Ajax 2 - 0 FC Utrecht: Äntligen en seger igen
Brian Brobbey fixade segern idag.

Ajax 2 - 0 FC Utrecht: Äntligen en seger igen

För första gången sen januari vann Ajax en ligamatch, livsviktigt när vi börjar närma oss sluttampen av Eredivisie.

Den 27 januari vann Ajax borta mot Heracles Almelo. Efter det har man spelat oavgjort mot PSV, förlorat mot Heerenveen och NEC, på nåt sätt stjälit segern i ett dubbelmöte mot Bodø/Glimt, och förlorat mot AZ. Fyra raka utan seger i ligan innebar att man minst sagt var i skriande behov av tre poäng idag.

Inför matchen har snacket mest kretsat kring Ajax... oortdoxa träningsschema. Det läckte nämligen ut att spelartruppen efter förlusten mot AZ fått en extra dag ledigt, och därmed hade träningsfritt tre dagar i streck. Vilket spelarna själva förvånades över och inte gillade. Det ska överlag funnits ett missnöje i truppen runt träningarna en längre tid, både att man tränar för lite och att träningarna man har är för monotona och inte känns givande. Det kulminerade nu med att 13 spelare på eget bevåg åkte in till anläggningen för att träna trots den lediga dagen.

Att det tränas så lite och dåligt förklarar månne en hel del av varför Ajax spelar så dåligt. Och smekmånaden för ändå omtyckte "Schippy" är över. 15 mars kan äntligen nye VD:n Alex Kroes börja sitt arbete, och klubben sägs också ha fullt sjå nu med att rekrytera en ny sportchef som ska jobba ihop med Marijn Beuker. Därefter får man hoppas att en ny, kvalitativ, tränare kan rekryteras till nästa säsong.

För motståndet idag stod FC Utrecht, en klubb Ajax historiskt ofta haft svårt med. I höstas föll man spektakulärt med 4-3 i vad som visade sig bli Maurice Steijns sista match som Ajax-tränare. Då var båda lagen i kris. Utrecht har också bytt tränare, Ron Jans som redan kommit in då har verkligen lyft laget som inför dagens match hade 15 raka utan förlust.

Ajax spelade igen den okonventionella 5-4-1-formationen man körde mot AZ förra helgen. Josip Sutalo saknade på grund av skada men Ahmetcan Kaplan som fick hoppa in senast kunde då starta och skötte sig galant. Framåt saknades återigen Steven Berghuis (ej matchfit) liksom skadade Steven Bergwijn. Jordan Henderson var däremot tillbaka i elvan. Även Sivert Mannsverk fick starta efter bra inhopp på senare tid.

Före avspark tackades klubblegendaren Simon Tahamata av. Han var firad ytter i Ajax på slutet av 70-talet/början av 80-talet och har sen varit mycket uppskattad ungdomstränare i akademin. Nu lämnar han på eget bevåg för att driva en egen fotbollsakademi i Berlin.

Ajax tog tag i taktpinnen idag och spelade förvånansvärt bra. Inte glimrande eller ens, ja särskilt bra med egentliga Ajax-mått mätt, men ändå klart bättre än senaste veckorna. Man dominerade bollinnehavet och kom till åtminstone en del lägen, om än inte den chanskavalkad ett Ajax i god form ska skapa hemma på Johan Cruijff Arena.

I slutet av den första halvleken kom ledningsmålet. Ahmetcan Kaplan slog en fin svepande boll till Borna Sosa som kom med framåt bra i djupled. Sosa spelade fram Brian Brobbey som löpte i luckan och sköt in sitt 15:e ligamål för säsongen.

Sent i den andra halvleken säkrades segern med 2-0-målet. Diant Ramaj slog en lång utspark som efter en Utrecht-nick tillföll Kenneth Taylor. Taylor passade sin kompis Brobbey som höll i, vände upp och spelade tillbaka till Taylor som löpt med och kom igenom och sköt in 2-0.

Tur var det att man fick inte det målet då, för några minuter senare hände nåt som hade kunnat vända matchen. Devyne Rensch satsade hårt och klumpigt i en duell med Sam Lammers och stämplade Utrecht-anfallaren över foten. Efter VAR-granskningen ändrades domarens gula kort till direkt rött och Ajax fick avsluta med 10 man.

Trots det och trots att domaren hittade hela 9 minuter att lägga till var det aldrig någon fara på taket för Ajax. 3 viktiga poäng blev det vilket innebär att man behåller femteplatsen och närmade sig AZ på fjärde plats lite grann. Då Alkmaar-laget kryssade igår är det nu 4 poäng som skiljer lagen.

Ingen glimrande insats, men tre poäng och ett fall framåt för Ajax inför Aston Villa på torsdag. Plus för Brobbey, Kaplan, Mannsverk, Gooijer och Sosa.

Matchfakta

Ajax 2 - 0 FC Utrecht
Mål: 1-0 Brobbey '39, 2-0 Taylor '77
Gula kort: Azarkan, Flamingo, Mannsverk
Röda kort: Rensch
Ajax: Ramaj; Gooijer, Rensch (utv '83), Kaplan, Hato, Sosa; Hlynsson (Medic '84), Henderson, Mannsverk (van den Boomen '78), Taylor (Tahirovic '90); Brobbey (Akpom '90)
FC Utrecht: Branderhorst; ter Avest (Bozdogan '66), van der Hoorn, Viergever, El Karouani (Iqbal '66); Fraulo, Toornstra (Jensen '66), Flamingo; Azarkan (Okkels '46), Lammers, Boussaid (van de Haar '84)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-03-03 15:04:43
Author

Fler artiklar om Ajax