Ajax 2 - 2 Zwolle: Sent poängtapp
Benjamin Tahirovic stod för en assist men det räckte inte för Ajax idag.

Ajax stod för en dålig insats och tappade dyrbara poäng efter ett sent kvitteringsmål som VAR-rummet missade att döma bort för en övertydlig hands.

Idag var det dags för den sista ligamatchen detta kalenderår för Ajax. Nykomlingen Zwolle stod på schemat. Interimtränare John van 't Schip fanns inte med laget idag. Han hade sen tidigare fått tillåtelse av Ajax att ha ledigt för att vara med på sin sons bröllop i Australien. Efter van 't Schips fru Daniëlles tragiska bortgång i cancer i oktober går förstås familjen först för honom. Bröllopet var inplanerat sen länge och när van 't Schip, trots denna personliga tragedi, valde att ställa upp för sitt Ajax och ta tränarjobbet säsongen ut, var hans enda motkrav att han skulle få ledigt för detta.

I hans ställe ledde nye assisterande tränaren Michael Valkanis laget. Valkanis lärde van 't Schip känna i Australien och han har assisterat honom i Melbourne, Grekland och just Zwolle tidigare. Flankerad av Hedwiges Maduro och Saïd Bakkati som ju ingår i tränarstaben sen tidigare hade Valkanis huvudansvaret idag. Det gjorde honom till den sjätte(!) mannen att leda Ajax vid sidlinjen i en match detta kalenderår efter Alfred Schreuder, Johnny Heitinga, Maurice Steijn, Hedwiges Maduro och John van 't Schip.

Tyvärr gick det inget vidare. Spelet såg aldrig särskilt bra ut. Ajax hade mycket boll men svårt att skapa riktigt bra chanser kontinuerligt. 1-0 kom med tio minuter kvar av den första halvleken när Devyne Rensch spelade fram Brian Brobbey som trots en felträff lyckades få in bollen i mål. Linjedomaren vinkade först bort målet för offside men VAR-rummet korrigerade och målet godkändes.

Tidigt i den andra halvleken utökade Brobbey ledningen. Benjamin Tahirovic tråcklade sig framåt och spelade igenom Brobbey som stötte in sitt andra mål för dagen.

Matchens höjdpunkt var i 55:e minuten när, på initiativ av F-Side, samtliga på arenan reste sig och gav en stående ovation för van 't Schip. Just den 55:e minuten valdes då hans fru Daniëlle hann bli så gammal innan hon avled.

Synd då att Ajax inte kunde ge honom en seger. Fem minuter efter ovationen fick Zwolle turligt in en kvittering då Lennart Thys skott styrdes på Jorrel Hato och gick i en båge över Diant Ramaj in i mål.

Ajax hade chanser att säkra matchen sen, men med Steven Berghuis ur slag för dagen, övriga spelare inte tillräckliga heller och därtill en sedvanligt krampaktig känsla över Ajax när man har en uddamålsledning i slutet gick det inte alls.

Istället trillade 2-2 in i slutskedet. Inhopparen Anton Gaaei visade återigen sin defensiva instabilitet då han nervöst sjabblade till en situation som borde varit ofarlig så till den grad att han tvingades rensa ut till inkast. Bollen kastades in i straffområdet där Apostolos Vellios försökte cykelsparka men inte fick träff riktigt utan bara skickade bollen vidare till Lennart Thy som i sin tur fick träff med sin cykelspark och skickade bollen i mål. Ajax-spelarna vinkade, men offsiden upphävdes av Ar'jany Martha, inte heller den mest defensivt välskolade spelaren i laget. Däremot syntes det tydligt på reprisen att Vellios fått bollen på handen när han skickade den vidare till Thy. På något sätt lyckades båda domarna i VAR-rummet missa det, och godkände målet trots det uppenbara regelbrottet. Ännu en fjäder i hatten för VAR...

Alla poäng är dyrbara för Ajax nu och idag gick man miste om två. Man slutar året som 5:a i Eredivisie, mil efter toppen men åtminstone inte i botten som när Maurice Steijn var tränare...

Härnäst för Ajax väntar cupmatch mot amatörlaget Hercules på torsdag. Därefter är det vinteruppehåll fram till 14 januari när Ajax möter Go Ahead Eagles i ligan.