Ajax 4 - 0 Rangers: Total utklassning
Steven Berghuis firar sitt mål med supportrarna.

Ajax inledde Champions League-gruppspelet med en dominerande insats mot Rangers som blev totalt överkörda.

Alfred Schreuder hade en överraskning i startelvan då Mohammed Kudus startade som falsk nia i traditionelle centern Brian Brobbeys ställe. Ett genidrag visade det sig, då finurlige, bollskicklige Kudus hade ett stort övertag mot Rangers stabbiga mittbackar som han ideligen drog ur position.

Ajax tog kommandot från start och släppte det aldrig. Den första halvleken blev en uppvisning i totalfotboll. Med en intensiv och välorganiserad press lamslog Ajax gästerna från Glasgow och belägrade den offensiva planhalvan. Med ett rappt och precist passningsspel och ständig rörelse skapade man chans på chans.

Men det var en fast situation som krävdes för att öppna målskyttet. Dusan Tadic skruvade in en hörna från höger och Edson Álvarez gick till väders och nickade in den på ett sätt som minde om hans första mål för Ajax, mot Lille i första Champions League-matchen 2019.

Kudus, som gnällt över att han inte haft en startplats och ville lämna för Premier League, var minst sagt spelsugen när han nu fick chansen. Efter tjugo minuter drog han upp ett riktigt fint anfall när han med en helikopterfint tog sig förbi bevakare och spelade vidare till Tadic som hittade överlappande Devyne Rensch. Ur snäv vinkel sköt Rensch ett skott som Jon McLaughlin i Rangers-målet räddade ut till en hörna.

Efter kombinationsspel mellan Tadic och Kenneth Taylor var Rensch några minuter senare återigen nära att utöka ledningen men nu gick skottet utanför.

2-0 kom istället med strax över halvtimmen på matchuret, och lite turligt. Kudus bröt skickligt in och fick ner bollen åt Steven Berghuis som utanför straffområdet sköt ett skott som tog på Rangers-mittbacken James Sands vilket ställde målvakten helt och bollen gick i mål.

Knappt hade spelet kommit igång igen innan det var dags igen och nu kom kvällens stora delikattes. Calvin Bassey spelade upp bollen, Kudus tog emot den och drev upp själv på vänstersidan, förbi backar och in i straffområdet. Där avlossade han ett välplacerat skott som gick stolpe in till 3-0.

Andra halvlek blev lugnare, Ajax slog av på takten och spelade inte med samma intensitet även om dominansen fortsatte. Kudus var på väg mot ett nytt drömmål när han dribblade sig rakt igenom Rangers-laget i sista stund lyckades en back få in en fot som avbröt det hela.

Ur ingenting fick Rangers en boll i nät, efter ett kanonskott i krysset av vänsterbacken Borna Barisic, men efter VAR-koll dömdes det bort för offside.

Istället för 3-1 kom 4-0 och nu var det dags för Steven Bergwijn. Ryan Jack slog en riktig indianare som Bergwijn tog hand om, rundade McLaughlin och rullade in bollen i mål innan han utgick med kramp.

4-0 blev slutresultatet och en perfekt start på Champions League-spelet för Ajax. Matchens spelare såklart Mohammed Kudus som gjorde 1 mål, 1 assist, slog 26 av 26 passningar till rätt adress och lyckades med 5 av 5 dribblingar.

Härnäst för Ajax väntar Heerenveen i ligan kl 18:45 på lördag.