Ajax krokiga väg till framgång
Hur har Ajax kunnat ta sig tillbaka till finrummet?

Ajax krokiga väg till framgång

Ajax står på randen till en sensationell Champions League-final och chansen att stå för en ny stor europeisk triumf, som i fornstora dagar. Nostalgiker pratar om samma fina gamla Ajax. Andra om att Johan Cruijff gick in i klubben och fick den att hitta tillbaka till sitt gamla jag och det har tagit Ajax dit man är idag.

Riktigt så enkelt och rakt är det inte. Det är inte samma gamla Ajax. Cruijff gick in i klubben ja, han lämnade den också i vredesmod. Det finns ingen rak linje att dra, ingen stadigt uppåtgående kurva att peka på för att förklara hur Ajax tagit sig tillbaka till den europeiska toppen. Vägen hit har varit krokig och snårig, med revolutioner och inbördeskrig, svek, obotlig sorg och okonventionella lösningar. Hur hamnade Ajax här?

Den 15 september 2010 förlorar Ajax med 2-0 borta mot Real Madrid i den första omgången av Champions Leagues gruppspel. Efteråt är folk tacksamma över att Ajax kunde hålla siffrorna nere i alla fall, det kunde varit betydligt värre. Till helgen tar man en enkel seger i ligan mot Willem II. På måndagen skriver Johan Cruijff i sin kolumn i De Telegraaf: “Detta är inte Ajax längre.”

Det var där allting började, med en agitationsskrift i reaktion mot en 2-0-förlust på Santiago Bernabeu och vad den symboliserade. De flesta skulle se en 2-0-förlust borta mot Real Madrid som ingenting att hetsa upp sig över, man förlorade mot ett bättre lag och kunde hålla nere siffrorna, gott så. Men Johan Cruijff såg någonting annat, och någonstans är hela hans väsen sammanfattat i att det är en 2-0-torsk på Bernabeu som provocerar honom. Hela hans attityd, med all dess holländska arrogans och kaxighet, alla hans visioner och drömmar, hans annorlunda synsätt än alla andra ryms där. De flesta såg ett chanslöst Ajax som i alla fall klarade sig undan med hedern i behåll. Johan Cruijff såg ett chanslöst Ajax och såg det som ovärdigt. Ajax ska inte vara ett chanslöst lag.

“Jag måste medge att jag ärligt talat känner en stark sorg, för det här är inte längre Ajax. Det här laget är inte längre i positionen att man ens kan klara av att slå fler än tre passningar i rad till rätt adress, och i Madrid hade de ett skott på mål. Med ungefär sex spelare fostrade i klubben, så gott som samtliga av dem hopplösa.”

Han delar ut kängor mot VD:n Rik van den Boog och ordföranden Uri Coronel och hela klubbens styre. Ajaxs styre är uppdelat i två, “de RvC”, Raad van Commissarissen, styrelsen som sedan väljer “de Directie” som är den exekutiva styrelsen som verkställer beslut och står för den dagliga skötseln av klubben. Cruijff anklagar alla för att vara ett stort gäng som bara håller varandra om ryggen medan klubben sjunker och kräver att de alla avgår.

“Och sen borde klubben börja om på nytt, precis som den gjorde 1965. Då fattade Ajax de två smartaste besluten de någonsin fattat, genom att anställa Rinus Michels som tränare och involvera Jany van der Veen mer i träning och scouting. Två personer som inte bara växt upp med Ajax, men som också visste vad klubben representerade, och vad som krävdes för att göra Ajax till Ajax igen. Knappt något av deras livsverk finns nu kvar. För en Ajacied som mig smärtar det verkligen.”

