Ajax 2 - 2 PSV: Haller stod för scenförändring i stormande De Topper
Antony orsakade ett baklängesmål men kvitterade också matchen.

En svag första halvlek satte Ajax i ett prekärt underläge mot PSV i dagens toppmöte, men rekordvärvningen Sébastien Haller kom in till andra halvlek och hans närvaro förändrade matchen totalt. Ajax kom tillbaka och är i slutändan de som grämer sig mest över det oavgjorda resultatet.

Med formsvackan i december i närminnet var Ajax nersnackat inför denna upplaga av De Topper, trots att PSV inte vunnit i Amsterdam sen 2015 tippade de flesta fotbollstyckare och fans i Holland att Roger Schmidts PSV skulle gå segrande ur bataljen. Gällande Ajax har förhandssnacket handlat om rekordvävningen Sébastien Haller, som vissa "experter" kallat för ett panikköp av Ajax, och om han skulle få starta direkt då Lassina Traoré, Klaas-Jan Huntelaar och Brian Brobbey alla saknades på grund av skador. Så blev inte fallet, Haller fick börja på bänken, istället fick Zakaria Labyad gå som falsk nia. Även David Neres finns på skadelistan för Ajax, men glädjande nog kunde i alla fall både Mohammed Kudus och Lisandro Martínez åtminstone finnas på bänken. Gästande PSV saknade Mario Götze på grund av skada men hade i övrigt bästa möjliga manskap tillgängligt.

Ajax fick en mardrömsstart på matchen, helt självförvållat också. PSV:s hårda press i typisk Roger Schmidt-stil ledde till bolltapp på egen planhalva och en blixtsnabb omställning för PSV. Olivier Boscagli spelade upp på Ajax-fostrade anfallaren Donyell Malen som urläckert skarvade igenom 33-årige israeliske anfallaren Erzan Zahavi som kom fri med André Onana då Nico Tagliafico ställt honom onside. Zahavi gjorde inget misstag utan sköt in 0-1 knappt två minuter in i matchen.

PSV var nära 0-2 bara minuter senare när duktige vänsterbacken Philipp Max sköt en farlig frispark som Onana lyckades rädda. Den värsta stormen från PSV bedarrade sedan något men inte gjorde det Ajax spel bättre. Fasansfullt stillastående blev det. Dels då PSV effektivt låste de centralare delarna av planen, men framför allt då det för Ajax del var som att spela med 9 man, att ha Labyad som nia och Quincy Promes som tia. Då de är totalt oförmögna att få fast bollen däruppe blir det en omöjlighet att bedriva anfallsspel. Särskilt då Davy Klaassen hade en jobbig dag på mittfältet. Dusan Tadic och Ryan Gravenberch fick dra ett tungt lass. Daley Blind gjorde så gott han kunde med bollfördelningen men hade svårt att hitta några alternativ där framme. Antony rörde sig i alla fall mycket men hade en jobbig första halvlek, inte minst då han orsakade 0-2.

Det kom genom att Antony och Klaassen gick rakt i PSV:s pressfälla som framtvingade en felpassning från Antony som direkt utnyttjades. Ny blixtsnabb omställning, Malen igenom och in till Zahavi igen och 0-2.

Ajax spelade upp sig något ju längre den första halvleken led då PSV:s tvingades falla neråt mer. Tadic träffade kryssribban med ett direktskott på ett inspel från Mazraoui. Några minuter senare spelade han istället fram till reduceringen. Tagliafico, som haft det jobbigt fram tills dess, gjorde det bra som vann bollen högt upp och spelade Tadic som elegant tog sig runt mittbacken Jordan Teze längs kortlinjen och spelade in till Promes som nu faktiskt befann sig på rätt plats och helt okarakteristiskt kyligt vinklade in 1-2 i mål.

