Ajax 3 - 2 Feyenoord: En av de mest minnesvärda upplagorna av De Klassieker någonsin
När matchen skulle börja fattade läktaren eld. Och det var det minst dramatiska som skedde på Johan Cruijff Arena idag när Ajax och Feyenoord tampades i det som går till historien som en av mest minnesvärda upplagorna av De Klassieker någonsin.
I 101 år har Ajax och Feyenoord mötts i De Klassieker. Ett av fotbollsvärldens hetaste rivalmöten. En evig kamp mellan två diametralt olika klubbar från två helt olika städer. Rivaliteten har lett till kravaller, huliganslagsmål, mord, isbollar i spelares ögon, antisemitism spikbomber på läktare och fantastisk fotboll. Många oförglömliga drabbningar har skett genom åren. 1983 när Ajax slog Johan Cruijffs Feyenoord med 8-2. 1999 när Ajax slog Feyenoord med 6-0 och Richard Witschge jonglerade med bollen nio gånger mitt under match. 2003 när Rafael van der Vaart skorpionsparkade in ett av de snyggaste målen i Ajax-historien. 5-1:an 2009. Cupfinalen 2010 som fick delas upp i två matcher då båda lagens supportrar portförbjudits från den andra staden. 2017 när Lasse Schöne öppnade matchen med att dunka en frispark i mål från 35 meter. När Feyenoord lamslog Ajax med 6-2 i januari 2019. Revanschen på De Kuip en månad senare i cupsemifinalen.
Men frågan är om någon varit så dramatisk som dagens match.
På onsdag den 23 mars är det 25 år sedan "De Slag bij Beverwijk" då lagens huliganfirmor drabbade samman vid sidan av en motorväg. Det hela slutade med att Ajax-supportern Carlo Picornie mördades av flera Feyenoord-diton beväpnade med tillhyggen. F-Side uppmärksammar Picornies minne årligen, extra mycket i år med 25-årsdagen så nära De Klassieker. Picornie hyllades med en enorm banderoll före avspark. Efter Picornie-tifot var det dags för nästa tifo när spelarna vandrade in till avsparken. Ett bengalinferno kombinerades med fyrverkerier som avfyrades i samråd med Ajax på innerplan. Exakt vad som hände sen är inte klarlagt än men på något vis fattade en av F-Sides banderoller eld och en regelrätt brand uppstod på kortsidan. Det tog några minuter men branden kunde släckas och matchen startade bara fyra minuter försent. Ajax har meddelat att ingen kom till skada.
Det skulle visa sig att branden var det minst dramatiska vi skulle få se på Johan Cruijff Arena denna dag.
Feyenoord flög ut ur startblocken och satte genast upp en hög press, typisk skicklige tränaren Arne Slot. Pressen störde Ajax rejält, Ajax fick inte ordning på spelet trots att man försökte. Ajax gick själva högt för att försöka trycka tillbaka Feyenoord, men gästerna från Rotterdams skicklighet i närkampsspelet gjorde att de vann bollen hela tiden och kunde ställa om i blixtsnabba kontringar.
En sådan ledde tidigt till 0-1 som chockade Amsterdam. Hela Ajax backlinje var på typiskt Ajax-vis högt upp i plan och när mittbacken Jurriën Timber förlorade bollen på offensiv planhalva blev man tagna på sängen. Jens Toornstra drog upp en rak omställning och fort gick det, genast var Guus Til fri och hade Eriksgata in i Ajax straffområde. André Onana räddade Tils avslut men släppte returen rakt ut till Luis Sinisterra som nickade in bollen i öppet mål.
Ajax var skakat och hålen i försvaret fortsatte blottas efter öppningsmålet. Onana gav ett svajigt intryck i målet och mittfältet blev överkört. Feyenoord hade bud på fler mål.
Men så plötsligt kom Ajax fram till ett bra läge då Dusan Tadic spelade in till Ryan Gravenberch, som äntligen hittat formen just när hans lagkamrater tappat den. Gravenberch skott prövade Feyenoords andremålvakt Ofir Marciano hårt, israelen släppte en retur rakt ut som Sébastien Haller nickade in till 1-1.
Kvitteringsmålet gjöt mod i Ajax som fortsatte trycka på och pressa högre upp. Men slarvet i backlinjen fortsatte och plötsligt chockades Amsterdam igen. Vid ett inkast på egen planhalva kastade Daley Blind bollen till Steven Berghuis, den mest avskydde mannen i Rotterdam. Berghuis själv uppfattade det inte, och ingen lagkamrat informerade honom om, att han hade Cyriel Dessers i ryggen. Dessers pressade Berghuis som stressat försökte spela bollen bakåt till någon av sina backar men det blev en indianare och Dessers bröt igenom med Til i släptåg och plötsligt stod det 1-2.