Krönikan var en mycket medveten brandfackla som kastades in när det som vanligt bara behövs en liten gnista för att sätta igång en stor debatt i Amsterdam. Vad är Ajax? Vad kan Ajax vara? Hur ska klubben skötas? Cruijff själv hade redan försökt rädda klubben på sitt två år tidigare, när han skulle återvända till klubben som sportchef, men lämnade i vredesmod efter en månad då hans gamle adept, tränaren Marco van Basten, inte ville genomföra alla hans omvälvande förändringar på en gång.

Medan debatten rasar bakom kulisserna och vid sidan av planen börjar resultaten på planen försämras efter en fin säsongsinledning av Martin Jols lag som föregående säsong gjorde 106 mål i ligan och vann cupen men missade ligatiteln med 1 poäng. Ajax har inte vunnit ligan sen 2003-04. Klubben har aldrig väntat på en ligatitel så länge sen svängen 1940-tal/50-tal, före holländsk fotboll professionaliserades 1956.

Den 6 december avgår Martin Jol efter ett kryss mot NEC fått Ajax att sjunka ner till fjärde plats i tabellen. U19-tränaren Frank de Boer utses till interimtränare med ansvar fram till vinteruppehållet.

de Boer debuterar med en 2-0-seger på San Siro mot Milan i den sista gruppspelsmatchen i Champions League. Det räcker inte för slutspel men tredjeplatsen ger Europa League-slutspel där man slår ut Basel i sextondelsfinalen innan man får stryk av Spartak Moskva i åttondelsfinalen. Men det är ligan som är huvudfokus. Luis Suarez, som avslutar Ajax-tiden med en sju matchers avstängning efter att ha bitit PSV:s Otman Bakkal, lämnar för Liverpool i januari. Urby Emanuelson går till MIlan. Frank de Boer flyttar upp yttern Lorenzo Ebecilio och vänsterbacken Nicolai Boilesen från sitt U19-lag och med en stomme bestående av Maarten Stekelenburg i mål, Jan Vertonghen och Toby Alderweireld i mittlåset, Christian Eriksen och Demy de Zeeuw på mittfältet och Siem de Jong uppflyttad som center stormar de Boers lag fram under våren.

Den 15 maj 2011 möts Ajax och regerande mästarna Twente i en direkt seriefinal på Amsterdam Arena. För Twente räcker oavgjort, Ajax måste vinna. Ett otroligt självmål av Ajax-fostrade Denny Landzaat och två mål av Siem de Jong gör den 15 maj till ett datum alla Ajax-supportrar minns för evigt. Sju års olycka är över, den 30:e ligatiteln är hemma och en tredje stjärna placeras ovanför klubbmärket. Jan Vertonghen faller ner på knä vid slutsginal och gråter.

Samtidigt utanför planen har spelet pågått hela våren. Den 11 februari accepterade Cruijff en konsultroll för att rådge klubben. I mars presenterar han sina planer för att reformera klubben genom en grundlig omstrukturering på alla plan, särskilt omfattande är planerna för ungdomsakademin De Toekomst som återigen ska bli kronjuvelen för klubben, dess hjärta och livsnerv. Den 30 mars avgår hela styrelsen, både RvC och de Directie.

Den 6 juni 2011 väljs Cruijff in i den nya RvC för att implementera Plan Cruijff, som hans planer för klubbens omstrukturering kallas. Han börjar söka efter en sportchef. Han pratar med Marc Overmars som jobbar som det i Go Ahead Eagles men Overmars känner sig inte redo för det jobbet i Ajax ännu. Cruijff föreslår istället Tscheu La Ling, Ajax-spelare på 80-talet och nu ordförande i slovakiska Trencin. Övriga styrelsen avfärdar förslaget utan specificera varför. Under hösten går de andra medlemmarna av RvC bakom ryggen på Cruijff och kallar till ett extrainsatt möte när Cruijff befinner sig på semester, där man beslutar att Cruijffs nemesis Louis van Gaal ska bli ny sportchef med start efter årsskiftet och att Danny Blind ska vara tillfällig sportchef tills dess.

