Ajax succélag 2018/19 — 5 år senare
Vart har hjältarna från Ajax 2018/19-lag tagit vägen?

Ajax succélag 2018/19 — 5 år senare

Fem år har gått sen Ajax charmade världen med sitt vackra spel som räckte till ligaguld, cupguld och så när till Champions League-final. Vad har hänt med alla som var en del av det magiska laget?

2019 upplevde Ajax sin bästa vår sen 90-talets glansdagar. Med fantastiskt spel dansade man fram till ligaguld, cupguld och var sekunder ifrån Champions League-finalen innan man föll blytungt mot Tottenham. Semifinalen är fortfarande ett trauma och kommer så förbli för alla med ett Ajax-hjärta. Men trots det är det framför allt goda minnen från den våren, som kulminerade i den inhemska dubbeln.

Den absoluta höjdpunkten, av alla toppar från den magiska säsongen, kom under titelfirandet, när inför 200 000 supportrar på Museumplein i Amsterdam, Abdelhak Nouris pappa och storebror var med på scenen och fick lyfta Eredivisies titelsköld och cuppokalen i skyn. “Ni har förverkligat min sons drömmar” sa pappa Mohammed Nouri i mikrofon. Ajax hade äntligen vunnit det 34:e ligaguldet, det som var anledningen till att “Appie” valde tröjnummer 34 när han 2016 flyttades upp till a-truppen, det som var målet.

Sen dess har det hänt mycket. Några spelare försvann redan den sommaren, men flera blev kvar och Ajax satsade igen 2019/20. Men Champions League-äventyret tog slut i gruppspelet efter att man rånats på segern borta mot Chelsea, när domare Tommaso Rocchi begick direkt tjänstefel när han visade ut två Ajax-spelare på samma gång (det har UEFA öppet erkänt efteråt) och Eredivisie-säsongen avbröts på grund av covid-pandemin i mars, när Ajax låg överst i tabellen. Säsongen avslutades aldrig och förbundet bestämde att Ajax inte fick räkna det som en ligatitel även om man låg etta.

2020/21, inför mestadels tomma läktare, vann Ajax den inhemska dubbeln igen. Champions League tog slut i gruppspelet igen, Europa League i kvartsfinalen mot Roma efter en målvaktskris. 2021/22 vann man sex av sex matcher i Champions League-gruppspelet men låstes sen i åttondelsfinalen mot Benfica. I februari skakades klubben om rejält när det kom fram att sportchefen Marc Overmars sexuellt trakasserat kvinnliga medarbetare och förstås sparkades ut från klubben genast. Med facit i hand kan man se att det var början på slutet av den här eran för Ajax. Under våren blev det tydligt att Erik ten Hag var på väg bort, man säkrade ännu ett ligaguld men föll tungt i cupfinalen mot PSV och till sommaren stack ten Hag till Manchester United.

Efter det har det varit sju sorger och åtta bedrövelser för Ajax. Allt om de kan man läsa här och här. Mycket kan förändras på bara några år, så nu tar vi en titt på vad alla från Ajax 2018/19-lag gör idag.

André Onana
Då: Storspelande målvakt och publikfavorit
Nu: Förstemålvakt Manchester United, persona non grata i Amsterdam

Den säsongen var Onana oerhört viktig mellan stolparna för Ajax. Visade sig inte minst när han var skadad i januari och det flög in fyra bollar mot Heerenveen. Var omtyckt i laget och favorit hos många supportrar. Åren därefter kom att förändra det totalt. I februari 2021 stängdes han av för doping i nio månader, mot sitt nekande. Ajax backade honom hela tiden, vilket gjorde att det kändes som ett stort svek när han sen vägrade förlänga sitt kontrakt och lämnade som bosman 2022. Sen dess tagit Inter till en CL-final men blivit ifrågasatt i Manchester.

Kostas Lamprou
Då: Skakig reservmålvakt
Nu: Skakig reservmålvakt, Feyenoord

Greken var backupmålvakt men efter att han släppt in fyra bollar mot Heerenveen kände Ajax att man behövde nån aningen bättre på bänken. Sen dess varit förstemålvakt i minde lag i Holland innan han återigen blev backup, nu i Feyenoord.

