Ajax 2 - 1 Sparta Rotterdam: En bra, en dålig halvlek
Brian Brobbey var viktigast för Ajax ikväll.

En bra första halvlek ordnade segern för Ajax, men en dålig andra halvlek höjde frågetecken.

Ajax flög ur startblocken ikväll med flera chanser tidigt, och skaffade sig även ledningsmålet snabbt. Kristian Hlynsson spelade Kenneth Taylor till höger i straffområdet som snyggt klackade bollen snett inåt bakåt till Brian Brobbey som elegant tog emot, vände bort sin back och sköt in 1-0. Ännu en fullträff för Brobbey som kommit i god målform på sistone sen legendariske centern John Bosman kallats upp från ungdomsakademins träningspass för att köra extra med Brobbey.

Efter det fortsatte Ajax ligga på under den första halvleken. Sparta hade några farligheter på omställningar men på det stora hela ägde Ajax spelet och skapade chanser. Sparta försvarade sig dock väl och Ajax spelare var inte kyliga nog i avslutningslägena vilket förhindrade många fler mål.

Mot slutet av halvleken fick Ajax dock chansen från elva meter efter att Brobbey fällts av Spartas målvakt Nick Olij. Olij som ryktades vara aktuell för Ajax i somras och i dagarna sa Spartas storsponsor att han förväntar sig att Ajax går efter Olij igen i januari.

Straffen tog Steven Bergwijn hand om. Kaptenen må ha förtvilat svårt att göra mål i öppet spel, men från straffpunkten är han bergsäger och sköt in 2-0.

Den andra halvleken blev tyvärr markant sämre. Ajax flöt inte framåt alls på samma sätt som i första halvlek. Spelet låste sig, och dessutom ledde slappt försvarsspel till en reducering. Ar'jany Martha visade igen att trots sitt lovande offensiva spel är han väldigt mycket fortfarande en omskolad ytter snarare än ren ytterback när det kommer till defensiven. Enkelt gav han Arno Verschueren utrymme att i lugn och ro spela fram Camiel Neghli, som i sin tur fick alldels för gott om tid från resten av Ajax-försvaret, för att måtta in ett kanonskott till 2-1.

Efter det fortsatte matchen med krampaktigt Ajax-spel. Anfallspelet ledde ingenvart samtidigt som det i försvaret nu fanns nervositet för att släppa in även ett kvitteringsmål.

Lyckligtvis blev så inte fallet, då Sparta turligt nog är lika svaga framåt som starka bakåt. Ajax kammade hem de tre poängen men det var verkligen ingenting att skriva hem om. Resultatet för åtminstone tillfälligt upp Ajax till femteplats i tabellen då Go Ahead Eagles spelar först imorgon.

Härnäst för Ajax väntar AEK Aten nästa torsdag.