Ajax 3 – 0 Heracles Almelo: Ajax var på spelhumör
Ajax utökar sin ledning i Eredivisie efter seger hemma mot Heracles Almelo.

Ajax 3 – 0 Heracles Almelo: Ajax var på spelhumör

Ajax var på spelhumör mot Heracles Almelo och dominerade tillställningen fullständigt mot ett chanslöst Heracles. En 3-0-seger gör att man rycker i tabellen som man nu leder med fem poäng.

Ajax ledde Eredivisie med två poäng före PSV inför denna omgång och med hjälp från AZ Alkmaar och Jesper Karlsson som igår kväll besegrade PSV på Philips Stadion kunde Ajax genom en seger mot Heracles idag rycka i tabellen till en fempoängsledning, vilket man också gjorde utan bekymmer.  

När startelvan offentliggjordes cirka timmen innan avspark kunde vi se att både Edson Álvarez och Lisandro Martinez fanns med från start. Båda två hade känningar efter landslagsuppehållet och var osäkra inför matchen, men båda hade tillfrisknat så pass att de kunde vara med från start idag. Detta gjorde att Erik ten Hag endast var tvingad att göra två förändringar i startelvan sedan senast, då Sébastien Haller gick in som center igen, där Brian Brobbey vikarierat när Haller spelade i de Afrikanska mästerskapen, samt att Davy Klaassen fick ersätta Ryan Gravenberch som smittats av covid-19 och är sjuk.

Publiken var äntligen tillbaka igen men endast en tredjedel av arenorna får fyllas för tillfället och ett ställningstagande mot det gjordes också av båda lagen då man kom ut till avsparken med tröjor där det stod ”STADIONSVOL”, vilket betyder precis som det låter: Fulla arenor. Detta var man inte ensamma om då alla lagen i denna omgång av Eredivisie har gjort likadant.

En hyllning till den nyligen avlidne Wim Jansen gjordes också i form av applåder från spelarna och publiken precis innan avspark. Jansen var en före detta fotbollsspelare och tränare, kanske främst för Feyenoord där han spelade i 15 år mellan 1965 och 1980, men också för Ajax där hans avslutade sin spelarkarriär med 49 matcher mellan 1980 och 1982 innan han sen fortsatte som tränare. Johan Cruijff har sagt att Jansen var en av de fyra män han tyckte var värt att lyssna på när han pratade om fotboll. Jansen avled av komplikationer från demens den 25 januari.  

Ajax började matchen piggt med högt passningstempo och bollinnehav. Efter tre minuters spel hade Steven Berghuis haft två farliga inspel från vänsterkanten som tyvärr inte förvaltade varken av Antony eller Noussair Mazraoui. Men ett mål hängde i luften då Ajax skapade chans efter chans via fint passningsspel samtidigt som man spelade väldigt aggressivt så fort man tappade bollen. I den 22:a minuten kom så äntligen öppningsmålet då Antony fixade en frispark ute vid den högra hörnflaggan. Frisparken slogs in i straffområdet rätt på en Heracles-spelare som stötte bollen mot eget mål och Klaassen höll sig framme och fick en tå på bollen för att hjälpa den in i mål: 1-0.

Ajax fortsatte på samma spår efter målet och jagade sitt andra samtidigt som Heracles fick fokusera endast på defensiven för att hänga kvar i matchen. Efter flera avslut mot mål, via både Klaassen och Mazraoui, kunde Heracles lugna ner matchtempot en aning och hålla Ajax-anstormningen i bukt halvleken ut. Första halvleken var en av de bästa halvlekarna Ajax gjort på länge och endast en 1-0-ledning var oförtjänt. När domaren satte pipan i mun och blåste för halvtidsvila hade Ajax hela 73 % bollinnehav och åtta avslut, varav fem var på mål. Heracles hade endast ett avslut som inte hade gått på mål.

Ajax fortsatte i samma takt i den andra halvleken och efter tio minuter spel fick Tadic med sig en bollen efter en misslyckad rensning av en Heracles-back ut på vänsterkanten och satte fart inåt straffområdet. Där hittade han Haller som kom löpande in i straffområdet och som elegant kunde stöta in det så viktiga 2-0-målet.

I den 63:e matchminuten byttes Perr Schuurs in för Martinez och Kenneth Taylor byttes in för Berghuis som hade fått en känning. Bara ett par minuter efter bytet spelades Taylor helt fri av Tadic ute på vänsterkanten, efter fint samspel dem emellan, och Taylor satte fart med bollen mot mål. Efter att Taylor vikit inåt straffområdet och kommit före sin bevakning avslutade han och placerade vackert bollen bakom Janis Blaswich i Heracles-målet: 3-0. 

I slutet av matchen fick Ajax en straff efter att Danilo blivit fälld i straffområdet. Domaren fick hjälp av VAR och efter ett par minuters granskning dömdes korrekt straff till Ajax. Tadic stegade upp för att ta straffen men Blaswich i Heracles-målet läst den och kunde rädda. I anfallet strax efter fick Álvarez iväg en volley som gick stenhårt i ribban. Men det skulle inte bli fler mål utan matchen slutade i en väldigt komfortabel 3-0-seger i en match Ajax totalt dominerade från början till slut och man blev aldrig riktigt hotade av Heracles som fick ägna hela matchen till försvarsspel. 

Feyenoord besegrade tidigare under dagen Sparta Rotterdam hemma med 4-0 i Rotterdam-derbyt vilket gör att de knapar in på PSV och ligger nu på en tredjeplats, en poäng bakom Eindhoven-laget och sex poäng bakom ettan Ajax.   

Härnäst för Ajax del väntar kvartfinal i cupen hemma mot Vitesse på onsdagskväll. Avspark blir kl. 19:00 och matchen sänds på Viaplay.

Matchfakta
Ajax 3 – 0 Heracles Almelo
Mål: 1-0 Klaassen '22, 2-0 Haller '55, 3-0 Taylor '65,
Gula kort: Álvarez, Antony, Sierhuis, Bakboord
Ajax: Pasveer, Mazraoui (Rensch '81), Timber, Martínez (Schuurs '63), Blind (Tagliafico '71), Klaassen, Berghuis (Taylor '63), Álvarez, Antony (Danilo '71), Haller, Tadic.
Heracles Almelo: Blaswich; Bakboord (Sonnenberg '84), Rente, Knoester, Quagliata; Kiomourtzoglou, de la Torre (Bakis '46), Schoofs; Laursen (Szoke '84), Sierhuis (Sierra '76), Basacikoglu (Fadiga '66).
 

Joakim Dahl 2022-02-06 19:17:15
Author

Fler artiklar om Ajax