Det blir startskottet till “De Fluwelen Revolutie”, Sammetsrevolutionen i Ajax som splittrar klubben i två läger. På ena sidan står RvC-medlemmarna Steven ten Have, Paul Römer, Marjan Olfers och Edgar Davids tillsammans med den sistnämndes gamla tränare van Gaal och gamla kapten Blind. På den andra står Johan Cruijff med sina “löjtnanter” Wim Jonk och Dennis Bergkamp och åtta andra av klubbens ungdomstränare: Ronald de Boer, John Bosman, Bryan Roy, Jaap Stam, Dean Gorré, Michel Kreek och Orlando Trustfull. Den administrativa sidan av klubben står i van Gaal-lägret, den fotbollsmässiga i Cruijffs läger. I mitten befinner sig Frank de Boer som fostrades i akademin på 80-talet när Cruijff som Ajax-tränare omstrukturerade hela akademin efter sina ideal (då med) men som blev en världsstjärna under van Gaal på 90-talet. Han har vänner på båda sidor, och ett lag att sköta.
Medan Frank de Boer tar Ajax till en andra raka ligatiteln tar Cruijff styrelsen till domstol.

Den 12 december 2011 segrar Cruijff i rätten, utnämningarna av van Gaal och Blind döms ha brutit mot lagen och ogiltigförklaras och hela RvC, inklusive Cruijff själv, ombes avgå. Cruijff är nöjd med utfallet, att själv behöva formellt lämna sin tjänst bekommer honom inte då han ändå har vida influens i klubben så länge hans adepter är kvar. “Nu är Ajax i fotbollsmänniskors händer, så som en fotbollsklubb ska styras” säger han. På årsmötet en vecka senare väljs en ny styrelse (RvC). Hennie Heinrichs, ledamot sen 2003, blir ordförande. Andra som ingår är Dick Schoenaker, som spelade med Cruijff i Ajax på 80-talet, och Tonny Bruins Slot, som var Cruijffs assisterande tränare i Ajax och Barcelona. Den nya styrelsen utropar att man står bakom Plan Cruijff och kommer implementera den till fullo. Den gamla styrelsen med Steven ten Have i spetsen motsätter sig dock utvecklingen och bestrider den fram till februari, då van Gaal lägger ner sitt engagemang, till sommaren blir han istället förbundskapten.

Den 6 juli 2012 anställs Marc Overmars som ny sportchef trots allt. Tillsammans med Frank de Boer, assisterande tränare Dennis Bergkamp och akademichefen Wim Jonk utgör han “Technische Hart” (“Tekniska hjärtat) som tillsammans ska styra det sportsliga. På regelbundna möten ska man diskutera strategi, träning, scouting, värvningsstrategi och vilka ungdomar som ska slussas upp till a-laget. Den 19 november 2012 anställs Edwin van der Sar, som efter spelarkarriären pluggat sports management på Cruyff Institute, som ny marknadsdirektör med en uttalad plan från klubben att han inom några år ska vara redo att ta över som ny VD.

5 maj 2013 säkrar Frank de Boers lag Eredivisie-titeln för tredje säsongen i följd. Men i Europa har man inte lyckats ta sig förbi gruppspelet i Champions League sen 2006, och även i Europa League-slutspelet har de Boers lag fått stryk direkt flera år i rad. Nästa säsong vinner man sin fjärde raka ligatitel nästan “by default” för att konkurrenterna är ännu sämre, spelet på planen gnisslar, den frejdiga offensiv de Boer skapade under sin första vår har med tiden bedarrat. Han verkar vara mer bekymrad med att ha ett överlägset bollinnehav än att spela vacker fotboll och göra många mål.

