Ajax 1 - 1 PSV: Oavgjort i Hendersons debut
Steven Berghuis blev målskytt ikväll.

Ajax 1 - 1 PSV: Oavgjort i Hendersons debut

Ett sedvanligt intensivt mot PSV slutade oavgjort. Jordan Henderson gjorde en stabil debut för Ajax som hade hoppats åsamka PSV deras första förlust i ligan.

Normalt brukar De Topper mellan Ajax och PSV förutom prestige innebära strider om serieledning. Så inte denna säsong förstås, då Ajax varit erbarmligt usla medan PSV har sin bästa säsong i mannaminne. Philips flaggskepp leder Eredivisie i överlägsen stil, för två veckor sen kryssade man mot Utrecht. Det var första gången man tappade poäng på hela ligasäsongen. Ajax, som stigit från jumboplats till femteplats i tabellen under John van 't Schips interimledning, hoppades ikväll förstås bli det första laget att besegra PSV.

Jordan Henderson var ikväll redo att begå Ajax-debut och tog Benjamin Tahirovic plats i startelvan. Josip Sutalo hade tillfrisknat från knäskadan som hållit honom borta några veckor och var tillbaka i mittlåset, det innebar att Devyne Rensch flyttades ut — på vänsterbacken, inte högerbacken. För där har unge Tristan Gooijer spelat till sig förtroende och istället bänkades både Borna Sosa och Ar'jany Martha som annars konkurrerat om vänstersidan. Steven Bergwijn, som missade förra matchen på grund av en känning, var tillbaka i kedjan.

Det var en tät och jämn match från start. Inte samma högoktaniga underhållning som i mötet i Eindhoven i höstas, då Ajax under Hedwiges Maduros tillfälliga ledning efter Maurice Steijns entledigande chockade PSV och gick upp i en snabb ledning bara för att fallera totalt i andra halvlek och förlora med 5-2. Snarare mer mittfältskrig än öppna spjäll ikväll.

Ajax bröt dödläget efter tjugo minuter. Steven Berghuis spelade igenom Brian Brobbey med en delikat ytterskruvad passning. Läget såg dock rinna ut i sanden då Brobbey inte kom till avslut direkt, men han fick bollen under kontroll och höll kyligt i den, vände upp på nytt och spelade tillbaka till Berghuis som sköt in 1-0.

Devyne Rensch hade försvarat väl mot farlige yttern Johan Bakayoko så långt i matchen, men strax innan halvtimmen var spelad tvingades han utgå med tillsyens en lårskada. Sosa blev hans ersättare och även han visade sig kunna hålla ett av PSV:s främsta vapen stången.

Tio minuter före halvtid kvitterade dock PSV. Ismael Saibari, nyss hemkommen från Afrikanska Mästerskapen med Marocko, slog inlägget och vem annars om inte Luuk de Jong nickade in 1-1.

Matchbilden såg i stort sett likadan ut i andra halvlek. Mycket krigande, ibland övertag för ena laget, ibland för det andra. Med tjugo minuter kvar steg de Jong till väders igen och nickade i ribban. Men Ajax hade också bra chanser, inte minst på stopptid då Henderson skickade in en frispark mot bortre stolpen som Sutalo nickskarvade till Jorrel Hato vars nick från nära håll Walter Benitez i PSV-målet räddade.

1-1 blev slutresultatet och det var väl rättvist och speglade matchen. Det är inte ett resultat Ajax kan vara missnöjda med direkt med tanke på hur säsongen sett ut, och inte minst med det i åtanke var det en stark insats också. Men visst hade man förhoppningar om att Ajax skulle lyckas vinna och ge PSV en näsbränna och höja den egna moralen ytterligare.

Jordan Henderson gjorde för övrigt en stark insats i debuten, inte så att han totalt dominerade mittfältet men han var bra och stabil rakt igenom och inte minst märktes hans sätt att leda de andra på, ständigt gestikulerande och kommunicerande i spelet och varje gång en lagkamrat låg ner med skadekänning eller kramp var han där och kollade läget. Bäst i Ajax ikväll var dock unga backduon Jorrel Hato och Tristan Gooijer samt återigen Brian Brobbey.

Härnäst för Ajax väntar Heerenveen borta nästa söndag kl 14:30.

Matchfakta

Ajax 1 - 1 PSV
Mål: 1-0 Berghuis '19, 1-1 de Jong '34
Gula kort: Hato, Schouten, Ramalho, Lozano
Ajax: Ramaj; Gooijer (Gaaei '80), Sutalo, Hato, Rensch (Sosa '28); Henderson, Hlynsson, Taylor; Berghuis (Tahirovic '74), Brobbey, Bergwijn
PSV: Benitez; Teze, Ramalho, Boscagli, Dest (Obispo '89); Mauro Junior (Babadi '85), Schouten (van Aanholt '75), Saibari; Bakayoko, de Jong, Lozano

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-02-03 22:25:39
Author

Fler artiklar om Ajax