Ajax 3 - 3 Marseille: Hawaiifotboll

Två lag med många nya spelare gav en svängig match med slarvigt försvarsspel och många målchanser åt båda hållen.

Maurice Steijn gjorde en del ändringar i startelvan gentemot matchen mot Twente. I backlinjen kom nyförvärvet Anton Gaaei in som högerback i stället för Devny Rensch, på mittfältet startade Kenneth Taylor i stället för Sivert Mannsverk och i anfallet startade vindsnabbe Forbs istället för Chuba Akpom. Annars var det samma spelare som startade mot Twente i helgen.
Det fanns både positiva och negativa saker man kan ta med sig efter matchen mot Marseille som var en svängig historia och kunde likaväl ha slutat 6-6 som 3-3. En rolig match för den neutrale åskådaren men en mardröm för supportrar och för en huvudtränare. Det positiva är att vi fick se ett Ajax som var mer på hugget, påskruvade, kämpade hårt, skapade målchanser och faktiskt förvaltade dessa.

Det negativa sakerna att ta med sig är att försvaret såg ännu mer vilset och oorganiserat ut än mot Twente i helgen. Man slarvade flertalet gånger i passningsspelet när man skulle gå till anfall vilket nästan varje gång resulterade i en offensiv kontring av Marseille med avslut på mål eller utanför. Detta då de båda ytterbackarna Gaaei och Borna Sosa var väldigt högt upp i planen och lämnat stora ytor bakom sig vilket lämnade Ajax mittbackspar Josip Sutalo och Jorrel Hato i trubbel varje gång. Ett tydligt tecken på att en spelare som Edson Alvarez saknas.

Det var en match som speglades av tekniska misstag och slarvigt passningsspel där båda lagen kan vara besvikna över hur många målchanser man släppte till mot det egna målet. Ajax startade dock matchen bäst och mest koncentrerat och ledde med 2-0 redan efter 20 minuter. Det första målet kom efter att Jay Gorter slagit en lång boll upp i planen som Marseille-mittbacken Chancel Mbemba helt missbedömde stutsen på, fick över sig där Forbs lurpassade och istället nickade med sig bollen. Marseille-försvararna var sen helt chanslösa i sprintduell med Forbs som kom i friläge och enkelt kunde placera in bollen. Med detta mål blev Forbs den tredje portugisen att göra mål för Ajax i en europeisk match, de två tidigare spelarna som lyckats med detta är Dani och Francisco Conceição. Ajax 2-0-mål kom tio minuter senare efter att en hörna slagen av Sosa hittade Steven Berghuis i höjd med straffpunkten som fick iväg ett stenhårt skott i mål.

Men bara två minuter senare kom en snabb reducering då Jonathan Clauss för enkelt snurrat bort för många vilsna Ajax-spelare och kom fri med Gorter. Clauss fick i väg ett hårt avslut mot bortre och Marseille var med i matchen igen direkt. Härefter tappade Ajax det fina initiativet man hade fått och stod för slarvfel efter slarvfel. Man skapade flera bra chanser under halvleken men man släppte till lika många. Ett av dessa resulterade i mål då Aubameyang i slutet av första halvlek efter en av flera offensiva kontringar där man för enkelt kan passa sig fram till Ajax straffområde och få utrymme att avsluta på mål. Aubameyang fick en sån chans, avslutade utanför straffområdet och trots att han halkade i skottögonblicket letade bollen sig retfullt sakta in vid Gorters första stolpe.

Lite bättre blev det i andra halvlek, men inte mycket. Ajax skulle ta ledningen igen tidigt då Berghuis hittade snabbe Forbs på högerkanten som kom runt sin försvarare, fick in bollen snett bakåt till Taylor som fick iväg ett avslut rakt på Marseille-målvakten Pau Lopez som var så pass hårt att det styrde sig in i mål mellan benen på Lopez.

Marseille skulle få in kvitteringen med tio minuter kvar av halvleken och det var Aubameyang igen som denna gång fick driva in med bollen från vänsterkanten in längsmed straffområdet, helt oattackerad av passiva Ajax-spelar. Aubameyang avslutade hårt mot bortre och Gorter var på bollen med fingertopparna men avslutet var för hårt och bollen letade sig in i mål.

Största orosmomentet nu är hur vilset och tafatt försvaret ser ut, som inte får någon hjälp från sina mittfältare och hur otroligt slarviga man var i passningsspelet. Inte konstigt att det kan se oorganiserat ut när det är så många nya spelare som ska acklimatisera sig. Ajax-tränaren Steijn har mycket att slipa på, även när det gäller grunderna, och har lite tid på sig att göra det då tålamodet i Amsterdam, speciellt efter den föregående katastrofsäsongen med Alfred Schreuder, är mycket lågt. Idag fick man ett oavgjort resultat med sig endast på grund av att man ställdes mot ett lag som befinner sig i samma sits som Ajax gör nu.

På söndag väntar ännu en stormatch då Feyenoord gästar Johan Cruijff Arena i säsongen första De Klassieker. Matchen startar 14:30 och sänds på Viaplay.

Matchfakta
Mål: 1-0 Forbs '9, 2-0 Berghuis '20, 2-1 Clauss '23, 2-2 Aubameyang '38, 3-2 Taylor '52, 3-3 Aubameyang '78.
Gula kort: Berghuis, Vos, Gigot.
Röda kort: Vos (två gula kort).

Ajax: Gorter; Gaaei, Sutalo, Hato, Sosa; Tahirovic (Vos '46) , Berghuis (van den Boomen '84), Taylor; Forbs (Avila '90), Brobbey (Akpom '84), Bergwijn (Medic '90).
Marseille: Clauss, Mbemba, Gigot, Lodi (Balerdi '79); Ounahi, Rongier, Kondogbia (Carvalho '65), Harit (Mughe '79); Ndiaye (Veretout '65), Aubameyang Correa '79).

TV: Aubameyang poängräddare i stormötet