Ajax 3 - 0 Young Boys: Total utklassning
Ajax firar Davy Klaassens ledningsmål.

Ajax 3 - 0 Young Boys: Total utklassning

Ajax spelade ut Young Boys fullständigt i den första matchen av Europa Leagues åttondelsfinal. Det enda som saknades var fler mål för att kröna den närmast fulländade insatsen.

Med tanke på att Young Boys leder schweiziska ligan överlägset och slog ut Peter Bosz Bayer Leverkusen med 6-3 totalt för att ta sig hit hade man förväntat sig en tät och tuff match för Ajax. Vi fick raka motsatsen. Ajax gjorde sin bästa för säsongen och körde fullständigt över motståndarna. 67 % - 33 % bollinnehav och 21 - 1 i skott är bara lite snabb statistik som ger en bild av hur överlägsna Ajax var ikväll (för övrigt första gången i Europa League-historien som ett lag bara tillät 1 skott emot sig i en slutspelsmatch).

Erik ten Hag valde den förväntade startelvan, med Daley Blind och Noussair Mazraoui skadade, André Onana avstängd och Sébastien Haller oregistrerad. Det vill säga var Devyne Rensch tillbaka som högerback då Edson Álvarez flyttades upp på mittfältet igen efter att ha varit mittback mot Groningen i söndags, och Dusan Tadic flyttades in som falsk nia med David Neres och Antony på kanterna. Hos gästerna fick gamle Ajax-spelaren Miralem "Mickey" Sulejmani starta som vänsterytter.

Ajax tog kommandot från början och spelade sig direkt fram till chanser. Bara fem minuter in i matchen fick Antony ett jätteläge. Nicolás Tagliafico hittade fram till David Neres med en underbar pasning som skar genom linjerna och nådde brassen som löpte i djupled till vänster. Neres skickade in bollen i straffområdet direkt för sin landsman som kom perfekt i löpningen och satte högerfoten till bollen, men Young Boys målvakt Guillaume Faivre lyckades rädda med en benparad. Några minuter senare fick Antony en ny chans, nu i svårare läge men han fick ändå i väg en farlig nick efter att Tadic lättat fram bollen till honom, men bollen gick precis utanför stolpen.

Kort efter Antonys nickchans var Ryan Gravenberch nära att ge Ajax lednigen då han vaket snodde åt sig bollen när Ajax med sin höga press stressade fram en dålig passning från en Young Boys-back. I ett trängt läge till vänster i straffområdet fick 18-åringen iväg ett fint skruvat skott mot bortre stolpen men Faivre sträckte ut och räddade igen. Bara minuter efter Gravenberch skott kom Neres bra i djupet igen framspelad av Tadic och nu sköt han själv ett bra skott som först såg ut att ha gått rakt upp i närmsta krysset men det visade sig att han träffat utsidan av nätet.

Efter den fina inledningen körde Ajax bara på, man var totalt dominanta matchen igenom ikväll då precis allt i spelet klaffade. Presspelet var perfekt vilket gjorde att man hade bollen mest hela tiden då Young Boys knappt kunde spela sig ur eget straffområde ens, och några chanser bakåt släppte man aldrig till tack vare det ramstarka försvaret. Och man förvaltade allt bollinnehav väl med att vara kreativa, varierade och farliga i offensiven.

Men att överlista Faivre visade sig ta sin tid. Trots de fyra jättechanserna tidigt i matchen och fler möjligheter därefter, bland annat bra skott av Tadic, stod det fortfarande 0-0 i halvtid. Fem minuter in i andra halvlek stod Faivre för en ny jätteräddning när Edson Álvarez hade en stark nick mot mål efter att Tagliafico nickat vidare Tadic inlägg till mexikanen. Minuter senare lyfte Álvarez fram en fantastiskt fin boll i djupled för Antony som försökte skruva in bollen i ena hörnet men bollen smet precis utanför.

Det var nästan så att man började oroa sig för att det skulle vara som förgjort för Ajax mot den storspelande Faivre. Men då klev ännu en gång "Mr. 1-0" Davy Klaassen fram. För sjunde gången den här säsongen gjorde Klaassen 1-0-målet i en match. Han fick bollen mitt på offensiv planhalva av Álvarez och väggspelade sig igenom med Tadic och pangade upp bollen i krysset med fel fot.

Ett förlösande mål för Ajax vilket lättade något på anspänningen utan att för den delen lätta på trycket Ajax utsatte Young Boys för. Man tog inte bort foten från gaspedalen alls utan fortsatte pressa ner schweizarna som trots byte efter byte av tränaren Gerardo Seoane inte kunde komma till rätta med någonting i sitt spel utan fortsatte vara helt chanslösa.

