Ajax 6 - 1 FC Groningen: Bergwijn-hattrick och Antony-drömmål
Edson Álvarez och Antony firar den senares drömmål idag.

Ajax bjöd på propagandafotboll i gassande solsken idag. Steven Bergwijn stod för ett fint hattrick men frågan är om inte Antonys mål var allra snyggast.

32 grader varmt och gassande sol gäller inte bara för stora delar av Sverige idag utan även Amsterdam. Många bara bringor och solfjädrar på fullsatta Johan Cruijff Arena idag därav, och extra vattenpauser inplanerade i halvlekarna för Ajax hemmapremiär mot Groningen.

3-5-förlusten i Supercupen mot PSV och 2-3-vinsten borta mot Fortuna Sittard i ligapremiären blottade att Ajax offensiv ser lovande ut men defensiv har sina brister. Vi fick se mer av båda delar, men framför allt den fina offensiven, idag.

Alfred Schreuder erkände själv efter Fortuna-matchen, då Ajax låg under i halvtid men vände i andra halvlek efter ett dubbelbyte i halvtid, att han valt fel uppställning. Den insatsen gav honom kanske mer klarhet i vilken elva som är hans bästa just nu och den valdes mot Groningen. Remko Pasveer i målet, backlinjen från höger med Devyne Rensch, Jurriën Timber, Daley Blind och Owen Wijndal. På mittfältet viktige Edson Álvarez tillbaka från avstängning, med Kenneth Taylor bredvid sig och Dusan Tadic framför i en roll Tadic fick i andra halvlek mot Fortuna. I kedjan Antony, Brian Brobbey och Steven Bergwijn. Steven Berghuis har alltså fått stryka på foten till förmån för att få plats med alla fyra av Tadic, Antony, Brobbey och Bergwijn.

Helt rätt val och rätt elva skulle det visa sig, för idag bjöd Ajax på riktigt fin fotboll. Dominanta från början till slut spelade man Groningen av banan. Groningen som har ny tränare, mer offensivt lagde Frank Wormuth har ersatt Catenaccio-kingen Danny Buijs och det märktes. Borta var den svårforcerade försvarsmur Groningen formerat de senaste åren och det var märkbart lättare för Ajax att komma igenom än tidigare.

Det tog bara några minuter innnan Bergwijn öppnat målskyttet. Tadic snurrade bort en övervakare ute på kanten och passade Rensch som skickade in ett fint inlägg till Bergwijn i straffområdet. Han tog ner bollen på bröstet och smällde upp den i nättaket på volley, 1-0 mycket stiligt.

Några minuter senare blottade sig dock Ajax bakåt igen. Precis som tidigare rörde det sig mer om individuella misstag än något systemfel. Wijndal förlorade en en-mot-en-duell han borde vunnit och Blind blev ifrånsprungen av Jørgen Strand Larsen, som assisterade flinke yttern Cyril Ngonge till kvitteringsmålet. 1-1 efter tio minuters spel.

Strax därefter stod Antony för en av matchens stora delikatesser när han dribblade bort inte en, inte två utan tre man i en fantastisk aktion. Tyvärr räddade Groningen-målvakten Michael Verrips avslutet vilket förhindrade Antony ett riktigt drömmål. Den gången.

Drömmålet skulle komma lite senare istället då Antony fick bollen till höger på offensiv planhalva, vandrade inåt i planen och utanför straffområdet avfyrade ett riktigt kanonskott, hårt och skruvat rätt upp i bortre krysset. Helt otagbart och 2-1 i matchen för Ajax.

Ajax fortsatte att totalt dominera och i slutet av första halvlek ökade Bergwijn på till 3-1 efter att nickat in en boll Antony skickat in till honom.

Showen fortsatte i andra halvlek. 4-1 kom när Bergwijn fick bollen på offensiv planhalva, tog sig framåt, vek in från vänster och vackert curlade in bollen i bortre krysset för att fullborda sitt hattrick. Bergwijn har fått en riktig drömstart i Ajax med mål både mot PSV och Fortuna Sittard och nu hattrick i hemmapremiären. Senaste gången någon gjorde hattrick i sin första hemmamatch för Ajax var Theo Buis 1967. Dess förinnan gjorde Henk Groot det 1957, annars har ingen lyckats med det.

5-1 sedan när Timber spelade upp bollen på Brobbey, som var en fenomenal uppspelspunkt hela tiden han var på planen. Brobbey skarvade direkt vidare till kompisen Taylor som kom igenom fri och höll sig kall och placerade in bollen i mål.

Schreuder gjorde sedan ett trippelbyte, Taylor ersattes av Davy Klaassen. Bergwijn, som gick av till stående ovationer, av Steven Berghuis. Brobbey av Lorenzo Lucca, som därmed gjorde sin Ajax-debut, den två meter långe centern inlånad från Pisa.

Senare fick även Mohammed Kudus och Perr Schuurs komma in för kortare inhopp. För Schuurs, vars övergång till Torino förväntas bli klar i dagarna, var det ett avskedsframträdande på Johan Cruijff Arena.

I slutminuterna fick sedan Ajax en straff efter att VAR-rummet upptäckt en handssituation i Groningens straffområde. Berghuis tog hand om straffen och fick ner Verrips i ena hörnet och rullade in bollen i andra, 6-1.

Härnäst för Ajax väntar Sparta Rotterdam borta nästa söndag kl 14:30.

Matchfakta

Ajax 6 - 1 FC Groningen
Mål: 1-0 Bergwijn '4, 1-1 Ngonge '10, 2-1 Antony '28, 3-1 Bergwijn '45, 4-1 Bergwijn '57, 5-1 Taylor '66, 6-1 Berghuis (straff) '88
Gula kort: Tadic
Ajax: Pasveer; Rensch (Schuurs '84), Timber, Blind, Wijndal; Álvarez, Tadic (Kudus '84), Taylor (Klaassen '69); Antony, Brobbey (Lucca '69), Bergwijn (Berghuis '69)
FC Groningen: Verrips; Kasanwirjo (van Gelderen '92), te Wierik, Balker, Määttä; Pelupessy, Lundqvist (Oratmangoen '46), Duarte (Valente '79); Ngonge (Joosten '62), Larsen, Suslov (Abraham '46)