Ajax 6 - 1 RKC Waalwijk: Två mål av nye brassen i första matchen på 5 månader
Klaas-Jan Huntelaar gjorde två mål idag.

Ajax spelade ikväll sin första träningsmatch inför den nya säsongen. I den första matchen sen mars tog Ajax en enkel 6-1-seger mot RKC Waalwijk. Nye brassen Antony gjorde två av målen och ett par oväntade namn imponerade mest.

Ett fåtal namn saknades i matchtruppen idag. David Neres, som nyligen är tillbaka i gruppträning efter sin långtidsskada, André Onana, som inte tränat i veckan på grund av en lättare benskada och nyförvärvet Mohammed Kudus som också missat träningar stod över matchen, liksom Sergiño Dest som tränat men måste dragit på sig något lättare, det ska inte ha rört sig om någon stundande övergång, hans agent förnekade det och Erik ten Hag sa inför matchen att det är något direkt intresse runt någon Ajax-spelare för tillfället. ten Hags startelva hade Maarten Stekelenburg i mål, backlinjen från höger: Noussair Mazraoui, Perr Schuurs, Daley Blind, Lisandro Martínez. Edson Álvarez, Zakaria Labyad och Ryan Gravenberch på mittfältet, Dusan Tadic, Lassina Traoré och Quincy Promes i kedjan.

Matchen spelades inför tomma läktare, dock hördes inspelat publikljud i tv-sändningen. Publikljuden spelades dock inte på arenan så det var något FOX Sports la in i sändningen, vilket mest lät konstigt.

Ajax dominerade matchen igenom mot RKC som låg sist i Eredivisie när ligan avbröts. Tjugo minuter in öppnade Traoré målskyttet. Blind spelade fram till Promes som spelade vidare till Tadic, löpte in i straffområdet och fick tillbaka bollen av kaptenen och då smart spelade fram Traoré som fick öppet mål på bortre stolpen när målvakt och backar förväntade sig skott från Promes.

Det blev det enda målet i den första halvleken, men det hade kunnat bli fler, Labyad dundrade en frispark i kryssribban och Blind hade ett skott som målvakten Etienne Vaessen med nöd och näppe lyckades styra utanför stolpen. Åt andra hållet hade RKC en bra chans som tvingade Stekelenburg till sin första räddning i Ajax på nio år. Förutom frisparken tidigt i matchen var dock Labyad totalt osynlig och stod för den svagaste insatsen ikväll. Álvarez var likaså inget vidare, han borde verkligen inte spela på mittfältet. Mazraoui syntes inte till mycket heller. Det som såg bäst ut i första halvlek var Promes och Tadic samarbete, samspelet de två emellan kan bli mycket viktigt under säsongen. Bäste Ajax-spelare i första halvlek var nog Blind som dirigerade mycket av spelet.

Förutom Stekelenburg som stod hela matchen bytte ten Hag hela laget till den andra halvleken. Jurriën Timber, som begick a-lagsdebut i den sista matchen innan corona avbröt säsongen, klev in som högerback och 18-årige talangen Devyne Rensch bildade mittlås med Carel Eiting i sin (inofficiella) a-lagsdebut. Nicolás Tagliafico kom in som vänsterback. Efter ett tag bytte Timber och Rensch position. Jurgen Ekkelenkamp, Razvan Marin och Donny van de Beek utgjorde mittfältet och i kedjan spelade Antony, Klaas-Jan Huntelaar och Noa Lang.

Huntelaar, som fyller 37 år om några dagar, behövde bara ett par minuter på sig för att hitta rätt, framspelad av Ekkelenkamp. Bara några minuter senare var Lang nära att sätta 3-0 men före detta Ajax-målvakten Kostas Lamprou, som bytt av Vaessen i första halvlek, stod för en jätteräddning. Men bollen gick ut till hörna och då kom 3-0 på den istället. Marin slog hörnan mot första stolpen och Ekkelenkamp nickade distinkt in 3-0 och stod därmed för både mål och assist inom nio minuters speltid.

Efter en timmes spel stod Lang för en brytning på egen planhalva och startade en kontring. Han hade med sig Huntelaar och Antony, släppte bollen till Huntelaar som i sin tur spelade vidare till Antony som vek in från höger och snyggt sköt in 4-0 mellan benen på Lamprou. Lamprou som senare blev utbytt när RKC:s tränare, gamle Ajax-målvakten Fred Grim, gjorde sitt tredjemålvaktsbyte för matchen och då satte in sin egen son Mike Grim som för övrigt spelade i Ajax ungdomsakademi för flera år sen.

Med kvarten kvar reducerade RKC när Stekelenburg kom fel på en hörna och Teun van Grinsven nickade in 4-1. Men i slutminuterna satte först Antony sitt andra mål, på ett inspel av Tagliafico, och precis i slutet pangade Huntelaar upp 6-1 i krysset framspelad av Lang.

Noa Lang var den som imponerade mest i den andra halvleken, pigg och hårt jobbande var han aktiv och inblandad i mycket framåt. Antonys skärpa framför mål ett gott tecken och Rensch såg stabil ut, han lär definitivt få sin officiella a-lagsdebut snart. På mittfältet imponerade inte bara Ekkelenkamp och alltid duktige van de Beek, utan även djupt ifrågasatte Razvan Marin. Efter sin mycket svaga debutsäsong har förtroendet för honom hos supportrar varit lågt, men hans start på försäsongen ser lovande ut. Han behöver fortfarande göra mycket mer framåt, men hans grundspel såg mycket bättre ut, inga dåliga passningar eller menlösa sidledspassningar som stannar upp allt utan mer produktivt passningsspel och han slog dessutom fler fina hörnor, inte bara den Ekkelenkamp nickade in. Skulle Marin motbevisa alla tvivlare den här säsongen skulle det vara oerhört välkommet!

Nästa träningsmatch för Ajax väntar på torsdag, då inför publik när 4500 supportrar släpps in på Johan Cruijff Arena.

Matchfakta

Ajax 6 - 1 RKC Waalwijk
Mål: 1-0 Traoré '20, 2-0 Huntelaar '47, 3-0 Ekkelenkamp '52, 4-0 Antony '61, 4-1 van Grinsven '75, 5-1 Antony '88, 6-1 Huntelaar 90
Ajax: Stekelenburg; Mazraoui, Schuurs, Blind, Martínez; Labyad, Álvarez, Gravenberch; Tadic, Traoré, Promes / Stekelenburg; J. Timber, Rensch, Eiting, Tagliafico; Ekkelenkamp, Marin, van de Beek; Antony, Huntelaar, Lang
RKC Waalwijk: Vaessen (Lamprou '35, Grim '61); Gaari (Langras '46), Wouters (van Grunsven '46), Meulensteen (Mulder '46), Nieuwpoort (Wouters '61); Augustijns (Nöstlinger '61), Tahiri (Bakari '61), Efmorfidis (van der Venne); Bakari (El Haddouti '46), Bilate (Min '46), Nöstlinger (Daneels '46)