och naziockupationen. Men den 18 juli 1944 avled han i sviterna av en lunginflammation, bara 40 år gammal. Wim Anderiesen Jr. fyllde 13 år två månader senare och växte alltså sedan upp utan sin far. Han började spela fotboll som liten i Ajax pojklag och var en lovande försvarare, men nästa år skedde nästa tragedi och den höll på att kosta Junior inte bara fotbollskarriären utan livet.

Den 5 maj varje år firas Befrielsedagen i Nederländerna för den 5 maj 1945 upphörde den tyska ockupationen av landet, ett par dagar före Nazityskland totalt kapitulerade på V-dagen 8 maj. Den 7 maj 1945 gick man ur huse i Amsterdam för att välkomna de kanadensiska soldater som väntades den dagen för att driva ut de sista tyska soldaterna. Ett stort firande blev det på Dam dit tusentals människor begav sig. 13-årige Wim Anderiesen Jr. en av dem.

Men trots att kriget redan var förlorat för deras del och trots att vapenstillestånd utlysts redan 4 maj, öppnade plötsligt tyska soldater eld över folkmassan klockan tre på eftermiddagen. Soldater hade gömt sig i De Groote Club-huset bredvid det kungliga slottet. Minst 32 människor mördades och omkring 100 skadades. Massakern började efter att män från den holländska motståndsrörelsen arresterat och avväpnat två nazisoldater på Paleisstraat i närheten (i linje med vapenstilleståndet och kapitulationen). En av nazisterna vägrade lämna över sitt vapen och sköt ett skott, var efter fler nazisoldater dök upp i fönstren och på balkongerna och med maskingevär sköt mot folkmassan på Dam. Motståndsrörelsen lyckades sedan få stopp på massakern och nazisterna kom senare att tas i förvar av de kanadensiska styrkorna.

Wim Anderiesen Jr. träffades av ett skott i ryggen. Han delgav sin historia 2015 för Stichting Memorial de slachtoffers 7 mei 1945, en stiftelse som syftat till att bringa mer klarhet i den fortfarande omdiskuterade händelsen då det aldrig klarlades hur många som dog, skadades och hur exakt massakern stoppades.

“Jag kände som en stöt i ryggen och sen hur blod rann ner. Jag försökte gömma mig bakom en lyktstolpe. Dam började tömmas på folk snabbt, men skottlossningen fortsatte så jag vågade inte lämna min lyktstolpe. Plötsligt kom en man på en lådcykel mot mig, han la mig på cykeln, riskerade sitt eget liv, och tog mig till ett hotell på hörnet av Dam och Damrak. De bandagerade mig provisoriskt där, sedan cyklade han vidare med mig mot Binnengasthuis. En jeep med tyska soldater körde förbi, mannen cyklade in i en gränd och ställde sig framför mig. Tyskarna sköt några skott men försvann sen. Han sa bara lakoniskt ‘Vi lämnar det bakom oss’. Utan fler incidenter kom vi till sjukhuset. Jag hade blivit träffad i ryggen, läkaren sa till mig att om skottet hade träffat mig några tum högre upp eller lägre ner hade jag blivit förlamad. Efter att jag bandagerats skjutsade Frälsningsarmén hem mig. Jag behövde ligga på magen i sex månader. Jag fick aldrig reda på namnet på mannen som räddade mitt liv.”

Sex år efter att han sköts i ryggen debuterade Wim Anderiesen Jr. i Ajax a-lag. Som sin far var det snarare viljan som tagit honom dit än någon extraordinär talang. Han växte under 50-talet ut till en mittbacksklippa och nyckelspelare för Ajax och var med och vann två ligatitlar och en cuptitel. 1961, efter tio år i a-laget lämnade han Ajax som 30-åring, karriären fortsatte i de mindre klubbarna SHS och Holland Sport innan han la skorna på hyllan 1965 och istället blev tränare på lägre nivå. Han var under sin spelarkarriär också med och bildade VVCS, spelarfacket i Holland och var en av de första fackliga ledamöterna.

“Ajax och Anderiesen hör ihop” sade Wim Anderiesen Jr. 2013 i en intervju för Ajax hemsida. Med Wim senior och junior och därtill bror/farbror Henk i laget är Anderiesen en riktig familjedynasti i Ajax historia. Wim Anderiesen Jr. gick alltid på Ajax hemmamatcher livet ut, långt upp i åldern innan han avled 85 år gammal den 27 januari 2017. Wim Anderiesen Sr. är nummer 20 på listan över spelare med flest gjorda matcher i Ajax-tröjan, och med 486 matcher far och tillsammans är det bara far och son Blind som slår dem på fingrarna gällande far och son-duos i Ajax.

Och spåren av familjen Anderiesen lever kvar i Amsterdam. Redan 1957 fick Wim Anderiesen Sr. postumt en gata uppkallad efter sig i stadsdelen Geuzenveld, inte långt från Appie Nouris hem.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-06-19 15:49:08
Author

Fler artiklar om Ajax