Ajax 5 - 0 Vitesse: Seger i El Krisklubbico
Jorrel Hato firar sitt första mål på seniornivå.

Ajax 5 - 0 Vitesse: Seger i El Krisklubbico

En krisklubb tog emot en ännu mer krisande klubb ikväll och vann med 5-0. Ajax stiger äntligen till övre halvan av Eredivisie-tabellen.

Att Ajax varit en klubb i kris de senaste månaderna har ju inte undgått någon. Men, det hade alltid kunnat vara värre. Man hade kunnat vara Vitesse. Arnhems stolthet är en klubb i ännu större problem än Amsterdams flaggskepp. Efter år av ekonomiska problem köpte Roman Abramovichs kompis Merab Jordania klubben 2010, förmodligen i det fördolda stödd av Abramovich pengar. På det följde ett Chelsea-samarbete och med Peter Bosz som tränare, Wilfried Bony på topp och ett koppel Chelsea-talanger på lån varje säsong utmanade Vitesse topplagen första halvan av 2010-talet. 2013 tog en annan Abramovich-kompis, Alexander Tsjigrinskij över ägarskapet, men med åren blev Chelseas backning mindre. 2018 tog Valentin Oyf över. Men efter att Ryssland invaderat Ukraina tvingades ryssen Oyf bort från holländsk fotboll. Vitesse var nära ruinens brant innan amerikanen Cole Parry köpte klubben.

Parrys satsning har dock inte alls lyckats, Vitesses ekonomiska situation är fortsatt katastrofal vilket gått utöver laget då man inte kunnat investera i bra spelare. Det viskas om att konkurs hotar än en gång. Samtidigt har Vitesse, efter att Ajax lämnade den i oktober, parkerat på jumboplatsen i Eredivisie med bara två segrar på 13 matcher. Häromveckan fick Phillip Cocu, som gjorde över 130 matcher som spelare för klubben, lämna tränarposten. Klubblegendaren Edward Sturing, som gjorde över 300 matcher som spelare för Vitesse har tagit över som interimtränare — för sjätte(!) gången.

Så, man kanske inte ska gnälla alltför mycket som Ajax-supporter. Det återstår att se om det är rätt väg ur krisen, men Ajax har i alla fall valt en väg nu för att försöka få klubben på rätt köl igen. Gamle ordföranden Michael van Praag valdes formellt åter in som det på årsmötet den 17 november (även Leo van Wijk valdes in i styrelsen igen, som tidigare rapporterat) och de leder nu Ajax igen. Louis van Gaal fortsätter rådgiva och det sägs nu att hans favorit Marijn Beuker är nära att bli klar för en roll som teknisk direktör i Ajax från tidigt 2024. Beuker omstrukturerade för några år sen AZ:s ungdomsakademi, vilket Alkmaar-laget nu skördar frukterna av, och är sen några år sportchef i skotska Queen's Park. Ajax letar samtidigt efter "en dealmaker" som komplement till Beuker för det tekniska styret i klubben.

Ajax saknade ikväll Josip Sutalo och Brian Brobbey med småskavanker. Det gjorde att Devyne Rensch gick in som mittback igen, med Anton Gaaei på högerbacken, och Chuba Akpom fick starta som center efter alla sina målgörande inhopp på sistone. Därtill var Ar'jany Martha tillbaka i startelvan som vänsterback på Borna Sosas bekostnad. I övrigt var Gerónimo Rulli tillbaka i matchtruppen för första gången sen axelskadan målvakten ådrog sig i ligapremiären mot Heracles i augusti.

Före avspark hölls en tyst minut för legendaren Ruud Geels som nyligen gick bort, 75 år gammal. Under matchen stod för övrigt F-Sides kortsida tom, en del av förbundets straff efter supporterkravallerna under De Klassieker.

Skillnaden mellan klubbarna var ikväll lika tydlig på planen. Det tog bara några minuter innan den nyblivne a-landslagsmannen, 17-årige Jorrel Hato, drev framåt i planen och med hjälp av Kenneth Taylor och Steven Bergwijn kombinerade sig fram till sitt första seniormål, 1-0.

Minuter därefter hade Vitesse kvitteringen inne, men Said Hamulic snygga mål blev kontroversiellt underkänt då linjedomaren vinkade för offside. Det såg minst sagt väldigt tajt ut om Hamulic var i linje med siste man eller förbi honom, så tajt att VAR-rummet inte vågade gå emot beslutet på planen och målet dömdes bort. Ännu ett bevis på att VAR knappast eliminerar kontroversiella domslut.

Fler ynglingar ledde vägen till 2-0. Benjamin Tahirovic lyfte snyggt fram bollen till Taylor som löpt i luckan. Taylor vinklade tillbaka bollen till Kristian Hlynsson på ett tillslag och den unge islänningen sköt distinkt in bollen i mål.

I andra halvlek rann det iväg för Ajax. Tidigt i halvleken slog Steven Berghuis ett inspel som Taylor smart nog släppte så bollen rullade vidare till Akpom som dock inte fick målet då backen Dominik Oroz var sist på bollen så det registrerades som ett självmål, 3-0.

Akpom kom dock att få sitt mål, och det var något så sällsynt som ett hörnmål av Ajax när han nickade in Berghuis inlägg vid bortre stolpen, 4-0. Ajax blott 2 mål på cirka 90 hörnor denna säsong.

Sedan fick också Taylor kröna sin fina insats med ett mål, ett fint skott upp i krysset till 5-0. Taylor, en hackkyckling för många inte minst undertecknad, gjorde kanske sin bästa match hittills i Ajax-tröjan. Han visade både sin styrkor och svagheter i spelet: Han är bra att löpa utan boll och som bäst när han sen får bollen för en kort snabb aktion, en touch som ett väggpass eller en skarvning, så fort han behöver hålla i bollen och tänka går det sämre.

Segern för Ajax upp på 8:e plats och den övre halvan av tabellen. Härnäst väntar ett annat krislag, Marseille i Europa League på torsdag.

Matchfakta

Ajax 5 - 0 Vitesse
Mål: 1-0 Hato '3, 2-0 Hlynsson '12, 3-0 självmål Oroz '50, 4-0 Akpom '58, 5-0 Taylor '67
Gula kort: Cornelisse, Bergwijn, Domgjoni
Ajax: Ramaj; Gaaei, Rensch, Hato, Martha; Tahirovic (Medic '74), Hlynsson (Forbs '68), Taylor (Salah-Eddine '83); Berghuis (Godts '74), Akpom (Mikautadze '68), Bergwijn
Vitesse: Room; Oroz, Isimat-Mirin, Hendriks, Cornelisse; Tielemans, Kozlowski (Arcus '64), Meulensteen (Domgjoni '46); Manhoef (de Regt '82), Hamulic (Voelkerling Persson '82), Boutrah

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2023-11-25 23:42:00
Author

Fler artiklar om Ajax