Schweiz VMhistoria del 5: 1978-1986

Del fem i alplandets VM-historia. Nu tar vi oss till 1986 förbi Bosse Börjesson och ända till Maradonas hand. Det kallar jag en resa det.

Västtyskland vinkar på avstånd. Beckenbauer lyfter pokalen. Västtyskarna jublar. Folkvagnar åker i tribut på autobahn och de små wurstarna smakar bättre än någonsin. Hemmanationen segrade. Inte för att man spelade bäst fotboll. Det gjorde Holland, men tyskarna var effektiva och väldigt tyska.  

I det lilla alplandet, där osten lever sitt eget liv, korna har bjällror och man åker skidor till fester, bröllop och skolor rådde upprorstillstånd. Landet hade för andra gången på rad  missat fotbollsfesten. Skandal. Man jagade tränare Hüssi upp för bergsbranterna, kastade Emmenthaler ost på honom och försökte trycka ned honom i ett par schweizerosthål. Det var uppror och schweizarna ville framåt.  

Till nästaVM-kval hette landets nemesis Bo Börjesson. Vänta lite. Bo Börjesson. Har han varit någons nemesis någonsin? IFK Sundsvalls Bo Börjesson var ingen världsspelare, han höll knappt allsvenska klass. Finns det någon Bo Börjessons allé i Sundsvall? Bo Börjessons skola? På sin höjd finns det en Bosse B:s bowlinghall. Fast det kanske står för Bosse Bengtsson.  

Vi backar bandet. Rejält. På den tiden satt bandet i en kassettbandspelare. Man tryckte på rewind och fick vara glad om bandet inte gick av.  

VM 1978

Schweiz lottades in i trelagsgrupp i kvalet till VM 1978. Argentina. Det var Sverige och Norge. Jubel ägde rum i Schweiz. Nu skulle man bryta trenden. Sverige 1976-77. Vi pratar Bob Hoiughton och Roy Hodgeson. Så tråkig fotboll att klockorna  stannar. Man fick diplom om man höll sig vaken en halvlek. Ett landslag där Krister Kristensson, Roy Andersson, Roland Andersson, Kent Karlsson, Olle Nordin, Anders Linderoth, Bo Larsson, Lie Larsson, Thomas Sjöberg. Alla som fortfarande är vakna håller upp en hand. Åby”det var bättre förr” Ericsson spelade piano och publiken sov.  

Vi vaknar och vänder på oss i  sängen och hittar Norge. Skräck? Troligtvis inte. Odd Iversen?  Tom Lund? 

Schweiz då? Schweizarna hade tränat som små guldfiskar. Man hade kånkat getter upp för bergen, man hade pratat rätoromanska i fel by i Graubünden och vågat hävda att berget Jungfrau definitivt var ett manligt berg. Världskrig. Schweiz årgångar 1976-77 var dodk ingen årgång att hänga i någon julgran, enbuske eller tall. Laget var uppbyggt kring ett par fixstjärnor, Umberto Barberis och René Botteron, som dominerade mittfält och defensivt, men sedan var det på tok för tomt runtomkring. Claudio Sulser och Raimondo Ponte, som skulle göra mål var i sin linda och försvaret var mycket bristfälligt, där Erich Burgener i målet inte dirigerade försvaret på ett gott nog sätt. Laget tränades först av Blazevic och sedan av Roger Vonlanthen.

VM-kvalet blev en katastrof för Schweiz. Det spelades fyra matcher och det blev tre förluster. Man slog endast Norge i sista matchen, men då var man redan borta från VM. Huvudmatcherna spelades mot Sverige och det blev identiska resultat. 2-1 till Sverige och samma målskyttar för de blågula. Bo Börjesson vräkte sig in i straffområdet och avgjorde båda gångerna och schweizarna aktar sig för att döpa barnen till Bo. Schweiz inledde även med att förlora på Ullevål mot Norge.

VMkvalet slutade med en tredjeplats för Schweiz. En katastrof, men samlade samtidigt nationen kring landslagsproblemet, som tyvärr bara var i sin linda. Det var den tredje raka
VM-turneringen utan Schweiz och mer skulle komma. 

Sverige till VM, där man åkte ut mot Spanien och Brasilien. Argentina vann VM. Kommer ni ihåg Mario Kempes?

VM 1982

Men nu skulle det väl ändå gå? i och med VM i Spanien 1982 så var det 24 lag med istället för 16. Chanserna ökade radikalt och här och var fanns det två lag per grupp som var med.
I bergen i Schweiz förberedde sig de schweiziska trupperna. Sammanlagt 105 nationer deltog i kvalificeringen för att klara av 22 platser, eftersom Argentina och Spanien var direktkvalificerade.

Barberis, Botteron hade nu fått gott sällskap av skyttarna Claudio Sulser och Raimondo Ponte, som båda gjort mycket mål i den inhemska ligan och Ponte senare skulle göra ett par år för Nottingham Forest. En ung Heinz Herrman var nu också med i laget. Han skulle göra många landskamper.

Lottningen till VM gav följande motståndare;
Det i forntiden så starka Ungern, som med Töröcsik, Nyilasi, Balint och Kiss hade ett nytt starkt lag på gång. Ferencvaros hette storklubben i landet på den tiden;
England med Keegan,Robson, Mariner, Hoddle, Butcher och Wright.
Rumänien som byggde sitt storlag kring de politiska lagen Steaua, Dynamo och Rapid Bukarest och med Ion Iordanescu, Camataru och Raducanu som större namn samt
Norge igen med Iversen, Åge Hareide, Arn och Larsen Ökland och gamle Arne Erlandsen som mittfältsmotor. 

