Johan Cruijff ArenA, 2024-10-06 16:45

Ajax - FC Groningen
3 - 1

Ajax 3 - 1 Groningen: Weghorst till undsättning
Wout Weghorst efter sitt förlösande 2-1-mål.

Ajax 3 - 1 Groningen: Weghorst till undsättning

Ajax hade ledningen men tappade den och missade kort därefter en straff. Det såg ut att bli ett snöpligt poängtapp men på tilläggstid räddade supersub Wout Weghorst allt med både mål och assist.

Sen krysset mot Slavia Prag i torsdags har skadeläget ljusnat något. Kristian Hlynsson som blev skadad då väntas vara borta flera veckor till liksom Kian Fitz-Jim och Steven Berghuis (Gastón Ávila? Bara gud vet). Men Bertrand Traoré, Jordan Henderson och Wout Weghorst som alla stod över senast var tillbaka idag. Traoré i startelvan, tillsammans med Davy Klaassen som inte är registrerad för Europa League. Henderson och Weghorst började på bänken.

Motståndarna Groningen är tillbaka i Eredivisie där de hör hemma efter en kortvarig sejour i andraligan efter katastrofal sportslig ledning ledde till deras nedflyttning häromåret. Ledda av Dick Lukkien, som för några år sen förde upp och gjorde bra resultat med lilla FC Emmen, är de ett lurigt lag av precis den typ som kan ställa till oanade problem för Ajax.

Men i den första halvleken hade Ajax inga. Visst, det var ingen fotbollsshow men Ajax spelade stabilt och bra, dominerade totalt och halvvägs igenom halvleken tog man ledningen. Davy Klaassen, som under sin förra sejour i klubben fick smeknamnet ”Mr. 1-0” för sin patenterade förmåga att göra det första målet i matcher, gjorde så än en gång nu. Branco van den Boomen spelade in bollen i straffområdet till Brian Brobbey som drogs omkull men bollen peggades upp perfekt för Klaassen som sköt in sitt andra mål sen återkomsten.

Den andra halvleken var en annan historia dock. Ajax inledde den svagt och oinspirerat. Spelet flöt dåligt och man kom ingen vart. Bertrand Traoré och Brian Brobbey som inte var lyckosamma där framme byttes snart ut för Christian Rasmussen och Chuba Akpom men det gav föga förvånande ingen förbättring direkt.

Istället kom kallduschen, 1-1. På ett tragikomiskt sätt också. Groningens målvakt Etienne Vaessen skickade iväg en lång utspark. Unge mittfältaren Jorg Schreuders, ett utropstecken denna säsong, löpte enkelt sig loss från van den Boomen och följde bollen, som än dock skulle falla till Josip Sutalo. Sutalo lyckades dock sjabbla till det rejält, nicka undan eller rensa undan eller passa hem? Det verkade som att han inte riktigt kunde bestämma sig och då blev det förstås ingenting av det och Schreuders kunde snöpligt skjuta in kvitteringen.

Nästan direkt efter kvitteringen fick Ajax dock ett jätteläge att återta ledningen. Groningens lovande mittback Thijmen Blokzijl kom fel och fällde Akpom i straffområdet. Branco van den Boomen, som gjorde mål på straff mot Slavia Prag i torsdags tog hand om den här med. Han slog den hårt och långt ut åt sidan, men i perfekt målvaktshöjd. Vaessen sträckte ut och räddade.

Henderson kom in och ersatte Klaasen. I 84:e minuten spelade Francesco Farioli ut sina sista kort. Sutalo och Mika Godts ut, Anton Gaaei och Wout Weghorst in. Devyne Rensch in centralt, Gaaei som högerbreddare och med Weghorst och Akpom två centrar i boxen.

Den unge dansken Gaaei som hade en så tuff debutsäsong i Ajax förra året har i skymundan något av en revanschstory nu. Han satte den avgörande straffen i maratonstraffläggningen mot Panathinaikos och nu slog han på stopptid ett perfekt inlägg som Weghorst tryckte in i mål från nära håll. 2-1 Ajax och Weghorst hade gjort precis det han värvades för att göra!

Som en bonus beseglade Weghorst sedan matchen genom att sno åt sig bollen på offensiv planhalva och spela fram Chuba Akpom till 3-1.

Återigen en insats och ett resultat som Ajax de senaste två säsongerna aldrig lyckades med. Tappade man en ledning förra säsongen tappade man oftast alla tre poängen.

Härnäst för Ajax väntar Heracles Alelo söndag den 20 oktober kl 14:30, efter landslagsuppehållet.

Matchfakta

Ajax 3 - 1 Groningen
Mål: 1-0 Klaassen '21, 1-1 Schreuders '69, 2-1 Weghorst '90+1, 3-1 Akpom 90+4
Gula kort: Resink, Sutalo, Blokzijl, Baas, Godts
Ajax: Pasveer; Rensch, Sutalo (Gaaei '84), Baas, Hato; Klaassen (Henderson '74), van den Boomen, Taylor; Traoré (Rasmussen '60), Brobbey (Akpom '60), Godts (Weghorst '84)
Groningen: Vaessen; Bacuna, Rente, Blokzijl, Prins (Stam '80); Mendes, Resink (Valente '46), Hove, Schreuders (Pelupessy '84); Postema, van Bergen (Oosting '80)

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-10-06 19:11:59
Author

Fler artiklar om Ajax