Ajax 0 - 1 Benfica: Att man aldrig lär sig
Ajax spelare deppar.

Ajax 0 - 1 Benfica: Att man aldrig lär sig

En frustrerande match innebar att Ajax Champions League-äventyr avslutades med ett enormt antiklimax ikväll efter en insats som gör att man måste ställa sig frågan: lär vi oss aldrig?

Första tjugo minuterna var riktigt bra. Då borde man sett till att få in ett mål. Resten av första halvlek var man också klart dominanta. Benfica var helt tillbakapressat, Ajax ägde allt spel och vann alla andrabollar. Men något mål gjorde man inte. Det hade behövt komma i första halvlek.

För sen går det Benficas väg. Tränaren Nelson Verissimo gör ett smart byte i halvtid då han tar ut Adel Taarabt och sätter in defensive mittfältaren Soualiho Meïté så han kan låsa mitten mer. Det blir svårare för Ajax att hitta ytor framåt och Benfica lyckas sega ner matchen och få den precis dit de vill. Avblåsningar hela tiden med sedvanligt urusle domaren Carlos del Cerro Grande, tätt och tillknäppt. Med en helt annan defensiv organisation i andra halvlek släpper Benfica inte till alls så mycket som man gjorde tidigare.

Ajax vaggas in i denna matchbild, blir passiva och alltmer frustrerade. Precis som mot Getafe. Som mot Valencia. Som mot Atalanta. Att man aldrig lär sig. Att Erik ten Hag aldrig lär sig, bortcoachade ikväll igen, ännu en gång blottas matchcoachningen i sådana här tillställningar som hans svaghet, när motståndarna låser ner det.

Och då krävs det inte mer än en feldömd frispark och en André Onana som är ute och cyklar. Samtliga Benficas fyra avslut kom på fasta situationer ikväll, ett av dem i mål, Darwin Nuñez nick efter att Onana varit ute och cyklat mer än Stålfarfar.

Efter målet försvinner all struktur för Ajax, man tappar all organisation och mod. Plötsligt vinner man inte en boll, kan inte få till ett bra anfall. Och som vanligt är det först då, efter baklängesmålet, som ten Hag agerar och gör byten. Sätter in Davy Klaassen och Brian Brobbey när minst en av dem gott kunde satts in långt tidigare då tendensern funnits länge. Steven Berghuis var osynlig, hela kedjan iskall. Mål behövdes även innan Benfica gjorde ett, för att slippa förlängning.

Det är sällan man ser Ajax peaka så tidigt en säsong som man gjorde nu, det brukar alltid vara på våren man spelar sin bästa fotboll men den här gången var det under hösten man hade spelet. Istället för ett nytt sagolikt Champions League-äventyr som man drömt om blev det pyspunka och ett rejält antiklimax.

Och André Onana förresten. Han lär behöva stå några matcher till med tanke på skadeläget på målvaktsfronten, men oj. Vilket slut på hans bergochdalbanetid i Ajax. Från enorm publikfavorit och världsmålvakt. Till dopningshistorian. Till hatobjekt då han, efter att klubb och supportrar helhjärtat stöttat honom ge honom hela dopningshistorien, vägrade förlänga kontraktet och drar som bosman i sommar. Till att behöva komma in i målet igen då alla andra alternativ blivit skadade. Han talade själv om att vilja avsluta snyggt, och hade chansen att till "one last hurrah", stänga Ajax-tiden med något speciellt som kanske till och med kunnat läka några sår. Istället står han för det ödesdigra misstaget ikväll som direkt leder till att Champions League-drömmen är i kras. Efter slutsignalen försvann han direkt in till omklädningsrummet när resten av spelarna tackade supportrarna. Så kan man också göra en sorti.

På söndag är det De Klassieker. Nya tag då, voor Ajax Amsterdam.

Matchfakta

Ajax 0 - 1 Benfica
Mål: 0-1 Nuñez '77
Gula kort: Ramos, Timber, Blind, Gravenberch
Ajax: Onana; Mazraoui, Timber (Kudus '90+6), Martínez, Blind; Álvarez (Brobbey '81), Berghuis (Klaassen '81), Gravenberch; Antony, Haller, Tadic
Benfica: Vlachodimos; Gilberto (Lazaro '90+2), Otamendi, Vertonghen, Grimaldo; Silva, Taarabt (Meïté '46), Weigl, Everton (Yaremchuk '72); Ramos (Bernardo '90+1), Nuñez (Gonçalves '81)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2022-03-15 23:55:04
Author

Fler artiklar om Ajax