120 år, 120 Ajacieden #32: Dušan Tadic - Tadic on fire!
Dusan Tadic Ajax-karriär blir idag två år gammal.

120 år, 120 Ajacieden #32: Dušan Tadic - Tadic on fire!

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag handlar det om Dusan Tadic, som för exakt två år sedan idag skrev på för Ajax.

Idag för exakt två år sedan, den 27 juni 2018, anslöt Dusan Tadic från Southampton för en summa på 11,4 miljoner euro, som kunde stiga till 13,7 miljoner euro med ytterligare bonusar. För snart ett år sedan, den 8 juli 2019, förlängde han sitt kontrakt med Ajax till 2026, med att avsikt att efter 2023 gå in i en tränarroll i klubben, vilket då bekräftade att han definitivt kommer avsluta sin spelarkarriär i Ajax. 

En flytt till Ajax ska ha varit aktuellt redan 2012 när han spelade i Groningen men det kom aldrig till verket och istället blev det FC Twente och senare Southampton. När en flytt till Ajax kom på tal 2018 och Ajax återigen visade sitt intresse för Tadic ska han ha sagt till sin agent att han bara ville gå till Ajax, ingen annan klubb ska ha varit aktuell. ”Många klubbar var verkligen intresserade men jag sa till Southampton att jag bara ville gå till Ajax. De kanske ville att jag skulle gå till en annan klubb, men jag var tydlig i mitt beslut omedelbart. Jag sa: ’Det här är den enda klubben som jag vill gå till.’ ”

Hans första säsong i Ajax skulle bli hans mest framgångsrika i sin karriär såhär långt – och även Ajax mest framgångsrika på många år - där han snabbt tar en ledarroll i laget, bidrar med sin rutin och hjälper Ajax att bärga både ligatiteln och cuptiteln. Han vann skytteligan med sina 28 mål (en placering han delade med Luuk de Jong i PSV) och där han även delade förstaplatsen med lagkamraten Hakim Ziyech med flest gjorda assist, 13 stycken. En speciell sak som var tydlig under Tadics första säsong var hur han hela tiden samlade laget, till exempel vid målfirande, och såg till att alla spelare firade tillsammans. En bidragande roll till att man det året hade en väldigt harmonisk laganda, något som också har saknats i Ajax periodvis under 2000-talet.

Dessutom tog han Ajax till en Champions League-semifinal där han gör 6 mål och 5 assist i turneringen. Mest ihågkommen är såklart åttondelsfinalen, efter en 2-1 förlust hemma på Johan Cruijff ArenA, vänder man dubbelmötet och slår Real Madrid borta på Santiago Bernabéu med 1-4 där Tadic stod för ett vackert mål där han med ett avslut precis utanför straffområdet skruvar upp bollen i vänsterkrysset, två assist där en av dom går fram till David Neres mål efter att Tadic med en ”hellikopterfint” skickat upp Casemiro på läktaren och står för en formidabel man-of-the-matchprestation. 

Efter matchen fick han det sällsynta betyget 10/10 av franska tidningen L'Equipe, något endast åtta spelare lyckats med tidigare. Tadic själv har beskrivit detta som hans bästa match i karriären, där han själv säger: ”Jag förväntade mig mycket, men inte så här mycket. Efter att Ajax inte spelade i Champions League på fyra år skulle ingen anta att vi skulle spela i semifinalen.” Han kommer även med i turneringens trupp utsedd av UEFA tillsammans med lagkamraterna Hakim Ziyech, Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt och David Neres. I oktober 2019 tillkännagav France Football att Tadic var bland de 30 spelare som nominerats till Ballon d'Or, där han slutade på en tjugondeplacering.

Han kan spela både som offensiv mittfältare och som vänsterytter men är som mest framgångsrik som falsk nia, en plats han fick i Erik ten Hags såkallade ”Champions League-elva” där samspelet med yttrarna Ziyech och Neres var en bidragande roll till Ajax framgångar säsongen 18/19.

Efter att Matthijs de Ligt lämnat för Juventus sommaren 2019 tog Tadic naturligt över som kapten i Ajax och efter att ha fått erbjudanden från både Premier League och en kinesisk klubb under sommaren, som tros vara Dalian Yifang som erbjöd honom rapporterade 42 miljoner euro för tre säsonger, nekade Tadic och skrev istället på en kontraktsförlängning med Ajax. ”Det var något galet ... Jag fick några bra erbjudanden från Kina, men du måste också lyssna på ditt hjärta. Jag tror att pengar inte är allt; lycka är något du inte kan köpa. Inuti känner jag mig rik.” säger Tadic när han i en intervju med The Guardian fick frågan angående de generösa buden från Kina och sin kontraktsförlängning med Ajax. 

Han hoppas kunna spela så länge som möjligt, få coaching kunskaper under vägen och han vet att han är på ett bra ställe att lära sig det. Han beundrar Ajax-filosofin, som fängslade honom som ung pojke. Flytten till Ajax efter fyra säsonger i Southampton blev en dröm som slog igenom där han själv sagt att han har älskat Ajax och dess spelfilosofi sen en ung ålder. Vi ser fram emot av att se mer av Tadic i Ajax när den nya säsongen drar igång i september och många fler ögonblick som det här åren framöver.

Joakim Dahl 2020-06-27 11:17:00
Author

Fler artiklar om Ajax