120 år, 120 Ajacieden #57: Steven Pienaar - Den iskalle sydafrikanen
Steven Pienaar i Ajax.

120 år, 120 Ajacieden #57: Steven Pienaar - Den iskalle sydafrikanen

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Nu om den iskalle sydafrikanen Steven Pienaar.

Steven Pienaar föddes den 17 mars 1982 i Johannesburg, Sydafrika och upptäcktes som barn av tränaren Cavin Johnson som då jobbade med ungdomsakademin i Ajax Cape Town, en satellitklubb till Ajax, när han spelade i School of Excellence. I Ajax Cape Town spelade han under tränaren Leo van Veen (en gammal Ajax-spelare) som Pienaar själv har sagt hjälpte honom mycket som tonåring där han bland annat hjälpte honom att förbättra sin mentalitet, hur man förbereder sig inför matcher och att vara en lagspelare.

Pienaar spelade i två år för Ajax Cape Town där han i sin sista match för klubben, cupfinal mot Orlando Pirates som vanns med 4-1, vann Rothman's Cup innan han då som 18-åring gick han till Ajax i januari 2001. Det skulle ta ett år innan han debuterade i a-laget i en match 1-0 seger över NAC Breda den 24 februari 2002.

Han blev snabbt en nyckelspelare i ett framgångsrikt och talangfullt Ajax-lag i början av 2000-talet som innehöll spelare som Rafael van der Vaart, Wesley Sneijder, Zlatan Ibrahimovic, Cristian Chivu med flera.  Under sin debutsäsong vann han både ligan och cupen. Han var med och tog Ajax till en kvartsfinal i Champions League under tränaren Ronald Koeman. Man spelade först oavgjort 0-0 hemma i Amsterdam och i returen var Pienaar den som gjorde 2-2 målet i den 78:e minuten, som hade tagit Ajax till semifinal, innan sen Jon Dahl Tomasson satte 3-2 till Milan på tilläggstid som tog Milan vidare och spräckte drömmarna för ett ungt och talangfullt Ajax-lag. Han vann ligan för en andra gång 2004 och när van der Vaart sen lämnade Ajax 2005 sågs Pienaar som den perfekta ersättaren till honom i ”nummer 10” rollen samtidigt som han var väldigt nyttig för Ajax då han kunde spela i flera olika positioner.

Inför säsongen 2006/07 gick Pienaar till Borussia Dortmund där han skrev på ett treårskontrakt och sågs som ersättaren till Tomáš Rosický som nyligen lämnat för Arsenal. Pienaar tog över nummer 10 i Borussia Dortmund och den första matchen han spelade för klubben var en träningsmatch mot just Ajax som Borussia Dortmund vann med 2-1. Men bitarna föll inte på plats för Pienaar i Dortmund, där han aldrig ska ha blivit riktigt accepterad av lagkamraterna och inför nästkommande säsong lånades han ut till Everton som sedan köpte loss honom i april 2008.

De största framgångarna i Everton för Pienaar blev när man nådde FA-Cupfinalen 2009, som man dock förlorade mot Chelsea med 2-1. Följande säsong (2009/10) blev Pienaar utsedd till Årets spelare i Everton. I januari 2011 gick han till Tottenham där det blev en säsong fylld av skador och problem att ta en plats i startelvan innan Everton sent på transferfönstret i januari 2012 tog tillbaka honom på lån, för att sen köpa loss honom för en andra gång i juli 2012. Det blev fyra säsonger till i Everton innan han sen skrev på ett ettårskontrakt med Sunderland där han återförenades med tränaren David Moyes.

Pienaar avslutade sin spelarkarriär i mars 2018 efter att ha återvänt till Sydafrika och spelat en handfull matcher för Bidvest Wits och inriktar sig nu på en karriär som tränare där han tog sitt UEFA A-diplom via det irländska fotbollsförbundet i september 2019. En inriktning många av hans före detta lagkamrater och tränare tycker passar honom perfekt då han på grund av hans förmåga att vara både målmedveten och iskall under press, något som återspeglar hur han var som fotbollsspelare.

Hans gamla tränare Cavin Johnson från Ajax Cape Town-tiden beskriver Pienaars mångfacetterad personlighet i en intervju med ESPN 2019: ”Från en ung ålder var Steven alltid oberoende. Eftersom han förmodligen var den äldsta i huset var han tvungen att sköta sig själv bättre än många andra. Samtidigt när han gick på internatskola i en ålder av 10 eller 11 år märkte man hur han interagerade med helt främmande människor och fortfarande kunde koncentrera sig på fotboll och på sin skolgång."

Pienaar siktar nu på att ta UEFA Pro License som ett ytterligare steg för att bli tränare och det rapporterades under hösten 2019 att Pienaar skulle fortsätta sin utbildning genom att arbeta tillsammans med Ajax U19-tränare John Heitinga, hans tidigare lagkamrat i Everton.

Nyligen meddelade Ajax att projektet Ajax Cape Town efter drygt 20 år är över. Ajax har sålt sina andelar i klubben, som uppgick till 51 %, till Cape Town Spurs som ägde resterande 49 % och nu återigen blir en egen klubb (Ajax Cape Town bildades genom en sammanslagning av Cape Town Spurs och Seven Stars 1999). Samarbetet som inleddes efter att Ajax upptäckte Benni McCarthy i Kapstaden, som vi tidigare skrivit om, blev aldrig så lyckat som man hoppats. Men av de spelare som tog klivet från Ajax Cape Town till Ajax Amsterdam var Steven Pienaar den bästa.

Slutligen kan Steven Pienaars Top 10 mål i Ajax avnjutas här.

Joakim Dahl 2020-10-06 21:01:00
Author

Fler artiklar om Ajax