Till den andra halvleken lämnades Labyad kvar i omklädningsrummet och Haller kom in. Den totala scenförändring det innebar blev tydlig direkt. Vilken skillnad det blir när man istället för osynlige Labyad vars bolltoucher man nog kan räkna på ena handens fingrar, har en center som rör sig, kan möta boll och spela den vidare, kan löpa i luckor och vara ett hot framåt! Genast kunde Ajax bita sig fast och etablera tryck på ett helt annat sätt. Det gjorde också Promes bättre. Att spela som tia är fortfarande inte något för honom, men han blir nog framför allt lidande när han måste göra det med Labyad som falsk nia framför sig. Med Haller som uppspelspunkt framför sig lyckas Promes faktiskt i kombinationsspelet och höjer sig.

Haller hade varit på planen i fem minuter som Ajax-spelare när han satte bollen i nät. Genomspelad av Tadic efter att Gravenberch satt igång en snabb omställning höll sig Haller kylig och placerade in bollen. Tyvärr dömdes det bort efter VAR-koll då han var knappt offside.

Minuter efter Hallers bortdömda mål var PSV nära 1-3 efter att Klaassen orsakat en frispark precis på gränsen till straffområdet. Onana tvingades återigen till en stark räddning på Max försök. Men det var egentligen det enda farliga PSV hade framåt fram till slutminuterna av matchen, nästan hela andra halvlek var det Ajax för hela slanten.

Först var Antony faktiskt nära att nicka(!) in en inläggsfrispark från Tadic, och sen i 65:e minuten kom 2-2. Ajax lyckades verkligen bita sig fast på offensiv planhalva, PSV kunde bara få bollen ur eget straffområde men inte längre än så då Ajax återerövrade den igen och igen. Krigaren Tagliafico vann slutligen urstarkt en viktig duell och spelade sen in till Haller i straffområdet som starkt höll ifrån sig sin back och spelade vidare till Antony som revanscherade sig för misstaget i första halvlek genom att skjuta in 2-2.

Med kvitteringen i ryggen fortsatte Ajax pressa på för ett segermål och man fortsatte skapa chanser genom Haller, Antony, Tadic, Gravenberch och Mazraoui. Vid en hörna fick Tagliafico en hård smäll i ansiktet av Boscagli, oavsiktligt, och blödde kraftigt från munnen och verkade eventuellt ha förlorat en tand, men spelade trots det vidare och fortsatte sin vana trogen ge 10000 % i varje duell. Duktige Mazraoui som börjat krokna ersattes av 17-årige Devyne Rensch (mycket glädjande att ten Hag valde Rensch före Sean Klaiber!) och Rensch stod för ett starkt inhopp där han bland annat räddade Ajax undan ett tredje baklängesmål med en helt avgörande rensning i målområdet. Glädjande nog fick vi också se Mohammed Kudus comeback efter meniskskadan han ådrog sig mot Liverpool den 21 oktober. Kudus ersatte Promes och fick väl inte så mycket uträttat på de minuter han fick, men att ha honom tillbaka är otroligt glädjande för Ajax del.

Ett som alltid sevärt De Topper slutade 2-2 och var verkligen en match i två olika skepnader. Med tanke på hur uselt det såg ut i början säger det ändå mycket att Ajax i slutändan är de som grämer sig över att det bara blev oavgjort. Inte för att ta till överdrifter efter bara 45 minuter av honom i Ajax-tröjan, men Sébastien Haller ser verkligen ut att bli just den injektion Ajax behövde nu. Skillnaden på Ajax i första halvlek och andra halvlek är slående, och det är förstås den andra halvleken vi vill se resten av säsongen och med Haller i laget ska det kunna fortsätta så. Lägg därtill att Kudus nu är tillbaka, snart även i riktig matchform, och läget ser mycket ljusare ut än det gjorde i december. Och man ska inte heller glömma sparkapitalet som finns i David Neres, Lassina Traoré och Brian Brobbey.

Om man inte återigen råkar ut för förödande skadeproblem så gäller det nu bara att ten Hag fattar rätt beslut så ska det gå vägen för Ajax. För det är som ten Hag själv säger efter matchen: "Om vi kan ha den intensiteten ute på planen, ser man att det nästbästa laget i Holland inte kan hålla jämna steg med oss."

Härnäst för Ajax väntar bortmatch mot Twente på torsdag kl 20:00.