Ajax 0 - 2 Brighton: Fortsatt segerlösa i Europa League
Silvano Vos stod för en kostsam felpassning ikväll.

Ajax 0 - 2 Brighton: Fortsatt segerlösa i Europa League

Efter två raka segrar i ligan var det ikväll dags för John van 't Schips första riktiga test. Men ett svagt Ajax var ett nummer för små mot ett effektivt Brighton.

John van 't Schip har kommit in och lyft moralen i Ajax. 2-0 mot Volendam och 4-1 mot Heerenveen har också lyft klubben uppåt i Eredivisie-tabellen, från 18:e till 11:e plats. Ikväll blev det tuffare när Brighton kom på besök. Efter två kryss mot Marseille och AEK Aten i de två första matcherna följt av en förlust i Brighton i tredje matchen var Ajax ikväll i stort behov av en seger för att förbättra utgångsläget i Europa League-gruppen.

Utgångsläget för matchen försämrades dock av att mittfältaren Branco van den Boomen, som var stor segerorganisatör mot Heerenveen med två fina framspelningar, skadade knäet på träning i början av veckan. Unge Silvano Vos gick därför in bredvid erbarmlige Kenneth Taylor på mittfältet, med Kristian Hlynsson framför. Den unge islänningen, en av få ljusglimtar i Ajax denna säsong, har i veckan officiellt befordrats till a-truppen han de facto tillhört hela hösten. Van 't Schip ändrade också i backlinjen, unge Ar'jany Martha har stått för imponerande insatser på vänsterbacken mot Volendam och Heerenveen, men han är oprövad och osäker defensivt. Devyne Rensch, som gjorde comeback från skada mot Heerenveen, sattes därför in som mittback, och Jorrel Hato flyttades ut som vänsterback.

Ajax började rätt bra, till skillnad från bortamatchen mot Brighton lyckades man hålla i bollen och komma upp i plan. Men snart hamnade man i problem. Talangfulle Vos visade sin orutin då han fastnade i Brightons press, drällde med bollen och slog en felpassning rakt till Simon Adingra. Adingra spelade igenom Ansu Fati och 0-1 var ett faktum.

Matchen var rätt jämn, Ajax kunde komma framåt men hade svårt att skapa riktigt farliga målchanser i första halvlek. Taylor hade det kämpigt på mittfältet och Steven Bergwijn var helt osynlig på vänsteryttern. Till den andra halvleken ersattes Taylor av Chuba Akpom, som släpade bakom Brian Brobbey.

Men den andra halvleken började också den dåligt. Hato tappade helt markeringen på Adingra, vilket Fati såg och nu var rollerna ombytta då Fati frispelade Adingra som distinkt sköt in 0-2. En riktig kalldusch för Ajax.

Ajax försökte, men det nykomponerade mittfältet fick det inte att stämma och med Bergwijn fortsatt totalt osynlig var det svårt. Med kvarten kvar kom man oerhört nära en reducering då Brian Brobbeys skott tog i insidan av stolpen, rullade längs mållinjen, tog i den andra stolpen och ut.

Några minuter senare hade Akpom ett bra skottläge men Bart Verbruggen räddade hans vänsterskott. Efter det lyckades Ajax inte få till mycket av en slutforcering.

Ikväll var Ajax helt enkelt för svaga. Chansen finns fortfarande att uträtta något mot Marseille och AEK Aten i de avslutande gruppspelsmatcherna, men det blri nog oavsett svårt för Ajax att vidare hävda sig i Europa den här säsongen.

Härnäst för Ajax väntar Almere City på söndag kl 14:30.

Matchfakta

Ajax 0 - 2 Brighton
Mål: 0-1 Fati '14, 0-2 Adingra '53
Gula kort: João Pedro, van Hecke
Ajax: Ramaj; Gaaei (Sosa '57), Sutalo, Rensch (Mikautadze '78), Hato; Vos (Tahirovic '73), Hlynsson (Forbs '57), Taylor (Akpom '46); Berghuis, Brobbey, Bergwijn
Brighton: Verbruggen; Veltman, van Hecke, Dunk (Igor '46), Milner (Gilmour '8); Dahoud (Estupiñan '65, Baleba '77), Groß; Adingra, Fati (Ferguson '65), Mitoma; João Pedro

Förlusten mot Brighton
 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-11-09 21:19:00
Author

Fler artiklar om Ajax