120 år, 120 Ajacieden #62: Jany van der Veen — Doldisen som hjälpte Ajax bli bäst i världen
Jany van der Veen som Ajax-spelare 1948.

120 år, 120 Ajacieden #62: Jany van der Veen — Doldisen som hjälpte Ajax bli bäst i världen

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Jany van der Veen, en doldis som av självaste Johan Cruijff pekats ut som en av två männen, jämte Rinus Michels, som förändrade Ajax.

Alla känner till Johan Cruijff och Rinus Michels och hur de förändrade Ajax, och i förlängningen fotbollen, på 1960- och 70-talen. Många känner också till de flesta av de andra gamla spelarhjältarna från den tiden som Johan Neeskens och Piet Keizer. Kanske också den legendariske ordföranden Jaap van Praag. Och läser man in sig lite på Ajax och Totalfotbollen lär man sig snart vem pionjären Jack Reynolds var. Men det finns en doldis, en man som i skymundan haft oerhört stor betydelse för Ajax men fått otroligt lite uppmärksamhet i relation till hans inverkan på Ajax historia och i förlängningen hela fotbollshistorien.

Det är Jany van der Veen. Adriaanus Willem Hendrik “Jany” van der Veen föddes i Amsterdam 2 augusti 1917, mot slutet av första världskriget. Han började spela fotboll i Ajax som liten, och under nästa världskrig, då fotbollen i Holland trots allt försökte hålla igång i mindre skala under naziockupationen, fick han sin chans i a-laget då många spelare saknades.

Han fick först chansen som högerhalv men blev senare innermittfältare efter att Joop Stoffelen flyttades upp i anfallet när målkungen Piet van Reenen slutade. van der Veen spelade i Ajax a-lag från 1939 till 1948, då skador satte punkt för hans spelarkarriär. Toppen kom 1946/47 då han spelade varje match när Ajax vann ligan. Ajax var hans enda klubb, och hans lagkamrater utöver van Reenen och Stoffelen inkluderade även Wim Anderiesen Sr., Theo Brokmann Jr., Gerrit Keizer och Rinus Michels. Och han hade Jack Reynolds som tränare.
Med spelarkarriären över började van der Veen jobba som ungdomstränare i Ajax. Jack Reynolds hade tidigare strukturerat upp ungdomsakademin och dess träning, van der Veen hade själv gått igenom den tidigare och var väl stöpt i Reynolds idéer efter att också spelat under honom i a-laget. Han tränade ungdomslag i flera olika åldrar och hjälpte till att fostra många spelare.

En av dem stod ut. Johan Cruijff. Jany van der Veen var mannen som upptäckte Johan Cruijff. Året var 1957 och van der Veen såg en snart 10-årig Johan Cruijff spela fotboll på gatan med sina kompisar och identifierade Cruijffs talang. van der Veen var så säker på Cruijffs talang att ynglingen inte ens behövde provspela för att få en plats i Ajax ungdomslag, vilket normalt sett alla behöver göra, utan han såg till att Cruijff skrevs in som medlem direkt 25 april 1957, Cruijffs 10-årsdag.

Under de kommande sju åren var van der Veen huvudansvarig för att fostra Cruijff till den spelare han blev som hösten 1964 som 17-åring debuterade i Ajax a-lag.

“Jany van der Veen lärde mig inte bara fotboll, utan också värderingar och principer. Han var den förste personen hos Ajax som lärde mig att välja en väg och följa den. Han var ytterligare ett exempel på hur Ajax-livet vägde upp för den utbildning jag inte fick i skolan. Jany jobbade bara med ungdomslagen, men han tog de idéer han jobbat på med Jack Reynolds — den engelske visionären som hade varit a-lagstränare på 1940-talet och hjälpt lägga grundfundamenten för det som senare skulle bli Totalfotbollen — och applicerade dem på oss. Det var Jany som lärde oss att leka lekar som gjorde att vi kunde arbeta bort misstag, så vi kunde vara kreativa i hur vi tränade. Från Michels fick vi disciplinen, men från Jany fick vi glädjen.”

Så beskriver Johan Cruijff Jany van der Veen i sin självbiografi My Turn.

Cruijff var förstås inte den ende spelare van der Veen fostrade. 1964/65, säsongen Cruijff debuterade i a-laget, var han också del av det U18-lag van der Veen ledde till att bli mästare i ungdomsserien. Några andra som fanns med i det laget var Wim Suurbier och Barry Hulshoff. Piet Keizer, Tonny Pronk med flera var andra spelare som lärde under van der Veen. På andra halvan av 1960-talet tränade van der Veen de mindre Amsterdamlagen Blauw-Wit och De Volewijckers.

När Cruijff återvände till Ajax som tränare 1985 anställde han van der Veen som scout med uppdrag att främst hitta lovande unga killar för ungdomsakademin som Cruijff nu revitaliserade. van der Veens öga för talang litade Cruijff på mer än kanske någon annan. Vilket han förstås gjorde helt rätt i. Ett litet axplock av spelare van der Veen upptäckte åt Ajax på 1980-talet: Edgar Davids, Rob och Richard Witschge, John Bosman, Stanley Menzo och Aron Winter.

Jany van der Veen led av Alzheimers sjukdom sina sista år och avled den 28 december 2001, 84 år gammal. Minnesceremonin på De Toekomst några dagar senare var välbesökt, fylld med gamla spelare van der Veen fostrat. En av dem Edgar Davids som i sina minnesord över van der Veen berättade om hur van der Veen efter att ha handplockat honom till akademin ofta kom förbi för att prata med honom, höra hur det gick för Davids. 

Även om hans namn inte är det mest kända internationellt har han aldrig glömts inom klubben. Sedan 1996 arrangerar Ajax årligen Jany van der Veen Toernooi, en ungdomsturnering på De Toekomst.

“Och sen borde klubben börja om på nytt, precis som den gjorde 1965. Då fattade Ajax de två smartaste besluten de någonsin fattat, genom att anställa Rinus Michels som tränare och involvera Jany van der Veen mer i träning och scouting. Två personer som inte bara växt upp med Ajax, men som också visste vad klubben representerade, och vad som krävdes för att göra Ajax till Ajax igen.” — Johan Cruijff i en krönika i De Telegraaf hösten 2010 om ett misskött Ajax. Krönikan utlöste den revolution som gjort att Ajax idag är där man är.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-10-19 12:23:13
Author

Fler artiklar om Ajax