120 år, 120 Ajacieden #91: Shota Arveladze — Mr. Bean
Shota Arveladze under en Europa League-match mot AZ 2016 som manager för Maccabi Tel Aviv.

120 år, 120 Ajacieden #91: Shota Arveladze — Mr. Bean

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om den georgiske målspottaren Shota Arveladze som överkom astma, språkförbristningar och glömda fotbollsskor för att bli en av Ajax främsta målskyttar.


När Shota Arveladze kom till Ajax 1997 hade i flera år formligen öst in mål först hemma i Martve Tbilisi, sen Dinamo Tbilisi och Trabzonspor. Efter 63 mål på 77 matcher och fyra ligatitlar och fyra cuptitlar med Dinamo, och 81 mål på 123 matcher och flera cuptitlar med Trabzonspor, tog den 24-årige georgien klivet till Ajax.

Han talade förstås ingen holländska och hans engelska var väldigt bristfällig när han kom till Amsterdam. Han var så nervös inför sin första träning med laget att han glömde sina fotbollsskor. Ajax legendariske fysioterapeut Pim van Dord (som vi tidigare skrivit om här) skämtade vänligt med Shota om det och vände sig sedan till stjärnspelaren Ronald de Boer “Ronald, du har samma storlek som Shota, och jag vet att du har ett par i reserv liggandes här nånstans.” Shota fick låna Ronalds reservskor och det var så en lång vänskap började.

De skor Shota (figurativt) skulle fylla var stora: Patrick Kluivert hade dragit till Milan så Ajax behövde en ny nummer 9. Inte bara Kluivert hade försvunnit, laget som vunnit Champions League 1995 hade nu i stort fallit sönder efter Bosmanregelns införande. Kluivert, Nwankwo Kanu, Finidi George, Marc Overmars, Edgar Davids, Clarence Seedorf, Michael Reiziger, och Winston Bogarde hade alla lämnat och Frank Rijkaard förstås lagt av. Nu hade även Louis van Gaal lämnat så kvar från laget som blev bäst i världen var i princip bara Danny Blind, Edwin van der Sar, Jari Litmanen och tvillingarna de Boer.

Nye tränaren Morten Olsen uppskattade Arveladze, som efter att ha hoppat in och gjort mål i debuten mot Vitesse, snart blev förstavalet som center. Arveladze tackade för förtroendet med att göra vad han gjort i Georgien och Turkiet — vräka in mål. Han gjorde 25 mål på 31 ligamatcher, inklusive tre hattricks, och därtill 5 mål på 5 cupmatcher och 7 mål på 8 UEFA-Cupmatcher när Ajax vann dubbeln och nådde kvartsfinal i UEFA-Cupen.

Hans andra säsong blev tuffare, hans målproduktion gick ner förmodligen till följd av en kombination av skadeproblem och att Ajax blev en väldigt disharmonisk klubb. de Boer-tvillingarna bråkade sig bort vilket spred dålig stämning i hela klubben och Olsen sparkades 1998. Arveladze gjorde bara 7 mål 19 matcher när Ajax slutade på sjätteplats i Eredivisie, klubbens sämsta placering på åratal, men man vann åtminstone cupen.

Efter en svag säsong även 1999/2000, när Ajax fortsatte vara en misskött klubb nu med Danny Blind som gått direkt från spelare till sportchef, och Jan Wouters som tränare, två misslyckade rekryteringar, hade Arveladze ett comebackår 2000/01 med 18 mål på 27 matcher. Men med konkurrens från nya unga centerstjärnor som Zlatan Ibrahimovic och Mido 2001 blev det tydligt att Shota Arveladzes tid i Ajax, efter 72 mål på 124 matcher, gick mot sitt slut.

Han återförenades med sin vän Ronald de Boer i Glasgow Rangers och fortsatte sin vana trogen spruta in mål och hjälpte Rangers till många titlar, inklusive en trippel (ligan, cupen och ligacupen) 2002/03. Under tiden i Rangers fick han smeknamnet “Mr. Bean” av lagkamraterna som tyckte att han var så lik Rowan Atkinson.

Efter fyra år i Rangers återvände han 2005 till holländsk fotboll då Louis van Gaal handplockade honom till AZ. Arveladze var vad van Gaal kallade för en “top profesioneel” och han bidrog med både rutin och mål när van Gaal revitaliserade både AZ och sin egen karriär. Arveladze var med och hjälpte AZ bli en seriös titelkandidat och gjorde 48 mål på 89 matcher över två säsonger innan han lämnade för Levante 2007. I Spanien blev det bara en handfull matcher innan skador satte punkt för 35-årige Arveladzes spelarkarriär.

van Gaal tog genast Arveladze tillbaka till AZ som en av hans assisterande tränare, och Arveladze fick då vara med och vinna Eredivisie med AZ 2008/09, klubbens andra ligaguld någonsin. Shota stannade kvar i AZ även efter att van Gaal lämnat. 2010 flyttade han dock vidare, tillbaka till Turkiet för chansen som manager för Kayserispor. Det slutade med en sjätteplats den första säsongen, men efter en 11:e plats nästa år blev nästa arbetsgivare Kasimpasa. Kasimpasa ledde han till två raka sjätteplatser innan han avgick under en svagare tredjesäsong som slutade med en mittenplacering.

Till sommaren 2015 anställdes han av sin gamla klubb Trabzonspor som ny manager, men han fick sparken i november efter dåliga resultat. Nästa år blev det samma visa i Maccabi Tel Aviv. 2017 tog han över Pakhtakor Tashkent i Uzbekistan. Efter att ha vunnit dubbeln både 2019 och 2020 lämnade Arveladze klubben i december på jakt efter nya utmaningar.

Vart Arveladze tar vägen härnäst får vi se — kanske blir det en återkomst i Holland? Ajax är förstås inte aktuellt, även om han behållit banden med klubben där han blev mycket omtyckt för sin personlighet och förstås alla sina mål, men kanske kan vi få se Arveladze tränat ett sämre lag i landet.

Vi minns Shota Arveladze som en klassisk Eurogoals-kille som alltid var en målgaranti — 321 mål på 549 klubblagsmatcher och därtill 26 mål på 61 landskamper för Georgien är minst sagt ett imponerande facit och visar på vilken jämnhet han upprätthöll under en lång karriär, hans två sämsta säsonger var de två svagare i Ajax som då led av stort kaos inom klubben, annars var han i princip alltid god för att snitta ett halvt mål per match säsong efter säsong oavsett klubb eller liga ända tills han var 35 år gammal. Den nivån är inte minst imponerande med tanke på att han led av astma hela tiden!

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-12-30 13:02:06
Author

Fler artiklar om Ajax