Bruno Varela
Då: Perfekt reservmålvakt
Nu: Förstemålvakt Vitoria Guimarães

Lånades in från Benfica i januari efter att Lamprou visade sig opålitlig. Men när Varela anlänt i Amsterdam var Onana frisk igen, och portugisen fick inte stå i mål en minut under våren. Ändå visade han sig ha ett värde i truppen med sin personlighet. Han var precis den personlighetstyp man vill ha i en reservmålvakt, en glad gamäng och humörhöjare som alla gillade och som aldrig gnällde. Lånet förlängdes efter säsongen och nästa år fick han faktiskt spela två matcher. Sen fått mer speltid hemma i Portugal

Noussair Mazraoui
Då: Genombrottsman som högerback
Nu: Kämpar mot skador i München

En latebloomer i akademin som otippat slog sig in i a-laget 2017, och 18/19 fick sitt stora genombrott när han gjorde högerbacksplatsen till sin. Klev fram med viktiga mål i gruppspelet — 1-1-kvitteringen borta mot Bayern och inte minst 1-0-målet i de sista skälvande sekunderna hemma mot Benfica. Var också den som höll bollen i spel och satte igång det vackra anfallet som slutade med Dusan Tadic 1-3-mål på Santiago Bernabeu. Stannade till 2022 innan flytten gick till Bayern.

Rasmus Nissen Kristensen
Då: Backuphögerback
Nu: Högerback i Roma

Dansken värvades från FC Midtjylland 2017 men Mazraouis genombrott gjorde att han aldrig blev mer än reserv i Amsterdam. Omtyckt i laget, särskilt i den danska enklaven. Hans stora stund kom när han i cupfinalen mot Willem II gjorde sitt enda mål för Ajax. Lämnade efter säsongen för Red Bull Salzburg där hans explosivitet passade väl in. Sen dess tagit sig till Leeds och nu till Roma där han på lån varit i stort sett ordinarie.

Joël Veltman
Då: Korsbandsskadad lagspelare
Nu: Ordinarie i Brighton

Kom upp i a-laget 2012 under Frank de Boer och blev ordinarie mittback ett år senare när Toby Alderweireld lämnat. Kom med tiden att flyttas ut mycket som högerback. Blev lagkapten 2017 efter att Davy Klaassen lämnat. Drog korsbandet i april 2018 och tillbringade därmed merparten av 2018/19 med rehabträning och såg på medan lagkamraterna stormade fram genom Champions League. I februari 2019 lagom till slutspelet var han tillbaka och blev nyttig som backup både till höger och centralt när skador och avstängningar började komma under våren. Startade båda kvartsfinalmatcherna mot Juventus och första matchen mot Tottenham. Var följande säsong ordinarie tills en ny skada hämmade honom. Lämnade för Brighton sommaren 2020 och har där funnit sig tillrätta och varit av stort värde för Graham Potters och sedermera Roberto De Zerbis lag.

Matthijs de Ligt
Då: Tonårig härförare
Nu: Mittback, Bayern München

Han debuterade för a-laget 2016 innan han ens fyllt 17 och växte fram som en stöttepelare under Europa League-äventyret 16/17. Slog rekord på rekord som yngste att göra en rad olika saker som starta en europeisk cupfinal eller vara kapten för Ajax, våren 2018 efter Veltmans korsbandsskada, 18 år gammal. Var en av huvudfigurerna 2018/19 som kapten, pådrivare, härförare. Nickade in avgörandet mot Juventus i kvartsfinalen och visade med ett tidigt nickmål i returen mot Tottenham, innan allt gick snett. Höll under titelfirandet ett uppmärksammat brandtal där han talade om att de visat världen vilka Ajax är och står för, med en fotboll som “den store ovan oss” (Johan Cruijff, inte Gud) kunde vara stolt över. Har sen dess tillhört både Juventus och Bayern München och varit ordinarie men väl inte riktigt nå de astronomiska höjder många förväntat sig. Men han är fortfarande bara 24.