Även vid sidan om planen gnisslar det. Overmars agerande på transfermarknaden kritiseras, samtidigt som man sålt spelare som Vertonghen, Alderweireld, Eriksen, Daley Blind, Vurnon Anita, Siem de Jong för dyra pengar har man själva inte spenderat mycket på transfermarknaden och gått miste om flera nyförvärv då andra klubbar bjudit mer. Overmars får öknamnet “Marc Netto” för att han och Ajax staplar pengar på hög istället för att använda dem. Samtidigt får han kritik för de nyförvärv han gör efter floppar som Yaya Sanogo, Lerin Duarte, Mike van der Hoorn, Niki Zimling, Amin Younes och Nemanja Gudelj. Samtidigt skär det sig mellan Overmars och Jonk, som motsätter sig flera av hans nyförvärv och anser att de blockerar vägen för hans lovande ungdomar som han vill få upp i a-laget.

2014-15 hamnar Ajax 17 poäng efter PSV i ligan. Frank de Boer slutar under 2014 att gå på mötena med Technische Hart och menar att Bergkamp kan föra hans talan. Samtidigt fördjupas sprickan mellan Overmars och Jonk, som starkt motsätter sig värvningen av Gudelj som blir klar på våren 2015. Gudelj står i vägen för de lovande mittfältarna Abdelhak Nouri och Donny van de Beek som Jonk fostrat i akademin. Jonk slutar också gå på mötena då hans röst inte blir hörd och Technische Hart upplöses i praktiken. Cruijff beklagar sig över att de personer han litade på skulle genomföra hans plan inte följer den.

Den 9 juni 2015 får Tscheu La Ling en roll som rådgivare i klubben. Det är på Cruijffs egna initiativ, han har gett La Ling i uppdrag att undersöka hur klubben sköts och skriva en rapport. Den 22 oktober 2015 briserar nyheten att Johan Cruijff har lungcancer. Stödet väller in för legendaren som beklagar sig över att det kommit ut så fort. Han fortsätter också beklaga sig över läget i Ajax som inte bättras.

Den 10 november 2015 kommer Ajax med ett pressmeddelande som säger att man efter diskussioner med Wim Jonk bestämt att han kommer lämna klubben på grund av meningsskiljaktigheterna. Dagen efter tillbakavisar Jonk det och säger att man inte haft någon diskussion utan att nye tillfällige VD:n Dolf Collee och Edwin van der Sar, som ska ta över som VD nästa år, bestämt det själva. Jonk säger att han vill stanna och fortsätta slåss för Cruijffs vision. Han säger också att han anser att det man brustit i är att man inte haft tillräckligt tydliga regler och rollfördelning. Några dagar senare stöttar Cruijff Jonk i sin kolumn i De Telegraaf, där han skriver att Jonk är den enda som kommunicerar med honom, att inte ens Theo van Duivenbode, en gammal lagkamrat Cruijff installerade i styrelsen tidigare, hör av sig, inte heller Bergkamp eller Overmars eller Frank de Boer. Han hyllar även Jonks arbete med akademin. Någon medarbetare på De Toekomst tejpar upp Cruijffs text på De Toekomst. Edwin van der Sar river ner den. van der Sar har tidigare tvingat La Ling avsluta sin undersökning i förtid.

Den 13 november 2015 har Ajax årsmöte. Före det publiceras La Lings rapport. Den visar fundamentala brister i klubbens internkommunikation med lite till ingen kommunikation mellan a-laget och ungdomsakademin då Bergkamp, som skulle fungera som en länk däremellan, inte följt sin uppgift, och mycket lite kommunikation gällande värvningar, där Overmars agerat utan att kommunicera med de Boer eller övriga och meddelat dem om nyförvärv via sms. Därtill att vissa nyförvärv gjorts efter bristande scoutning, flera spelare värvades efter bara en enstaka scoutrapport (som inte ens alltid var positiv) och att Niki Zimling och Yaya Sanogo lånades in utan någon scoutning alls. Personalen på ungdomsakademin backar sin chef och skriver ett brev till styrelsen där de kräver att de tar tillbaka beslutet att sparka Jonk. På årsmötet fastslås beslutet att sparka Jonk. De flesta i personalen på De Toekomst lämnar sina jobb i protest. Styrelsemedlemmen Leo van Wijk säger att det finns en inlärningsprocess med alla jobb och att van der Sar och Overmars håller på att lära sig. van der Sar säger att man följer Plan Cruijff.