Efter flera ytterligare chanser kom 2-0 sedan genom Tadic. Återigen betalade Ajax grymma presspel av sig då Young Boys mittback Cedric Zesiger stod för ett slarvigt uppspel, hans passning ut mot högersidan var lite för lös vilket Tagliafico uppfattade direkt och kom som skjuten ur en kanon för att roffa åt sig bollen och dundrade iväg ett hårt skott mot mål. Skottet blockerades men bollen hamnade hos Tadic som höll sig kall som vanligt och mycket skickligt pricksköt in 2-0 i närmsta hörnet.

Livet blev inte lättare för Young Boys när ten Hag i slutet bytte in Brian Brobbey igen, som missat de två senaste matcherna på grund av en lättare skada men var tillbaka ikväll. I 85:e minuten var han mycket nära 3-0 då han framspelad av Klaassen fick skottläge i straffområdet, men Faivre kom ut och räddade igen. Brobbey högg på sin egen retur, ur nästan ingen vinkel alls satte han den i stolpen. Bollen studsade ut till Tadic som fångade upp den, vände bort en försvarare och lobbade bollen över Faivre, men på mållinjen fanns en annan Young Boys-back som kunde rensa undan bollen.

3-0 skulle komma dock, och visst fick Brobbey göra mål igen. På stopptiden spelade Gravenberch fram sin kompis som höll sig lika kylig som alltid och prickade in trean.

Det enda som fattades ikväll var fler mål, det hade kunnat bli 10-0, så dominanta var Ajax. 3-0 lär dock räcka, även om Young Boys skulle höja sig på hemmaplan borde det inte vara möjligt för Ajax att sänka sig så mycket från den här prestationen. Det var Ajax bästa match på länge, definitivt för säsongen, kanske den bästa sen 2018/19. Varenda spelare stod för bra insatser men några måste lyftas fram extra. Först och främst Edson Álvarez. Scenförändringen mexikanen stått för från januari och framåt då han gått från hackkyckling till en av Ajax bästa spelare är enorm och ikväll var han bäst på plan. Han gjorde den bästa insatsen av en "sexa" i Ajax på länge. Han satte inte en fot fel under hela matchen, och är grundbulten till hela lagets insats då hans positionering och presspel var mest avgörande, han var som en enmansmur, inte en spelare släppte han förbi sig. Samtidigt som han bidrog framåt, dels med att fördela bollen vidare till mer kreativa krafter men också med flera fina öppnande passningar själv, och han var alltså nära att göra mål själv också. En annan som verkligen glänste var Ryan Gravenberch som gjorde sin kanske bästa match hittills i karriären, han hade en fantastisk tajming idag, vann mycket boll och slog som alltid många otroliga passningar, en ledde direkt till ett mål och han var nära att göra ett själv med. Dusan Tadic insats var också fantastisk, hur han kan kliva in och återigen dominera som falsk nia efter att ha spelat vänsterytter nästan hela säsongen är otroligt, liksom det jobb han gör som uppspelspunkt och kombinationsspelare. Han är involerad i allting framåt på något sätt, som avslutare, framspelare, kombinationsspelare eller presspelare.

Álvarez, Gravenberch och Tadic var den gyllene trion idag. Men också Tagliafico, Neres och Klaassen måste nämnas. Tagliafico gjorde sin bästa match för säsongen, ägde sin vänsterkant och var inblandad i så mycket framåt samtidigt som Young Boys inte kom fram ett endaste dugg på hans kant. Neres, som briljerade även mot Groningen i söndags, är verkligen tillbaka i gammalt gott slag nu efter skadorna och formsvackan, så påhittig och svårfångad han är. Klaassen klev typiskt nog fram när det behödes som mest och gjorde det förlösande 1-0-målet och även utöver det var det en perfekt Klaassen-insats med grymt presspel, kombinationsspel och konstanta smarta löpningar som gör så mycket för laget. Slutligen mycket beröm också för Jurriën Timber och Devyne Rensch som bara fortsätter glänsa i försvaret.

Matchfakta

Ajax 3 - 0 Young Boys
Mål: 1-0 Klaassen '62, 2-0 Tadic '82, 3-0 Brobbey '90+3
Gula kort: Lauper, Tagliafico, Aebischer, Sierro
Ajax: Stekelenburg; Rensch (Schuurs '68), J. Timber, Martínez, Tagliafico; Álvarez, Klaassen, Gravenberch; Antony (Idrissi '68), Tadic, Neres (Brobbey '83)
Young Boys: Faivre; Hefti, Camara (Zesiger '34), Lustenberger, Lefort; Fassnacht (Siebatcheu '85), Lauper (Sierro '71), Aebischer, Sulejmani (Moumi '46); Elia (Mambimbi '71), Nsame

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-03-11 22:10:48
Author

Fler artiklar om Ajax