Lisandro Magállan
Då: Megaflopp
Nu: Mittback, Pumas

En av Marc Overmars flera floppköp, vid sidan av fynden. Kom från Boca Juniors för 9 miljoner euro i januari 2019 för att bredda mittbacksalternativen. Köpet ifrågasattes tidigt och Magállan passade inte alls in i Ajax spelstil. Den stabbige argentinaren gjorde bara två matcher från start då det blev smärtsamt tydligt, och till det ett par inhopp när Erik ten Hag försökte säkra bakåt vilket aldrig fungerade. Inte minst i returen mot Tottenham. Till råga på allt visade det sig svårt för Ajax att bli av med floppen, ingen ville köpa honom, efter tre låneturer lämnade han äntligen permanent först i januari 2023 för Elche. Nu ordinarie i mexikanska Pumas.

Perr Schuurs
Då: Påläggskalv
Nu: Knäskadad Serie A-back

Kom till Ajax 2018 som ansedd mittbackstalang, lite de Ligt-lik i att han redan varit rekordung kapten i Fortuna Sittard. 2018/19 spelade han en minimal roll i a-laget, han fick spela några cupmatcher men annars bara ett inhopp i ligan. Men när de Ligt lämnade efter säsongen fick han en större roll. Spelet var lite upp och ner men med tiden utvecklades han bra om än Jurriën Timber kom att ta platsen som Schuurs var tänkt för. Lämnade 2022 för Torino där han spelat bra men fått senaste säsong spolierad av en knäskada.

Daley Blind
Då: Hemvändande kulturbärare
Nu: Har en renässans i Girona

Daley växte verkligen upp i Ajax som son till Danny Blind. Efter fyra raka ligatitlar under början av 2010-talet lämnade han för Manchester United. Sommaren 2018 återvände han hem, och hans återkomst tillsammans med värvningen av Dusan Tadic signalerade en ny satsning från Ajax och de var A och O för att 2018/19 blev den ikoniska säsong det blev. Blind passade perfekt bredvid de Ligt i mittlåset och var en centralfigur både på och utanför planen som en av lagets stora ledare och kulturbärare. Att han stannade kvar medan de Ligt och de andra yngre förmågorna med tiden började röra på sig var en självklarhet. Alla, inklusive Daley själv, var inställda på att han skulle tillbringa resten av spelarkarriären hemma i Amsterdam. Tills senhösten 2022, då han efter ett bråk med tränaren Alfred Schreuder tvingades bort från klubben, Blind hade konfronterat Schreuder om hans brist på taktiska idéer, kritik som Schreuder inte tog väl. Att Schreuder fick sin vilja igenom att ha bort Blind ur Ajax under vintern måste ses om ett fatalt misstag och stort svek av klubbledningen mot en legendar som Daley Blind. Inte minst då Schreuder själv borde fått sparken före det, och tillslut fick det bara någon månad efter att Blind hamnat i Bayern München. Blind var ledsen över uppbrottet och hans typ har verkligen fattats Ajax sen dess. Själv åtnjuter han nu dock en oväntad renässans i spanska succélaget Girona.

Maximilian Wöber
Då: Användbar truppspelare
Nu: Ordinarie Bundesliga-back

Österrikisk backtalang som kom till Ajax 2017. Var lite in och ut ur startelvan sin första säsong, och 18/19 blev han definitivt backup i och med Blinds återkomst. Konkurrensen till trots blev Blind och Wöber goda vänner som rumskamrater på bortaresorna. Wöber fick en hel del speltid under hösten som mittback och vänsterback, främst som inhoppare. I januari kom ett bra bud från Sevilla som Ajax accepterade trots hans användbarhet. Från Sevilla via Red Bull Salzburg hamnade han sedermera i Leeds varifrån han nu är utlånad till Borussia Mönchengladbach, där han varit ordinarie.