Den 16 november 2015 skriver Cruijff i sin kolumn att han slutar, att han är färdig med Ajax. “Jag har i flera år märkt att kärnan i min vision inte följs.” Han skriver att han hade förhoppningar att de fem spelare han satte att styra klubben (de Boer, Bergkamp, Overmars, Jonk, van der Sar) skulle göra det på ett bra sätt ut efter hans vision men att bara Jonk försökt göra det. Han avslutar med en uppmaning: "Till sist, de fem spelarna. Sitt ner tillsammans snarast och se på er själva. Red ut det här. Men det ska inte ske under paraplyet av Cruijff-planen längre, då mitt namn inte är fäst vid det." Cruijff ger senare Jonk namnrättigheterna till Cruyff Football och Team Cruyff, och tillsammans med sin högra hand Ruben Jongkind startar han fotbollsskolor och reser världen över och på konsultbasis tränar ungdomar och fotbollsledare efter Cruijffs principer, i bland annat USA, Kina och Australien.

Den 24 mars 2016 dör Johan Cruijff. Den sista match han ser är när Ajax besegrar PSV på Philips Stadion fyra dagar tidigare och kopplar greppet i en medioker guldstrid mellan ett skakigt Philip Cocu-lag och ett tråkigt de Boer-lag. Den 3 april leder Sjaak “Mr. Ajax” Swart 150 Ajax-legendarer och 30 000 supportrar i en marsch genom Amsterdam i Cruijffs ära ut till arenan för match mot PEC Zwolle där hyllningar fortsätter och Ajax vinner med 3-0.

Den 8 maj 2016 behöver Ajax bara vinna borta mot nästjumbon De Graafschap för att säkra det 34:e ligaguldet i klubbens historia. Ajax får stora skälvan och vid ställningen 1-1 i andra halvlek byter Frank de Boer ut lagets skyttekung Arkadiusz Milik. Ajax förlorar titeln till PSV. Davy Klaassen och Anwar El Ghazi gråter på planen, av andra skäl än Vertonghen fem år tidigare. Riechedly Bazoer slår näven i en vägg i katakomberna. Fyra dagar senare avgår Frank de Boer.

Den 24 maj 2016 blir Cruijff-favoriten Peter Bosz ny Ajax-tränare. Hardcoresupportrarna F-Side motsätter sig utnämningen på grund av Bosz Feyenoord-bakgrund. Under sommaren säljs Milik till Napoli för en rekordsumma på 40 miljoner euro. Under nye huvudscouten Henk Veldmate, mannen som tog Luis Suarez till Groningen, har Ajax utökat scoutningen i Sydamerika och under sommaren anländer två colombianer, Davinson Sanchez och Mateo Cassierra. Ajax blir utklassade i Champions League-kvalets playoffrunda mot Rostov och får spela Europa League. Jasper Cillessen drar till Barcelona och André Onana flyttas upp från Jong Ajax. På transferfönstrets sista dag värvar Overmars Hakim Ziyech för 11 miljoner euro, första gången han betalar över 10 miljoner euro för en spelare.

Efter en tuff säsongsinledning hittar Bosz sin stil och sitt lag efter en 5-0-seger i cupen mot Willem II, en match där Matthijs de Ligt och Abdelhak Nouri båda debuterar och båda gör mål. De får roller primärt som inhoppare, likt Donny van de Beek, Justin Kluivert och Frenkie de Jong, men är en del av kärnan med Sanchez, Onana, Ziyech, Klaassen, Lasse Schöne, Bertrand Traoré och stjärnskottet Kasper Dolberg. Gudelj, Bazoer och El Ghazi petas och försvinner snabbt bort.

