Ajax 3 - 0 Standard Liège: Propagandafotboll för Ajax närmre Champions League
Nicolás Tagliafico utsågs till matchens spelare när Ajax utklassade Standard.

Ajax 3 - 0 Standard Liège: Propagandafotboll för Ajax närmre Champions League

Ajax bjöd på en galaföreställning ikväll och utklassade Standard Liège. Nu är Dynamo Kiev det sista hindret mellan Amsterdam och Champions League.

Erik ten Hag valde efter missräkningen mot Heracles Almelo i ligapremiären att gå tillbaka till exakt samma startelva som spelade 2-2 i Liège. Vilket innebar Donny van de Beek och Carel Eiting på bänken igen för Lasse Schöne och Frenkie de Jong, och förstås Nicolás Tagliafico och Klaas-Jan Huntelaar tillbaka. Från start så var både spelarna och den helt fullpackade Johan Cruijff Arena på tårna. Framburna av publiken flög Ajax fram med ett tempostarkt spel. Presspelet satt perfekt och man gick hela tiden framåt.

Den första chansen i matchen kom efter att presspelet lett till att man vann boll högt upp i plan. Sen gick det snabbt från David Neres till Hakim Ziyech och sen fram till Huntelaar men veterancenterns skott prickade inte på mål.

Ajax ställer också om snabbt, man låter bollen gå rakt och försöker ta den snabbaste vägen till mål. Det fick Standard känna på första gången när en hörna ledde till en snabb omställning för Ajax. Ziyech spelade Neres som i sin tur hittade Schöne och danske fyrade av ett skott strax utanför straffområdet som gick över ribban.

Standards enda riktiga chans i den första halvleken kom när mittfältaren Samuel Bastien sköt utifrån, ett skott som gick rakt på André Onana. Annars var det Ajax för hela slanten.

1-0 kom efter dryga halvtimmens spel. Dusan Tadic vände och vred, väntade in Tagliafico som överlappade och la ut bollen på argentinaren som skickade in inspelet efter marken mot första stolpen där Huntelaar kom perfekt i löpningen och tryckte upp bollen i nättaket och Johan Cruijff Arena briserade i jubel.

Och 2-0 lät inte vänta på sig. Ziyech skruvade in en hörna från vänster och precis som när han räddade ett kryss i helgen så gick kapten Matthijs de Ligt till väders och nickade in bollen via Renaud Emonds ben.

Två gånger om var man nära att utöka ledningen ytterligare innnan paus. Först när Neres utanför straffområdet skruvade bollen mot det bortre hörnet, Guillermo Ochoa var överspelad men bollen tog i stolpen och ut. Sedan på tilläggstiden vann Huntelaar tillbaka bollen högt, väggspelade med Tadic och sköt med vänstern utifrån, men kunde inte få bollen på mål.

3-0 kom istället direkt i den andra halvleken och vilket mål det var! Tagliafico, omutbar ikväll, vann tillbak bollen vid mittlinjen och spelade Tadic. "Nico" följde med upp och fick tillbaka bollen. Han passde Tadic igen som dribblade in i straffområdet och med en helikopterfint tog sig runt sin överrock innan han spelade bollen till Neres som enkelt kunde skjuta in trean i hörnet. Underbart förarbete av Tadic som nu gjort två mål och två assist på fyra Champions League-kvalmatcher.

Belgarna verkade ge upp i och med 3-0-målet som innebar att man skulle behöva göra minst tre mål för att ta sig vidare. Ajax fick dock en liten väckarklocka när Paul-José Mpoku prickade stolpen efter en timmes spel.

Neres var nära att bli tvåmålsskytt när han med kvarten kvar spelades igenom av Tadic - en helt briljant passning - men träffade burgaveln ur snäv vinkel. Strax därefter kom man nära 4-0 igen efter fint kombinationsspel på en kontring. Tadic och Neres kombinerade igen innan serben bytte kant och slog ut bollen på Ziyech som hittade nyinbytte Rasmus Nissen Kristensen som med ett mellanting mellan skott och passning fick in bollen i straffområdet där Huntelaar kastade sig fram på den men Ochoa lyckades rädda.

Näste inhoppare van de Beek var sedan nära mål när han efter en hörna avlossade ett hårt skott som reflexsnabbe Ochoa också lyckades parera.

Det var en galaföreställning för Ajax ikväll och publiken var med från minut 1 till 94. I den 85:e reste sig hela publiken på F-Sides kommndo och gav stående ovationer till laget. Stående ovationer blev det också några minuter senare när Ziyech klev av efter en ny briljant insats. Antingen så spelar han till sig en drömtranser nu eller så tar han sig och laget till Champions League. Tillsammans med Tagliafico, Neres, Tadic och Huntelaar var han bäst på plan ikväll.

Ajax är klart för playoffrundan där man ställs mot Dynamo Kiev. Man inleder hemma, en match som spelas onsdag nästa vecka, 22 augusti. Returen i Kiev den 28 augusti. På lördag kväll möter man VVV-Venlo på bortaplan i ligan.

Matchfakta

Ajax 3 - 0 Standard Liège
Mål: 1-0 Huntelaar '30, 2-0 de Ligt '34, 3-0 Neres '46
Gula kort: Mpoku
Ajax: Onana; Mazraoui (Kristensen '76), de Ligt, Blind, Tagliafico; F. de Jong, Schöne, Ziyech (Labyad '89); Neres (van de Beek '82), Huntelaar, Tadic
Standard Liège: Ochoa; Cavanda (Pocognoli '66), Luyindama, Laifis, Fai; Marin, Agbo, Bastien (Cimirot '53); Carcela, Emond (Sa '78), Mpoku

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2018-08-14 23:07:38
Author

Fler artiklar om Ajax