Ajax 3 - 1 Manchester City
Under en kväll med flera skrällar i Champions League stod Ajax för den största. Man slog engelska ligamästarna Manchester City välförtjänt med 3-1, och gjorde Dödens Grupp ännu dödligare.
I media framställs Ajax ofta som de charmiga idealisterna. Talangfabrik-epitet nämns och gamla storspelare räknas upp när experter och annat fotbollsfolk pratar om klubben. Det är en klubb som många har lätt att sympatisera med, men samtidigt inte riktigt tar på allvar. Det är ju charmigt att ha en trupp med snittålder parallell med Systembolaget-debuten, och fortsätta med sina gamla cruijffianska ideal, men inte kan de på riktigt tro att de ska hota de europeiska toppklubbarna med det?
Ikväll bevisade Ajax att de fortfarande kan hota europeiska toppklubbar. Man spelade ut Manchester City, på många sätt klubbens raka motsats. En trupp där miljarder pumpats in, och pengarna har till större del lagts på värvningar av utländska stjärnor istället för ungdomsakademin. En klubb som kanske aldrig haft lika tydliga ideal som Ajax, men som ändå rycktes ifrån de traditioner de hade när miljardärerna kom.
Ajax tog kommandot i matchen från start. Det första avslutet kom från lagkapten Siem de Jong fyra minuter in i den, efter ett väggspel med Ryan Babel skickde han bollen över ribban. Minuter senare skapade man matchens första stora målchans. Daley Blinds inlägg togs ner i straffområdet av Lasse Schöne, som spelade ut bollen till sin landsman Christian Eriksen som vid straffområdeslinjen sköt ett volleyskott tätt utanför.
Ajax förde spelet under de första tjugo minuterna av matchen. Eriksen hade ett till skott, nu med vänstern, som gick utanför, men i övrigt var det mest halvchanser som skapades. City kom in i matchen efter det, och plötsligt kom 0-1. Micah Richards passade James Milner, som spelade ut till Samir Nasri som blivit helt fri till vänster, och fransosen avslutade behärskat i bortre hörnet utom räckhåll för Kenneth Vermeer.
Manchester City hade chansen att ta över matchen då, men tog den inte, och istället började Ajax igen långsamt arbeta sig in. Och strax före halvtidspausen gav det resultat. de Jong fick bollen på mitten av offensiv planhalva, och slog med en svepande passning ut bollen till Ricardo van Rhijn på högerkanten. van Rhijn stack ner för kanten och de Jong in i straffområdet, och snart så spelade van Rhijn tillbaka bollen med ett snyggt inspel till de Jong, som avslutade distinkt med ett vristskott som borrade sig in vid första stolpen.
1-1 i halvtid och matchen var fortfarande öppen. Manchester City förväntades lägga i en högre växel till andra halvlek och ta över matchen, men så blev det inte. Ungefär tio minuter in i halvleken jobbade Tobias Sana fram en hörna för Ajax. Eriksen slog den mot första stolpen, dit Niklas Moisander kom löpandes helt fri och nickade in bollen i nätet bakom Joe Hart, och Ajaxs vändning var ett faktum.
2-1-ledning för Ajax, men med en halvtimme kvar av matchen, det skulle bli tufft att hålla det trodde de flesta. Men är det någonting som Ajax inte kan så är det att bara försvara en ledning. Läxan Holland lärde sig i VM-finalen 1974 sitter i än idag. Ajax fortsatte istället försöka skapa chanser och anfalla. Och tio minuter efter 2-1 kom nästa chock för City.
Ajax vann bollen högt på Citys planhalva och Sana spelade den till Eriksen. Eriksen dribblade sig framåt och till vänster. Gael Clichy kunde inte stoppa honom. Vincent Kompany kunde inte stoppa honom. Micah Richards var inte i närheten av att kunna stoppa honom, istället tog sig den 20-årige killen från Ballerup förbi alla och sköt ett vänsterskott, som ändrade riktning på en försvarare och därmed ställde Joe Hart och landade i nät.
Direkt efter 3-1 var Ajax på’t igen. Sana samspelade med Schöne, och dansken lyckades friställa Sana helt i Citys straffområde. Han försökte skjuta över den utrusande Hart, men engelsmannen lyckades göra sig precis tillräckligt stor för att täcka av skottet. Istället vände det åt andra hållet, Yaya Touré slog en fyrtio meters passning som Edin Dzeko lyckades ta ner i steget, men Vermeer var precis som Hart snabbt ute och räddade skottet som följde.
