Ajax 1 - 0 PSV: Tre poäng, tre nya skador
Quincy Promes blev målskytt igen — men också skadad, igen.

Ajax dominerade totalt i De Topper mot PSV och kunde vunnit med större siffror än de 1-0 det blev. Tyvärr åkte man också på tre nya skador på nyckelspelare vilket gör att man nu har sju viktiga namn på skadelistan inför ett kritiskt skede av säsongen.

På Erik ten Hags 50-årsdag skulle denna upplaga av De Topper gå av stapeln. Höstmötet i Eindhoven slutade 1-1, det känns som evigheter sen då det var innan Ajax kraschade ur Champions League så försmädligt och innan PSV gick helt ner sig i en djup kris som ledde till att Mark van Bommel fick sparken i december. Resultaten har inte blivit bättre för Brabants stolhet under interimtränare Ernest Faber, man söker fortfarande efter sin första seger under 2020, ligger på femteplats och har förlorat Steven Bergwijn till Tottenham och Donyell Malen är långtidsskadad.

Det har varit tufft på sistone också för Ajax, skadorna hopar sig och förra helgen förlorade man borta mot Groningen. Daley Blind är tillbaka i gruppträning är med ännu en bit från spel efter sina hjärtproblem. Hakim Ziyech är förhoppningsvis tillbaka från sin vadskada senare i februari medan David Neres och Zakaria Labyad blir borta längre. Mot Groningen valde ten Hag att starta med Siem de Jong, som var urusel, och sedan byta in Carel Eiting som var mycket bra. Därav fick såklart Eiting starta idag på mittfältet jämte Ryan Gravenberch och Donny van de Beek. I kedjan startade Ryan Babel som center idag med Dusan Tadic och Quincy Promes på kanterna. Sergiño Dest startade som högerback bredvid Joël Veltman, Lisandro Martínez och Nicolás Tagliafico. André Onana, som missade Groningen-matchen med en axelskada, var tillbaka i målet.

Eiting tar verkligen chansen när han får den nu. Från första början var Ajax dominerande idag, mycket tack vare hur han styrde spelet från mittfältet, var överallt med brytningar och finurliga passningar. van de Beek bredvid honom tog mycket ansvar också och var som alltid ett hot med sitt konstanta löpande, liksom Promes med sin speed. Unge Gravenberch slavade en del med hade sina ögonblick också. Högerkanten ägdes helt av Dest som stod för en av sina bästa insatser hittills.

Det var nära 1-0 redan efter några minuter, när Eiting intog Ziyech-rollen i den patenterade varianten Ziyech och Promes etablerat. Han inåtskruvade ett inlägg mot bortre stolpen där Promes smög in bakom ryggen på försvararen och mötte bollen direkt på volley, men från nära håll gjorde Lars Unnerstall i PSV-målet en jätteräddning.

Nästa chans några minuter senare kom när Promes spelade ut på Dest till höger som vek inåt i plan och sköt ett vänsterskott i utsidan av burgaveln. Nästa chans låg Eiting bakom igen när han med bra rak passningen fram till Tadic ledde till ett skott från straffområdesgränsen från serben som Unnerstall räddade. Några minuter senare tog sig Promes in i straffområdet från vänster och i ett trängt läge med många PSV-spelare runtom väggspelade han med Tadic men hans skott blockerades, men bollen landade hos van de Beek vid första stolpen och han fick iväg ett snabbt skott men Unnerstall räddade ut till en hörna. På hörnan kunde Tadic komma upp fritt och nicka men tyvärr rakt på målvakten.

Ajax tryck ökade halvvägs igenom den första halvleken när man under några minuter belägrade PSV:s straffområde. Både Babel, Tadic och van de Beek fick alla skottchanser men ingen lyckades bryta dödläget. Babel, som jobbade hårt i Ajax framgångsrika presspel fortsatte dock ha svårt att komma riktigt rätt i anfallen. Efter dryga halvtimmen fick han sin bästa chans när han nickade ett Eiting-inlägg hårt ner i backen mot mål men ännu en gång räddade Unnerstall. Även när Babel stressade Unnerstall så till sin milda grad att han helt sonika tog bollen från tyskens fötter redde det ut sig till slut för PSV.