Nicolás Tagliafico
Då: Publikfavorit
Nu: Viktig i Lyon, saknad i Amsterdam

Argentinaren kom i januari 2018 och blev snabbt en publikfavorit i Amsterdam med sin energiska, hårt kämpande spelstil. Gav alltid allt för laget och blev 2018/19 en verklig nyckelspelare med sin kompromisslösa spelstil som ingen annan i laget riktigt kunde matcha. Den innebar också att han samlade på sig en hel del gula kort, unde Champions League-äventyret lyckades han samla ihop till avstängningar inte mindre än tre gånger, under kvalspelet, gruppspelet och slutspelet! Blev också en oväntad målspruta med sex mål som vänsterback, tre av dem i Champions League. Lämnade 2022 för Lyon när Ajax trodde det var dags att växla över till något nyare och yngre i AZ:s kapten Owen Wijndal, som blev en totalflopp. Nico har sen dess fortsatt varit nyttig i Lyon och oerhört saknad i Amsterdam.

Daley Sinkgraven
Då: Glaslirare
Nu: Glaslirare

Slog igenom som playmaker i Heerenveen och kom till Ajax 2015 men kom inte till sin rätt i Amsterdam. 2016/17 omskolade Peter Bosz honom, på inrådan av Tonny Bruins Slot, till vänsterback och i sin nya roll hade han en fin säsong när Ajax med frejdigt spel gick till Europa League-finalen. Men återkommande skadeproblem hämmade honom redan då och de växte under de kommande åren vilket gjorde att han 2018/19 lite hade spelat ut sin roll i Ajax men blivit kvar då man inte kunde sälja en kroniskt skadad spelare. Knäskadad hela hösten, frisk till våren fick han sporadiska inhopp. I returmatchen borta mot Juventus i kvartsfinalen fick han steppa upp, Tagliafico saknades så Mazraoui vikarierade som vänsterback, men blev skadad tidigt och då fick Sinkgraven komma in. Den väldigt offensivt lagde, tunne killen som alltså egentligen är en tia, gjorde en oväntat storartad insats, stängde igen sin kant och hjälpte Ajax till segern. En fin kröning på hans annars misslyckade Ajax-tid. Lämnade till sommaren för Bayer Leverkusen, återfinns numera i Las Palmas där han inte spelat så mycket.

Mitchel Bakker
Då: Påläggskalv
Nu: Europa League-mästare med Atalanta

Den då 18-årige vänsterbacken hade en lite märklig tid i Ajax. Han kom upp genom akademin och stod ut som en talang, redan som 16-åring fick han under Frank de Boer sitta med på bänken i a-laget. Men sen fick han inte riktigt chansen i a-laget på allvar, a-lagsdebuten kom först under denna säsong, med två cupframträdanden. Tagliafico gick förstås inte att rucka på och redan i januari var Bakker på väg till PSG:s reservlag, av alla ställen, men pappersarbetet hann inte bli klart i tid. Istället lämnade han till sommaren som bosman, utan ens en ligamatch för Ajax. Sen dess har han tagit sin i den europeiska toppfotbollen ändå via Leverkusen och är nu nybliven Europa League-mästare med Atalanta.

Lasse Schöne
Då: Lagpappa och publikfavorit
Nu: Lagpappa i NEC

Dansken hade kommit till Ajax 2011, sedd som en nyttig värvning, en alltiallo som kunde vara backup på flera positioner. Med tiden kom han att gå från det till nyckelspelare. 2018/19 var han med sitt lugn oerhört viktig som ankare på mittfältet. En av hans patenterade episka frisparkar blev kronan på verket som var Ajax utklassning av Real Madrid på Santiago Bernabeu. En modern och evig klassiker i Ajax historia. Under säsongen passerade han Søren Lerby och blev den utländske spelare med flest matcher för Ajax någonsin. Efter 287 matcher för Ajax lämnade han efter säsongen för Genoa, men har sedan återvänt till holländsk fotboll och det NEC han spelade i innan Ajax, där han fortsätter vara viktig som ledare på mittfältet. Han lämnade en lucka efter sig i Ajax, det blev tydligt kommande år.