I november 2016 tillträder van der Sar som VD och senare i månaden vinner Ajax sin Europa League-grupp. I januari 2017 värvar man David Neres från Sao Paulo för 12 miljoner euro, en signal om en ny värvningsstrategi från Ajax och att “Marc Netto” är ett minne blott, nu är man villiga att spendera. Under våren tränger sig de Ligt in i startelvan och landslagsdebuterar. Ajax slutar tvåa i ligan efter Feyenoord men tar sig till final i Europa League där man faller mot Manchester United. Bosz fotboll är sprudlande offensiv i Cruijffs anda och supportrarna lever upp med fotbollen och får arenan att koka på ett sätt den inte gjort sen 15 maj 2011. På vad som skulle varit Cruijffs 70:e födelsedag meddelas att Amsterdam Arena kommer bli Johan Cruijff Arena.

Den 6 juni 2017 lämnar Bosz för Borussia Dortmund. Det framkommer att han ville stanna i Ajax men ställde ett ultimatum. När Bosz anlände hade han med sig in trogne assisterande tränare Hendrie Krüzen. Bergkamp och Hennie Spijkerman blev kvar i ledarstaben efter de Boers tid. Under säsongen bröt kommunikationen mellan dem och Bosz/Krüzen samman fullständigt på grund av meningsskiljaktigheter gällande taktik — trots det glimrande spelet på planen under Bosz ledning. Efter säsongen krävde Bosz därför att Bergkamp och Spijkerman skulle sparkas så att han kunde få arbeta med en hel stab som samarbetar med honom. Mot Overmars vilja säger van der Sar nej till det. Styrelsen är delad i frågan. Bosz går till Dortmund och Jong Ajax-tränaren Marcel Keizer befordras till a-laget. Under sommaren lämnar Sanchez (för en ny rekordsumma), Klaassen med flera klubben.

Den 8 juli 2017 i försäsongens sista träningsmatch får Abdelhak Nouri hjärtstillestånd på planen. Han ligger i koma och sex dagar senare meddelas det att han drabbats av allvarliga och permanenta hjärnskador som gör att han inte kommer kunna gå eller tala igen. Ajaxs spelare, ledare, personal, supportrar och hela staden Amsterdam drabbas av en bottenlös sorg. Den 14 juli strömmar tusentals supportrar och hela Ajax till Geuzenveld till stöd för familjen. Ajax faller ut ur både Champions League-kvalet och Europa league-kvalet och inleder säsongen miserabelt. Psykologer har senare spekulerat i att flera spelare led av posttraumatiskt syndrom efter vad som hänt Nouri, och hur Ajax hanterat det ifrågasätts.

Den 21 december 2017 sparkas Keizer, Bergkamp och Spijkerman. Beslutet kommer plötsligt och överraskande då man efter den tuffa inledningen börjat få ordning på spelet, mycket tack vare Frenkie de Jongs genombrott, med bland annat en 3-0-triumf över PSV. “Klubbledningen saknar förtroende för att de ska kunna realisera klubbens ambitioner. De undermåliga sportsliga resultaten har del i beslutet. Gällande Dennis Bergkamp finns det också meningsskiljaktigheter mellan honom och klubbledningen rörande hur den tekniska policyn ska implementeras” står det i pressmeddelandet. Det plötsliga beskedet kommer efter månaders utveckling bakom kulisserna. Overmars, som alltså ville sparka Bergkamp och Spijkerman redan under sommaren, har under månaderna fått över van der Sar till sin sida. Och van Duivenbode, en konservativ röst i styrelsen och en högljudd supporter av Bergkamp och Spijkerman, lämnade sin post tidigare under hösten.