Dzeko fick en till chans bara minuter senare när han fick bollen i straffområde och försökte runda Vermeer. Vermeer höll sig dock på fötterna så länge att han trängde bort Dzeko från skottvinkeln, så när Vermeer väl slängde sig första gången kunde bosniern inte avsluta, utan Vermeer hann komma tillbaka och rädda när Dzeko hunnit sikta in sig.
Under matchavslutningen försöker City febrilt skapa någonting, och i närmast paniska taktiska drag byter Roberto Mancini ut sina defensiva mittfältare för anfallare, vilket resulterar i närmast kaosartad formation för City, och Ajax kunde relativt enkelt försvara sig och hålla bollen inom laget tills slutsignalen ljöd och Ajax skräll var ett faktum.
Segern, kombinerat med Dortmunds skräll hemma mot Real Madrid, gör att Dödens Grupp verkligen lever upp till sitt namn. Ställningen i gruppen nu när halva är avklarad:
1. Dortmund 7p
2. Real Madrid 6p
3. Ajax 3p
4. Manchester City 1p
Ajax har försatt City i krisläge, och man har nu en bra chans att minst knipa tredjeplatsen och Europa League-slutspel. Returen i Manchester kommer bli otroligt spännande.
Spelarbetyg
Vermeer ++++
Gör en jättefin match, är chanslös på målet men radar sedan upp flera matchavgörande räddningar.
van Rhijn +++++
Går bort sig lite vid 0-1-målet då han kommer in för långt centralt och därmed öppnar upp för Nasri, men efter det stängde han igen på sin kant. Assist på 1-1-målet och inte ett misstag i andra halvlek.
Alderweireld ++++
Gör en felfri insats. Hade alltid det längsta benet i dueller om bollen och stängde ut Dzeko från större delen av matchen.
Moisander ++++
Precis som Alderweireld felfri defensivt, och gör ett otroligt viktigt mål.
Blind +++
Gör en bra match, bara inte fullt lika bra som sina försvarskollegor. Men snudd på en fyra ändå.
Schöne (ut ‘89) ++++
Gör en väldigt bra match lite i skymundan av sin fantastiske landsman (nej, inte Poulsen). Ajax vann mittfältsmatchen helt klart och Schöne hade stor del i det. Visar sina kvalitéer som framspelare när han serverar både Eriksen och Sana med chanser.
Poulsen +++
Inte ens han var dålig. Han slog i och för sig bort nästan varenda längre passning han försökte sig på, men han höll sig mest till sidledspassningar och var bland de med bäst passningsstatistik i matchen.
Eriksen ++++++
Han får Hysénskt nog sex plus. Det här var matchen då Eriksen verkligen visade upp sig på den stora scenen. Han var kreatör, han var avslutare, och han är statistiskt sätt mest löpvillig i hela Champions Legue. Han kan bli större än Michael Laudrup.
Sana (ut ‘74) +++
Han gör flera bra grejer, ordnar hörnan till 2-1, spelar fram till 3-1, och var nära att göra 4-1. Tar för sig mer och mer i Champions League-matcherna, och hans defensiv blir bara bättre och bättre. Gör fortfarande en del missar, håller bollen för länge ibland och slår bort någon passning i ett bra läge.
de Jong +++++
Jag älskar verkligen spelartypen Siem de Jong. Han är så fantastiskt allround, han är bra på allt, och riktigt bra på flera saker. Hans distinkta avslut tillsammans med fantastisk kämpglöd och löpvilja är en fantastisk kombination. Hans samarbete med Eriksen fungerar även otroligt bra.
Babel +++
Gör en bra match och är väldigt viktig i andra halvlek. Hans främsta kvalitéer, snabbheten, tekniken och bollkontrollen blir väldigt användbar i omställningar och när bollen behövs hållas inom laget. Har något avslut på mål men några till hade höjt betyget.
Enoh (in ‘74) +++
Gör precis det han ska göra när han kommer in, vinner boll och försöker hålla den inom laget. Härligt att se honom på planen igen.
Boerrigter (in ‘89) spelade för kort tid för att bedömas.
Matchfakta
Ajax 3 - 1 Manchester City
Mål: 0-1 Nasri ‘22, 1-1 de Jong ‘45, 2-1 Moisander ‘57, 3-1 Eriksen ‘68
Gula kort: Blind, Kolarov, Touré
Ajax: Vermeer; van Rhijn, Alderweireld, Moisander, Blind; Schöne (Boerrigter ‘89), Poulsen, Eriksen; Sana (Enoh ‘74), de Jong, Babel
Manchester City: Hart; Richards, Kompany, Lescott (Kolarov ‘63), Clichy; Milner (Balotelli ‘77), Barry (Tevez ‘71); Aguero, Touré, Nasri; Dzeko