Ajax 2 - 2 Excelsior: Ännu en missräkning
Steven Bergwijn blev utvisad, Devyne Rensch målskytt, idag.

Ajax 2 - 2 Excelsior: Ännu en missräkning

Ajax sjabblade ikväll bort ännu fler dyrbara poäng i kampen om att rädda någon Europaplats den här säsongen, efter att kaptenen Steven Bergwijn orsakat en straff och blivit utvisad.

Förra omgången gick Ajax mycket oväntat och besegrade ligatrean Twente med 2-1 bara timmar efter att halva styrelsen avgått. Inbördeskriget rörande makten i klubben rasar vidare utanför planen, men den segern, tillsammans med det faktum att Ajax har ett på pappret enklet schema kvar, väckte förhoppningar om att Ajax ändå borde kunna styra kosan in på minst en femteplats, kanske till och med fjärde om AZ fortsätter svaja.

Men efter ikväll tvivlar man igen.

Vi kan dock börja utanför planen. Maktkampen i Ajax fortsätter, på ena sidan står styrelseordföranden Michael van Praag med sina bundsförvanter, på andra sidan avstängde VD:n Alex Kroes med sina: AFC Ajax NV, den ekonomiska föreningen som äger 73 % av aktierna i Ajax. Och supporterföreningarna. De vill att Kroes återinstalleras i sin VD-tjänst, som han stängdes av ifrån efter två veckor på jobbet sen misstankar om insidertrading uppdagats då Kroes köpte aktier i klubben när han visste att han skulle bli nästa VD. Van Praags sida vill fortfarande göra slag i saken att formellt sparka Kroes på ett extrainsatt årsmöte i maj. Hans sida menar att Ajax, som börsnoterat företag, helt enkelt inte kan ha en VD som gjort så, vilket flera experter på ämnet håller med om. Den andra sidan verkar mena att det inte var så allvarligt och Kroes är den som kan styra Ajax rätt och borde få fortsätta.

En sak Kroes hoppades ro i land var att få in Graham Potter som ny tränare. Kaosveckan som inleddes med Kroes avstängning och avslutades med förnedringen mot Feyenoord ledde dock till att Potter fick kalla fötter. Ikväll kom dock en vändning i det hela. Flera medier, bland andra trovärdiga Voetbal International, rapporterar att Ajax och Graham Potter återupptagit samtalen. Voetbal International skriver att Potter har andra erbjudanden också, och Ajax likaså har fler namn de kikar på, men Potter ligger bra till och förhandlingarna kan accelerera snabbt nu.

Så skulle det spelas fotboll också, tyvärr något Ajax inte är så bra på längre. John van 't Schip återgick till 4-3-3 under segern mot Twente och höll fast vid den nu. På skadefronten så är Jordan Henderson tillbaka i full träning nu men var inte matchredo än, Steven Berghuis har tränat lite grann med gruppen. Kristian Hlynsson som blev skadad på uppvärmningen mot Twente finns fortfarande på skadelistan tillsammans med Diant Ramaj (armbågsfraktur) och Gastón Ávila (korsbandsskada).

Det var inget sprudlande spel ikväll, men Ajax tog i alla fall ledningen efter en halvtimmes spel. Kenneth Taylor hittade in med ett inspel till Devyne Rensch som sköt in sitt andra mål för säsongen.

Men bara minuter senare hamnade Ajax i trubbel igen. Lagkaptenen Steven Bergwijn jobbade hem och visade varför han är en kedjespelare, inte försvarsspelare, då han klumpigt höll i Feyenoord-lånet Mimeirhel Benita som kastade sig i backen. Domaren dömde straff, en låååång VAR-check följde som till slut mynnade ut i... direkt rött kort för Bergwijn. Det hela bedömdes som målchansutvisning, rätt tveksamt då situationen var sådan att Bergwijn höll i Benita i främre delen av straffområdet när han försökte löpa in på ett inspel från höger, och Benita gick i marken flera meter från bollen, och innanför dem befann sig flera Ajax-backar närmare målet. Det kändes åtminstone inte som ett solklart friläge direkt. Straff blev det och den sköt Julian Baas in, 1-1.

I slutet av den första halvleken fick därtill Brian Brobbey utgå då han kände av skadan som höll honom borta flera matcher nyligen. Chuba Akpom ersatte.

Ajax har den här säsongen haft för vana att inleda andra halvlekar ännu tröttare, segare och trögare än undertecknad när han försöker ta sig upp ur sängen varje morgon. Det är inte bra. Så även ikväll. Efter att Ajax trampat vatten några minuter och inte åstadkommit någonting tog sig Excelsior framåt. Kenzo Goudmijn slog ett fint inlägg från höger som Lazaros Lamprou nickade in, 1-2.

Efter det präglades den andra halvleken av busvisslingar från publiken och nya manifestationer till stöd för Alex Kroes från ultrasgruppen F-Side, precis som mot Twente senast.

Spelmässigt hände inte något av värde förrän i slutminuterna, då Ajax plötsligt lyckades få in 2-2 ur ingenstans. Det var högerbacken Rensch igen som tog sig in i offensivt straffområde och sköt. Stijn van Gassel räddade hans skott men släppte returen rakt ut och bollen studsade på Akpoms ben och in i mål.

När domaren blåste av var alla spelare missnöjda, Ajax med att ha tappat två viktiga poäng, Excelsior över att ha tappat greppet i slutet om vad som skulle ha blivit klubbens första seger i Amsterdam någonsin.

Ajax ligger för tillfället kvar på femteplats, men kan passeras av NEC om de vinner mot AZ på söndag. Tre omgångar återstår för Ajax av denna säsong.

Matchfakta

Ajax 2 - 2 Excelsior
Mål: 1-0 Rensch '27, 1-1 Baas (straff) '38, 1-2 Lamprou '53, 2-2 Akpom '89
Gula kort: Tahirovic, Gaaei, Benita, Horemans
Röda kort: Bergwijn
Ajax: Rulli; Rensch, Sutalo, Kaplan (Sosa '80); Tahirovic (Gaaei '68), Taylor, Mannsverk (van den Boomen '80); Godts (Rijkhoff '80), Brobbey (Akpom '44), Bergwijn (utv '36)
Excelsior: van Gassel; Benita, Horemans, El Yaakoubi, Zagre; Goudmijn (Widell '84), Sandra, Baas; Sanches Fernandes (Uddenäs '73), Duijvestijn (Omorowa '89), Lamprou (Naujoks '73)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-04-24 23:39:17
Author

Fler artiklar om Ajax