Han må inte ha kommit överens med cruijffianen Jonk och må ha gjort Cruijff själv besviken, Overmars, men han stöttade Bosz som spelade fotboll på ett som hade gjort Cruijff stolt. Tillsammans med van der Sar har han nu klubben i sina händer och även om de kanske inte följt Plan Cruijff så har de ändå en vision för klubben som på något sätt ändå är influerad av den störste av dem alla. De drömmer om att göra till en stor klubb igen, som Cruijff. De vill göra det med vacker fotboll, som Cruijff.

Den 28 december 2017 anställs Erik ten Hag som ny tränare, en vecka senare hämtas Alfred Schreuder in som hans assistent. Likt Bosz ställer sig F-Side först emot ten Hag då han saknar Ajax-bakgrund. Efter en icke-remarkabel spelarkarriär till största del i Twente inledde han sin tränarbana i Go Ahead Eagles som han med attraktiv fotboll lyfte upp i Eredivisie men själv lämnade för att ta över Bayern Münchens reservlag, chansen att arbeta med och lära under Pep Guardiola, då Bayerns a-lagstränare, slog högre än att träna en Eredivisie-nykomling. Det kopplat med två och en halv säsong i Utrecht med fint spel och goda resultat övertygade van der Sar och Overmars. I januari anländer också Nicolás Tagliafico som snabbt blir en publikfavorit för sin kämpaglöd och uppoffrande spelstil.

ten Hag får en bra start med en derbyseger mot Feyenoord, men kan sedan inte överlista sitt eget system han lämnade efter sig i Utrecht (0-0). Dåligt spel och vidare poängtapp mot ADO Den Haag och Vitesse gör att säsongen är körd, PSV:s försprång blir i praktiken ointagligt redan innan man reser till Eindhoven den 15 april för De Topper. PSV förnedrar Ajax med 3-0 när laget viker ner sig totalt. Tillbaka i Amsterdam attackeras spelarbussen av en gruppering Ajax-supportrar. Ziyech, som av vissa supportrar tidvis buats ut då man varit frustrerade över hans fallenhet för att ta dåliga långskott och för att han uppfattas bete sig lojt och nonchalant, hamnar i handgemäng med en supporter. Andra supportrar fördömer de som stod för attacken och nästa hemmamatch får Ziyech motta stort stöd. I april väljs Danny Blind, som alltså stod på van Gaals sida i Sammetsrevolutionen, in i RvC.

Sommaren 2018 blir Overmars och van der Sars sommar. Det är kanske inte exakt Plan Cruijff, men nu tar man fattar man stora beslut och stora steg för att implementera sin plan för hur man ska ta Ajax framåt och uppåt igen. Plan Cruijff genomfördes inte helt, men en sak bar frukt: Hur den satte ungdomsakademin centralt igen, oavsett hur det egentligen låg till med genomströmningen av talanger till a-laget som Overmars och Jonk bråkade om. Nu sitter Ajax med trumfkort på hand. Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, Frenkie de Jong (som Overmars värvade för 1 euro, en svårslagen affär), Kasper Dolberg, Justin Kluivert. Ett dolt ess i rockärmen i Noussair Mazraoui. Tillsammans med lyckade Overmars-värvningarna Onana och Neres identifieras de Ligt, van de Beek, de Jong, Dolberg och Kluivert som lagets unga kärna som ger hopp för framtiden. van der Sar och Overmars måste bara övertyga dem om att framtiden finns i Amsterdam. Man gör det genom att bjuda in dem till en videopresentation i juni. I en specialgjord video korsklipps mellan bilder på de själva och klipp på gamla Ajax-legendarer och vad de åstadkom i Ajax innan de gick vidare: De vann titlar. Så blir man en legendar. Vill ni bli legender, är den implicita frågan. Stanna då lite längre och var med oss på våra planer nu. Alla utom Kluivert säger ja.

