Ajax-ledningen har inga planer på att avskeda Alfred Schreuder
Alfred Schreuder.

Ajax-ledningen har inga planer på att avskeda Alfred Schreuder

Alfred Schreuder har det tufft med att få Ajax på rätt spår efter att halva startelvan från förra säsongen såldes under sommaren. Ajax-supportrarna har tappat förtroendet för tränaren men enligt rapporter har inte Ajax-ledningen gjort det, som känner sig delaktigt ansvarig i hur resultaten sett ut under hösten.

Alfred Schreuder har tappat förtroendet hos en stor del av Ajax-supportrarna. Både efter toppmatchen hemma mot PSV Eindhoven förra helgen där det blev förlust med 1-2 och i hemmamatchen mot bottenlaget Vitesse (2-2) i veckan där Ajax misslyckades återta ligaledningen skanderade stora delar av hemmapubliken efter Schreuders avgång. Men enligt Algemeen Dagblad finns det inget som tyder på att ledningen i Ajax har för avsikt att avskeda Schreuder utan man vill ge honom mer tid precis som man gjorde med föregångarna Peter Bosz och Erik ten Hag.   

Anledningen ska vara att Ajax-ledningen anser att det finns förmildrande omständigheter då Schreuder inför denna säsong fick en annan trupp än han tidigare utlovats och klubbledningen känner sig därav delvist ansvariga för den situationen man befinner sig i. Det som var sagt inför säsongen var att Schreuder skulle förlora vissa startspelare men inte så många som det i slutänden blev. Exempelvis var försäljningarna av Lisandro Martinez och Antony inte planerade. Man anser att Schreuder hade förutspått de svaga punkterna i truppen och ville få in ersättare både i Hakim Ziyech och en ny målvakt, men båda dessa önskemål misslyckade Ajax att uppfylla.   

Algemeen Dagblad uppger också att den stora prioriteringen i Ajax just nu ligger på att hitta en ny teknisk direktör. Någon officiell teknisk direktör har man varit utan sedan i februari detta år då Marc Overmars tvingats lämna efter att ha ofredat kvinnliga medarbetare i Ajax.

Flera faktorer i hur Ajax spelat senaste 2 månaderna har inte sett bra ut, men att försvaret underpresterar är en av de tydligaste faktorerna. Man läcker in mål på ren svenska. Senast Ajax höll nollan var för tolv matcher sedan i hemmamatchen mot Heerenveen den 10 september för ganska exakt 2 månader sedan. På de tolv matcherna sedan dess (i alla turneringar) har man släppt in 27 mål, lika många som man gjort framåt. Det ger den osmickrande målskillnaden på 27-27 som har resulterat i sex förluster, två kryss och endast fyra vinster.

Ett direkt resultat av detta var att man hade ingen chans att slåss om vidare spel i Champions League i sin grupp som innehöll både Liverpool och Napoli, utan man fick nöja sig med en plats i Europa Leagues slutspel där man nu har lottats mot Union Berlin i sextondelsfinalen som spelas i februari 2023. Dessutom har man förlorat förstaplatsen i ligan och efter att Feyenoord under torsdagen besegrade SC Cambuur med 1-0 åkte man ner på en tredjeplats i ligatabellen.

På lördag spelar man årets sista match borta mot FC Emmen som ligger på kvalplatsen till nedflyttning, två poäng efter Vitesse. En match Ajax normalt sett inte ska ha några problem med alls. Därefter väntar VM-uppehåll och vinteruppehåll innan Ajax är tillbaka med en bortamatch mot NEC Nijmegen den 8 januari 2023, troligtvis med Schreuder som tränare.
 

Joakim Dahl 2022-11-11 11:15:57
Author

Fler artiklar om Ajax