Hur gick detta då?

Jo, det blev en jämn grupp. Europakvalet absolut jämnaste. Schweiz inledde dock miserabelt med förluster mot både Norge och England. Mot engelsmännen så lyckades Herrmann peta in bollen i eget mål innan Paul Mariner förseglade historien. Men schweizarna repade mot med 2-2 mot Ungern borta för att göra en bragdliknande historia på St Jakobs i Basel i Maj 1981. Två snabba mål i första halvlek och en fenomenalt spelande Burgener i mål höll engelsmännen borta och man vann med 2-1. 
Nu var alplandets magistrater med igen och med oavgjort borta mot Norge och en komfortabel seger mot Rumänien, så stod man inför en ödesmatch mot Ungern. Vinst mot Ungern och man skulle ha en stor chans att ta sig till VM. 
Matchen var i Budapest i September 1981. Tyvärr gick luften ur direkt med ett snabbt ungerskt mål. I andra halvlek slängde schweizarna fram allt man hade, men ungrarna tråcklade in två mål till och vann med 3-0. 

Ungern och England till slutspel detta år. 

Ungern inledde VM med 10-1 mot EL Salvador, men tog sig ändå inte vidare till nästa omgång, eftersom Belgien och Argentina var för svåra. England gjorde VM-historiens snabbaste mål mot Tjeckoslovakien och gick vidare, men åkte ut mot Västtyskland i nästa gruppspel. 
Italien vann VM och Paolo Rossi är för evigt skriven i stjärnorna.

1986

Vi flyttar oss med ljusets hastighet ytterligare 4 år framåt i tiden. 1986. Vi pratar perestrojka och Bröderna Herreys gyllene skor. Vi har precis passerat Heyselstadion och världen rustar för ett nytt VM i Mexico. VM.t skulle egentligen gått i Colombia, men så blev det ekonomiska problem och Mexico klev in som en räddare i nöden.

Återigen ett VM med 24 lag, det sista av det slaget. 22 lag skulle kvalificeras av 125 anmälda lag. Mexico och Italien var direktkvalificerade.

För Schweiz del innebär 80talet kontemplation och nyuppbyggnad. Den lite äldre genrationen med Sulser, Botteron, Batrberis, Burgener, Ponte började försvinna från landslaget och tränare Paul Wolfisburg bärjade så sakteliga att föra in nya intressanta spelare i laget. Georges Brégy, Beat Sutter och Martin Weber kliver alla fram under detta VM-kval. Kvar i laget fanns Heinz herrmann, André Egli bland annat.

Det var dock ingen lätt lottning denna gång heller. För tredje raka gången väntade 
Norge, med Einar Aas, Rune Bratseth som stora stjärnor och Eirik Thorstedt som coming-man i laget. 
Irland, som startat att få igpng sin landslagsverksamhet ordentligt, men som ändock inte räckte till. Här fanns dock potential med O'Leary, Stapleton, Brady, Lawrenson med flera. Man var dock inne i en generationsväxling och Jackie Charlton var fortfarande inte vid rodret.
Danmark som hade ett ohyggligt starkt lag med Elkjaer, lerby, Arnesen, Morten och Jesper Olsen bland annat och så
Ryssland, med storskyttarna Aleijnikov och Rats, samt den starke Belanov på topp. 

Alpens ametister startade kvalet galant med att åka till Ullevål och vann med 1-0 oxh svarade sedan med en riktig skräll, då man slog Danmark med 1-0 på Wankdorfstadion i Bern. Ett strålande mittfält med Herrman-Geiger,-Bregy och Barberis stod emot danskarnas offensiv och Barberis mål i 42 minuten var avgörande. Efter 2-2 mot Ryssarna senare på året så ledde schweizarna gruppen efter en tredjedel. 
Tyvärr var det de enda framgångstankarna detta VM-kval. Två mycket mediokra bortamatcher med 0-4 mot Ryssland i ett kallt Moskva och 0-3 mot Irland på Landsdowne Road förpassade schweizarna på efterkälken och resten av kvalet innebar tre stycken oavgjorda matcher. 0-0 mot orge hemma var en stor missräkning och publiken började så sakteliga kräva Wolfisburgs huvud på ett fat. Med ost till.  Chansen fanns dock kvar inför sista matchen, då man mötte Norge hemma på St Jakob. En vinst där och danskarna förlorade mot Irland borta, skulle skicka Schweiz och Ryssland till VM. Men när danskarna på tio minuter i andra halvlek gick från 1-1 till 3-1 var VM-kvalet över.

Danmark och Ryssland till VM. Där gick det som vi alla vet mycket bra för det danska laget, som tog sig till åttondelsfinalen, där Spaniens Butragueno gjorde fyra på dem. Ryssarna åkte ut mot belgarna i Erik Fredriksson stora match, då han missade två offsidemål för belgarna. 
Argentina vann och alla visste hur Maradonas hand såg ut.

Men det var 1986, då gjorde jag lumpen och såg VM nattetid. Det var tider det.
I nästa del tar vi oss an 1990-94, då är schwwizarna med i VM igen. Välkomna.

Läs också;

Del 1
Del 2
Del 3
Del 4


Magnus Falk2006-05-12 12:50:00
Author

Fler artiklar om Schweiz