Behålla den gyllene generationen ungdomar är bara ett led i planen. Nästa är att skaffa en Frank Rijkaard. En rutinerad spelare för ungdomarna att luta sig mot, någon som kan visa vägen. De hittar två, och spenderar pengar på ett sätt man inte gjort tidigare när man värvar hem Daley Blind och värvar in Dusan Tadic. De är heller inte lastgamla och plötsligt står man med en bra mix i truppen med den unga kärnan, veteranerna Lasse Schöne och Klaas-Jan Huntelaar och spelare mellan 25-30 i sina bästa år i Blind, Tadic, Tagliafico och Ziyech, den sistnämnde som mot alla odds också blir kvar. Det hade inte ens Overmars räknat med, han hade redan lovat Ziyechs tröja nummer 10 till Tadic. Man ger också en order till ten Hag: Spela rakare, mer offensivt, attraktivt!

Den 25 juli kliver Ajax in i Champions League-kvalet, i den andra rundan mot Sturm Graz. Det är början på en sagolik säsong. Jordi Cruijff sa tidigare i vår att hans far hade varit stolt över detta Ajax. Det är förmodligen sant. När Ajax slagit ut Dynamo Kiev i playoffrundan och kvalificerat sig för gruppspelet säger Overmars till ten Hag att man kan vinna Champions League. ten Hag tycker att han tar i lite väl mycket då.

Nu är vi här, den 8 maj 2019. I söndags vann Ajax cupen för första gången på nio år, den första trofén överhuvudtaget på fem år. Med två omgångar kvar i ligan leder man på målskillnad före PSV. Ett vidunderligt äventyr har tagit oss från Graz via Liège och Kiev, via Aten, Lissabon och München, via Madrid och Turin och London till hit, hem till Amsterdam. För den största match som någonsin spelats på Johan Cruijff Arena, som ten Hag uttryckte på det på presskonferensen igår. Overmars sa det i augusti, men såg verkligen någon det komma? Såg han och van der Sar det framför sig när de anställde ten Hag, när de värvade Tadic och Blind? När de spelade upp filmen för de Ligt och de andra? Cruijff får inte se det, men över hela jordklotet ser människor Ajax ta världen med storm igen med en fotboll i hans tecken. Nu är man en match ifrån att få fortsätta den vidunderliga resan med en ny etapp till Madrid, till en annan hållplats.

Vägen hit har varit krokig. En stridstext utlöste en revolution och kom med en vision som inte genomfördes fullt ut och ledde till inbördeskrig, men som också fostrade spelare som Nouri, de Ligt och van de Beek. Folk har sparkats och skyddats och sen sparkats ändå och någonstans längs vägen formades en ny vision som tagit oss hit. Plan Cruijff är grunden till att ungdomar som de Ligt, van de Beek, Mazraoui och Dolberg är med. Cruijff har en del i det, Wim Jonk har en del i det, i klubbens framgång. Det är ena hälften som ligger bakom succén. Den andra hälften är en radikal brytning med Plan Cruijff som innebar satsningen på transfermarknaden, värvningarna av Tadic, Blind, Tagliafico, Neres, Ziyech, Onana, Frenkie. Tillsammans har detta byggt det här, världens finaste fotbollslag med världens finaste fotboll. Och efter allt groll är det nu frid i Amsterdam, till och med för Jonk som säger idag till De Telegraaf:

“Vi hade posters med texten ‘Vi tar fram Champions League-mästare’, så såg vi på ungdomsakademin. På det här sättet — med en tydlig spelidé, med sån smarthet och en bra värvningsstrategi — skulle Ajax återigen kunna bli en del av den europeiska toppen. Vi kallades för galna, men det stod i Plan Cruijff. Gå tillbaka och läs några av Johans kolumner. Om man inga pengar har måste man vara smart. Det låter logiskt, men vi måste tänka annorlunda än alla andra. Det sades att vi var emot spelarköp. Nej! Men till dussinet nya. Nu skördar man frukterna av planen. Jag är bara glad. Förhoppningsvis får jag återigen njuta av Ajax framför teven.”

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2019-05-08 13:09:00
Author

Fler artiklar om Ajax