Ajax 4 - 1 RKC Waalwijk: Vi närmar oss
Brian Brobbey blev tvåmålsskytt idag — och straffmissare.

Ajax hade chansen att närma sig toppen efter att både Twente och AZ tappat poäng i helgen, och man tog den. Inför ögonen på nye spelaren Jordan Henderson tog man en komfortabel 4-1-seger hemma mot RKC.

I veckan har Ajax-rubrikerna mest handlat om Jordan Henderson, som blev klar för klubben i torsdags i en oväntad övergång. Han har sen dess hunnit bekanta sig med lagkamraterna, klubben och staden (en cykeltur genom Vondelpark hamnade på Instagram) men i väntan på arbetstillstånd får han ännu inte träna eller spela. Därför var det läktarplats som gällde för Henderson idag.

Fler än han saknades i laget idag. Josip Sutalo fick byta förra söndagen och var inte i skick idag heller även om det inte är en allvarlig skada. Borna Sosa saknades också efter en kollission på träning igår. Tidigare i veckan skadade Gastón Ávila knäet på träning, John van 't Schip sa idag att han blir borta en längre tid och det befaras vara korsbandet som gick på argentinaren. Chuba Akpom är sjuk och fattades också. Sen tidigare skadade Silvano Vos och Sivert Mannsverk är tillbaka i träning men inte redo för spel, Branco van den Boomen fortfarande inte tillbaka i träning. Anton Gaaei dock tillbaka på bänken idag.

Sutalos frånvaro hanterades så att Devyne Rensch flyttade in som mittback och unge Tristan Gooijer fick chansen i sin första startmatch efter ett par inhopp i a-laget. Noterbart att han valdes före floppvärvningarna Gaaei och Jakov Medic. Ar'jany Martha ersatte Sosa på vänsterbacken, i övrigt var det samma elva som förra helgen. 8 startmän med bakgrund i Ajax ungdomsakademi.

Före avspark hölls en minuts applåder för att hedra Ajax-legendaren Bennie Muller som gick bort i veckan, 85 år gammal.

Ajax hade greppet om matchen från början, men det var ånyo inget skönspel mot bottenlaget RKC. Efter tio minuter tog Ajax ledningen, Steven Berghuis inåtskruvade inlägg nickades av Steven Bergwijn vidare till Brian Brobbey som tryckte in 1-0.

Fem minuter senare kvitterade dock RKC efter ren slapstick i Ajax-försvaret. RKC:s vänsterback Aaron Meijers skickade in ett inlägg i boxen, där Jorrel Hato och Devyne Rensch trängdes med Ajax-fostrade yttern Denilho Cleonise och Ajax-dödande fyrtornet Michiel Kramer. Diant Ramaj kom ut från sin linje men tvekade och hamnade på mellis, bollen föll till Hato men hans rensning gick rakt på Ramaj. Cleonise försökte få ordning på bollen men trasslade till det och gick i gräset, han lyckades fösa bollen mot mållinjen där Rensch blockerade men helt felbalanserade kunde han inte få i väg en ordentlig rensning så istället kunde Kramer raka in sitt sjunde (!) mål på Ajax i sin kringflackande Eredivisie-karriär.

Berghuis var sen nära att panga in ett ledningsmål men bollen tog klockrent i ribban. Istället var det Brobbey som tio minuter före halvtid återtog ledningen med sitt andra mål. Han fick bollen av Kenneth Taylor och vände snyggt bort sin överrock och sköt in 2-1, ett typiskt Brobbey i form-mål, fint så.

I den andra halvleken tvingades tyvärr Gooijer, som gjort en pigg insats på högerbacken, utgå med en knäskada. Förhoppningsvis är det inte för allvarligt, tråkigt att se när en ung spelare imponerar och inte kan fortsätta. Gaaei kom in istället och ja, han ställde inte till nåt i alla fall.

Kristian Hlynsson utökade ledningen till 3-1 med ett skott utifrån som överraskade den skymde målvakten Etienne Vaessen, tillbaka i spel med en rugbyhjälm efter den otäcka huvudskadan han fick senast lagen möttes.

Med tjugo minuter kvar fick Ajax en straff efter att Dario van den Buijs täckt ett skott från Steven Bergwijn med armen. Domare Bas Nijhuis missade det själv men VAR uppmärksammade honom på det. Förste straffläggare Bergwijn lät Brobbey ta hand om straffen i hopp om att fullborda sitt hattrick. Så blev det dock inte, Vaessen läste en fusklapp på sin vattenflaska och räddade sen straffen Brobbey la lågt mot ena hörnet.

Istället dödades matchen helt i slutminuterna när inhopparen Carlos Forbs drog upp en kontring och spelade fram Berghuis som vackert sköt in 4-1. Noterbart för övrigt att det sista bytestillfället användes till att ge 20-årige yttern/anfallaren Jaydon Banel några fler minuter. Banel gick då ännu en gång före 18-årige tian Gabriël Misehouy, en av Ajax mest lovande spelare, som alla är ense om har större potential än Banel. Misehouy väntar fortfarande på sin a-lagsdebut och förhandlingar om att förlänga hans kontrakt går trögt i den väntan...

Segern innebar tre viktiga poäng för Ajax. Igår kryssade AZ och Twente förlorade, vilket gör att Ajax nu bara är 3 poäng efter AZ på fjärde plats, och 6 poäng efter Twente på tredje. Härnäst väntar bortamatch mot Heracles nästa lördag kl 21:00.

Matchfakta

Ajax 4 - 1 RKC Waalwijk
Mål: 1-0 Brobbey '9, 1-1 Kramer '15, 2-1 Brobbey '35, 3-1 Hlynsson '64, 4-1 Berghuis '87
Gula kort: Tahirovic
Ajax: Ramaj; Gooijer (Gaaei '53), Rensch, Hato, Martha; Tahirovic, Hlynsson (Forbs '79), Taylor; Berghuis, Brobbey (Banel '82), Bergwijn
RKC Waalwijk: Vaessen; Lelieveld (Lokesa '62), Gaari, Adewoye, van den Buijs, Meijers (Lutonda '76); Roemeratoe, Oukili; Cleonise (Min '82), Kramer (Niemeijer '76), Seuntjens (Takidine '82)