Ajax 2 - 2 Fortuna Sittard: Fortsatt undermåligt
Kenneth Taylor gjorde ett snyggt mål men det var inte tillräckligt idag.

Ajax 2 - 2 Fortuna Sittard: Fortsatt undermåligt

Den miserabla säsongen kan inte ta slut snabbt nog när Ajax ånyo spelar dåligt och slarvar bort poäng.

Förra helgen en 2-0-seger mot Utrecht och i torsdags åtminstone bra försvarsspel mot Aston Villa. Små fall framåt. Men idag var det steg tillbaka för Ajax igen.

John van 't Schip kör på med 5-3-2-formationen, idag med Chuba Akpom från start istället för Brian Brobbey då den senare hade en känning och började på bänken. Därtill Josip Sutalo tillbaka från skada och in i backlinjen på avstängde Devyne Rensch plats. Fortfarande saknas Steven Bergwijn och Steven Berghuis.

Före avspark hölls en tyst minut för Kees Rijvers, som var förbundskapten för holländska landslaget 1981-84 och gav bland andra Marco van Basten och Frank Rijkaard landslagsdebuter. Annars mest förknippad med PSV, som han tränade under nästan hela 70-talet. Rijvers avled den 4 mars, 97 år gammal.

Ajax tog en tidig ledning i matchen efter en fin gemensam aktion av mittfältet. Sivert Mannsverk stod för en bra brytning och Jordan Henderson spelade vidare till Kenneth Taylor som visade hur dynamisk han kan vara när han vill. Taylor bröt framåt igenom linjerna och sköt in 1-0 med ett hårt skott i steget.

Några minuter senare fick Akpom ett bra läge att öka på ledningen framspelad av Kristian Hlynsson, men förvaltade inte läget.

Även Taylor hade en bra chans att utöka ledningen senare i den första halvleken, men in i halvtid stod det bara 1-0 trots spelövertag för Ajax.

Det kom att kosta när laget ännu en gång kom ut loja och helt under isen till andra halvlek, som så ofta förut den här säsongen.

Bara några minuter in i halvleken tog sig Deroy Duarte fram på högersidan och överaskade Diant Ramaj med ett kanonskott ur snäv vinkel som borrade sig in till 1-1.

En kvart senare var släkten värst för Ajax. Man körde fast i uppspelsfasen, Akpom blev av med boll och Fortuna ställde snabbt om och ett skott avlossade som styrdes på Ahmetcan Kaplan rakt till centern Kaj Sierhuis som en gång öste in mål i Ajax ungdomslag men nu rakade in 1-2 emot Ajax.

van 't Schip hade redan före baklängesmålet agerat med ett trippelbyte då Borna Sosa ersattes av Carlos Forbs som wingback, Mannsverk av Branco van den Boomen på mittfältet och Hlynsson av Brobbey längst fram. Men det fick inte mycket effekt.

Förrän i slutet, när Ajax fick in 2-2 efter en hörna. Taylor skickade in bollen mot bortre stolpen där Sutalo mötte den med ett skott, som prickade Brobbey som hade sinnesnärvaro nog att få bollen under kontroll och kunde trycka in den i mål från nära håll.

Mer än så blev det inte för Ajax och fler tappade poäng, efter att AZ städade av Excelsior tidigare på dagen, gör att fjärdeplatsen kommer allt längre bort.

Härnäst för Ajax väntar returen mot Aston Villa på torsdag.

Matchfakta

Ajax  2 - 2 Fortuna Sittard
Mål: 1-0 Taylor '8, 1-1 Duarte '49, 1-2 Sierhuis '66, 2-2 Brobbey '88
Gula kort: Kaplan
Ajax: Ramaj; Gooijer (Gaaei '80), Sutalo, Kaplan, Hato, Sosa (Forbs '62); Henderson, Mannsverk (van den Boomen '62), Taylor; Hlynsson (Brobbey '62), Akpom
Fortuna Sittard: Verrips; Pinto, Guth, Siovas, Dijks; Özyakup (da Cruz '76), Oratmangoen (Rosier '67), Duarte; Lonwijk (Voet '76), Sierhuis (Griffith '86), Cordoba (Peterson '86)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-03-10 17:03:20
Author

Fler artiklar om Ajax