Ajax 4 - 0 Cambuur: Ett bra genrep inför Champions League

Ajax 4 - 0 Cambuur: Ett bra genrep inför Champions League

Efter ett hektiskt transferfönster där Ajax förlorat halva sin startelva från förra säsongen, och där det kunde blivit fler om man inte pluggat igen läckaget under sista dagen, var det nu åter dags att fokusera på fotboll igen. Det blev en komfortabel hemmaseger mot Cambuur och ett bra genrep inför matchen mot Rangers.

Dagens match mot Cambuur ansågs på förhand vara en uppvärmningsmatch, eftersom man förra säsongen vann det mötet med 9-0, till kommande veckas match då Ajax drar i gång sin Champions League-säsong med en hemmamatch mot Rangers. Rangers som för övrigt blev överkörda med 4-0 tidigare i eftermiddags borta mot ärkerivalerna Celtic, inget bra genrep för dem.

Jämfört med förra veckans 0-2-seger borta mot FC Utrecht gjorde Alfred Schreuder en förändring i startelvan då Davy Klaassen ersatte Kenneth Taylor som fick vila, annars var det samma startelva. Men det blev lite positionsändringar där Steven Berghuis var den som ersatte Taylor som åtta, Klaassen gick in som tia och Dusan Tadic flyttades upp i kedjan som högerytter. På bänken fanns för första gången nyförvärven Ahmetcan Kaplan, Lucas Ocampos och Florian Grillitsch.

Edson Álvarez fanns med från start, något många var tveksamma till då han i veckan ”vägrade” träna med laget i ett försök att tvinga Ajax att förhandla om en övergång till Chelsea, som enligt uppgifter hade lagt ett bud på 50 miljoner euro. Schreuder har dock gått ut och sagt att han och Álvarez diskuterade saken och att de gemensamt kom överens att Álvarez kunde skippa träningen eftersom han inte kände sig ”mentalt fokuserad” på den. Allt ska alltså ha skett i samförstånd mellan Schreuder och Álvarez.

Ajax startade matchen med förväntat stort bollinnehav i vanlig ordning men det var Cambuur som skulle skaffa sig de första farligheterna efter att de, precis som förra säsongen, vågade sticka upp och fylla på med folk. Men efter lite mer än en halvtimmes spel när att Ajax skruvat upp tempot och satt tryck mot Cambuur-målet skulle matchens första mål komma. Tadic petade fram bollen till Berghuis som kom fri ute på högerkanten i straffområdet. Berghuis spelade i sin tur in bollen mot Steven Bergwijn som efter en touch på en Cambuur-försvarare kunde peta in bollen i mål: 1-0.

Minuterna senare var det dags igen och återigen var det Bergwijn. Detta mål var inte så komplicerat, bara ett kanonskott med lite ytterskruv tio meter utanför straffområdet som borrade sig in tätt intill Cambuur-målvakten Joao Virginias vänstra stolpe: 2-0.

Till den andra halvleken gjorde Schreuder ett dubbelbyte där Álvarez och Brobbey fick lämna och in kom istället Mohammed Kudus och Taylor. Det dröjde inte lång tid innan den sistnämnde turligt skulle skriva in sig i målprotokollet. Taylor var opressad och tog ett avslut strax utanför straffområdet som såg ganska tamt ut, men han sköt rätt på Devny Rensch, bollen ändrade riktning och Virginia, som slängde sig till vänster, blev helt ställd och försökte förgäves ta bollen som retsamt studsade in i målets högra sida. Det är Taylors mål men på pappret tilldelades det Rensch som därmed gör sitt mest omedvetna mål i karriären.

Det fjärde målet blev ett snyggt spelmål där Rensch hittade en lucka och fick ut bollen till Calvin Bassey, som precis klarar offsiden, på vänsterkanten. Bassey hittar sen matchens andra inhoppar Kudus i straffområdet som enkelt kan placera in bollen i öppet mål: 4-0.

I den 61:a minuten byttes Bergwijn ut för att vilas till veckans Champions League-match mot Rangers och den lille trixige Francisco Conceiçao fick göra sin debut i Ajax. I den 80:e minuten fick också Ocampos förväntat göra sin debut i Ajax-tröjan.

Några fler mål blev det inte men en komfortabel seger och ett bra genrep inför Champions League-mötet med Rangers på onsdag. Bergwijn fortsätter att leverera och är på god väg att bli en succévärvning för Ajax. Hans två mål idag gör att han går upp på sex gjorda mål på sina första fem ligamatcherna denna säsong. Han blir den fjärde spelare att lyckas med detta i Ajax efter Henk Groot, Patrick Kluivert och Luis Suárez.

Matchfakta
Ajax 4 – 0 Cambuur
Mål: 1-0 Bergwijn '35, 2-0 Bergwijn '40, 3-0 Rensch '53, 4-0 Kudus '64
Gula kort: Álvarez, Paulissen, Balk
Ajax: Pasveer; Rensch, Timber (Sanchez '79), Bassey, Blind; Álvarez (Taylor '46), Tadic (Ocampos '80), Klaassen; Berghuis, Brobbey (Kudus '46), Bergwijn (Conceiçao '61).
Cambuur: Virginia; Van Wermeskerken (Schmidt '58), Smand, Tol, Bangura; Breij (sambissa '87), Van Kaam, Ter Heide (Van der Water '66), Paulissen, Balk (Mambimbi '46); Uldrikis (Boere '66).
 

Joakim Dahl 2022-09-03 19:00:38
Author

Fler artiklar om Ajax