Ajax var nu ännu mer skakat, allt självförtroende såg ut att vara bortblåst och det kändes som att man nu skulle kasta bort hela säsongen. Den fina formen som levde hela hösten över vintern ända in i början av februari har de senaste veckorna helt bedarrat. De dåliga insatserna har radats upp i ligan. Champions League-spelet blev ett antiklimax. Ligan känns också i fara. Dusan Tadic, Daley Blind, Steven Berghuis, Antony, nyckelspelare som alla tappat formen. Lägg därtill skadekrisen på målvaktssidan som gör att Onana får stå igen, hatad av supportrarna och utan medspelarnas tillit vad det verkar, vilket lett till att han släppt in fler mål på ett par matcher än Remko Pasveer gjorde på hela säsongen fram tills dess.
Erik ten Hag bytte ut defensive mittfältaren Edson Álvarez för offensive mittfältaren Davy Klaassen till den andra halvleken. Fullt ös framåt var signalen. Men inledningen av den andra halvleken bådade inte gott, det såg ut som i första halvlek. Feyenoord vann alla bollar, var hungrigare och mer organiserade än Ajax.
Men så gradvis började Feyenoord retirera. De började backa hem. Ett taktiskt val eller än nödvändighet? Kanske både och. Att de skulle klara av att upprätthålla det intensiva presspelet under 90 minuter efter att de spelade Conference League-match i torsdags var kanske en omöjlighet.
Det gav hur som helst Ajax en chans att komma tillbaka. Och man närmade sig. Jurriën Timber nickade i ribban. Inhopparen Brian Brobbey nickade utanför ett öppet mål.
Sen, med mindre en kvarten kvar fälldes Klaassen av Tyrell Malacia ute på högerkanten, vid sidan om straffområdet. Dusan Tadic lade upp bollen, kanaliserade Lasse Schöne på Santiago Bernabeu och skruvade in bollen i bortre krysset till 2-2!
Framburna av hemmapubliken flög Ajax framåt med vinden i seglen nu. Och med fyra minuter kvar av ordinarie speltid kom det. Tadic spelade fram en annan inhoppare, publikfavoriten Nico Tagliafico. Argentinaren stack in bollen i straffområdet där Antony kom perfekt, sköt in bollen i mål och satte läktarna i brand på ett nytt sätt. Antony firade målet med att slita av sig tröjan, hoppa upp på reklamskyltarna och hålla upp matchtröjan mot F-Side, pekandes på klubbmärket. Jublet visste inga gränser.
Kaoset fortsatte under matchens sista minuter. Just före stopptiden offrade Lisandro Martínez sig och avvärjde en Feyenoord-chans men sträckte sig på kuppen och fick bytas ut, in kom Perr Schuurs. På den fem minuter långa stopptiden försökte Feyenoord desperat hitta fram till ett kvitteringsmål. Bryan Linssen försökte filma till sig en straff men fick inget gehör. Lutshaarel Geertruida och Davy Klaassen började nästan slåss. Och allt nådde sin kulmen när Antony fick sig en smäll och först låg och vred sig i smärtor utanför sidlinjen men när han märkte att Danny Makkelie inte stannade spelet för det hoppade han in på planen igen och fortsatte filma där, hjälpt av Tadic som knuffade honom till marken för att han skulle ligga där. Arne Slot kunde bara skratta åt eländet. Makkelie fick nog och gav Antony sitt andra gula kort, han hade ju fått sitt första för sitt målfirande. Det var allt annat än snyggt, men nog fick Antonys maskande effekt då Feyenoord helt tappade allt fokus och strax därefter blåste Makkelie av, till Feyenoords stora förtret. Ironiskt nog var det ju Feyenoord tidiga maskning när de hade ledning som lett till de 5 stopptidsminuterna, som sen inte förlängdes särskilt mycket trots Antonys bisarra spelförstörelse.
En vansinnig match var slutligen till ända. En De Klassieker vi inte kommer glömma är över.
Matchfakta
Ajax 3 - 2 Feyenoord
Mål: 0-1 Sinisterra '8, 1-1 Haller '24, 1-2 Til '28, 2-2 Tadic '78, 3-2 Antony '86
Gula kort: Antony, Klaassen
Röda kort: Antony
Ajax: Onana; Mazraoui, Timber, Martínez (Schuurs '90), Blind (Tagliafico '69); Álvarez (Klaassen '46), Berghuis (Brobbey '69), Gravenberch; Antony (utv '94), Haller, Tadic
Feyenoord: Marciano; Geertruida, Trauner, Senesi, Malacia; Toornstra (Hendrix '63), Til, Aursnes; Nelson, Dessers (Linssen '76), Sinisterra (Holmgren Pedersen '83)