Dessförinnan, med halvtimmen spelad, hade Ajax redan tvingats till sitt första byte. Joël Veltman, som effektivt hade satt stopp för PSV:s få kontringsförsök omgående, fick utgå skadad och ersattes av Perr Schuurs.

Men Unnerstall kunde inte hålla ut, och 1-0 skulle komma efter en miss av honom. Återigen stressad av Babel skickade han ut en dålig utspark som landade hos van de Beek på PSV:s planhalva. van de Beek tog ner bollen och drev resolut rakt mot mål genom mitten där det var enorma luckor i ett osamlat PSV-försvar. Hela vägen in i straffområdet kom han, men just i sista stund lyckades gamle lagkamraten Nick Viergever peta undan bollen för van de Beek — men inte bättre än att den hamnade hos Promes som distinkt sköt in 1-0.

PSV:s första och enda skott på mål i hela matchen (man hade bara fyra avslut överhuvudtaget) dröjde till den 41:a matchminuten, ett tamt skott från Sam Lammers som gick rakt på Onana. Ett av få tillfällen PSV ens var på offensiv planhalva i den första halvleken.

Ajax fortsatte ligga på och skapa chanser i slutet av halvleken, närmast ett 2-0-mål kom Dest när han ur balans skickade en projektil mot krysset som Unnerstall precis lyckades rädda. Dessvärre fick vi inte se ett till mål utan en till skada innan halvleken var över. Promes tog en löpning i djupled och klackade bollen mot Babel och genast högg det till i baksida lår och Promes, som i höstas var borta flera veckor med en liknande skada, tecknade direkt för byte och ersattes av Lassina Traoré.

Utan Promes var Ajax inte riktigt lika farliga framåt i den andra halvleken, men man fortsatte dominera spelet. van de Beek fick den första chansen några minuter in i halvleken när Tadic spelade igenom honom men ur snäv vinkel sköt han i utsidan av burgaveln. Tadic själv hade sedan ett skott ur farligt läge som gick över, man hade önskat sig mer av kaptenen idag.

Tjugo minuter i den andra halvleken tvingades så Ajax till ett tredje byte på grund av skada, nu var det Babel som var nere för räkning och fick ersättas av mångsidige Noussair Mazraoui som då fick spela vänsterytter.

I den 68:e minuten uppstod en omdiskuterad situation när Dest tog sig in i straffområdet och var på väg att ta sig runt vänsterbacken Olivier Boscagli som då satte ut benet och fällde Dest. Domare Björn Kuipers friade och i VAR-rummet friade även Bas Nijhuis trots att reprisbilderna tydligt visade att Boscagli bara tog spelaren och ingen boll. Boscagli byttes i samma veva ut av Faber för inlånade Ricardo Rodriguez som gjorde sin Eredivisiedebut.

Med ställningen 1-0 blev man onekligen nervös i slutet trots att PSV var fortsatt uddlösa framåt (ännu mer efter att man bytte ut Lammers för Kostas Mitroglou som lyckades åstadkomma 0 avslut men 2 dumma offsidelöpningar). Särskilt när i slutet både van de Beek och Eiting också tog sig åt sina baksidor, både kunde bita ihop och slutföra matchen i alla fall.

Ett skadeskjutet Ajax höll kontrollen in i det sista och tog tre viktiga poäng för att behålla avståndet ner till AZ till just det. Men med Promes, Veltman och Babel att addera till skadelistan som redan hade Ziyech, Blind, Neres och Labyad på sig ser läget minst sagt prekärt ut inför ett tufft och viktigt skede av säsongen då Ajax har både liga, cup och Europa League-spel de kommande veckorna. Vi får avvakta närmare besked rörande de nya skadorna men som det ser ut nu saknar Ajax alltså sitt ordinarie mittlås i Blind och Veltman, sin viktigaste offensiva spelare i Ziyech, sina två bästa yttrar i Promes och Neres, och de två som skulle ersatt dem i Babel och Labyad.

Härnäst för Ajax väntar en tuff bortamatch mot Utrecht nästa söndag.