Frenkie de Jong
Då: Cruijffianskt mittfältsgeni
Nu: Cruijffianskt mittfältsgeni

Frenkie slog igenom i Ajax under det stormiga 2017/18, men 2018/19 slog han igenom på den stora världsscenen. “Jag spelar på intuition” förklarade han och hans spelstil var befriande för holländarna. Den bröt av mot hur andra holländska mittfältare i flera år verkar blivit fastlåsta i ett tänk om att behålla bollinnehavet över allt annat, spela mer på säkerhet än frihet. Frenkie minde om 70-talet och självaste Johan Cruijff med sin intuitiva, frigjorda spelstil. Han tog risker, han dribblade, han tog sig in i svåra situationer och tog sig ut ur dem igen. 2018/19 var han i högform och livsnerven i Ajax spel. Hans masterclass kom på Santiago Bernabeu där han gjorde precis vad han ville mot Luka Modric och de andra världsstjärnorna. I säsongens sista match, hans sista för Ajax, fångade kamera och mikrofon upp när han i slutminuterna bad domaren, trots att matchen och säsongen redan var avgjord, lägga till en del stopptid “Jag vill spela så länge som möjligt”. Frenkie ville inte att den magiska säsongen skulle ta slut. Efteråt bar det av med drömflytt till Barcelona, där på grund av den klubbens kaos Frenkie inte riktigt fått flyga fritt på samma sätt igen.

Donny van de Beek
Då: Publikfavorit på rätt plats
Nu: På fel plats

Detta lag kryllade av publikfavoriter ja, men det var något speciellt med Donny. Ett barn av klubben, så älskad av alla i och runt om klubben. En smart spelare, typisk Ajax-mittfältare med sin funktionella teknik och effektiva passningsspel, men som dessutom spelade med en otrolig passion och kämpaglöd för klubben. Han hade tidigare bytt runt mellan några olika roller på mittfältet men under den här säsongen upptäckte Erik ten Hag den roll som verkligen förlöste “Maradonny”. Den som löpande tia, inte en playmaker utan en som hittade ytor och öppnade upp försvar på vid gavel med sina löpvägar. Gång på gång under säsongen dök Donny upp på rätt plats vid rätt tillfälle för att göra mål. Inte minst borta mot Juventus och borta mot Tottenham, och hemma mot Utrecht bara dagar efter hjärtekrossen hemma mot Tottenham, då han ledde vägen mot att Ajax ändå fixade ligaguldet. Donny blev kvar en säsong till men gjorde sen den så illa valda flytten till Manchester United. Petningar och skador har sen helt sinkat hans karriär. Man kan inte hjälpa att undra, tänk om han bara stannat i Ajax där han hörde hemma, han hade kunnat bli en modern Sjaak Swart, en “Mr. Ajax”.

Carel Eiting
Då: Skadedrabbad mittfältsstrateg
Nu: Skadedrabbad mittfältsstrateg

Ett år yngre än de Jong, van de Beek och Mazraoui, ett år äldre än de Ligt var Eiting en del av samma generation. Smart, både på och utanför planen (ska faktiskt varit väldigt bra i skolan till skillnad från stereotypen om fotbollsspelare. Levde på sin speluppfattning och passningsfot. Startade faktiskt första gruppspelsmatchen mot AEK Aten, men på grund av en knäskada kort därefter missade han sen resten av säsongen. Skadorna fortsatte sinka karriären, nu finns han i Twente. Men hans fotbollshjärna, klokhet och faktum att han redan som ung i Ajax intresserade sig för tränaryrket genom att praktisera som ungdomstränare i klubben gör att han redan spås bli tränare i framtiden.

Dani de Wit
Då: Löpvillig inhoppare
Nu: Stöttepelare i AZ

Jämnårig med Eiting hade de Wit en mindre roll, gillad av tränare för sin löpvillighet och slitvargtendenser, men med begränsad teknik. Fick göra en del inhopp, ten Hag gillade att slänga in honom sista kvarten för att riva och slita. Sen dess blivit en nyckelspelare i AZ, som han kommer lämna nu som bosman i hopp om att bli utlandsproffs.

Jurgen Ekkelenkamp
Då: Ronaldo-kastaren
Nu: Startspelare, Royal Antwerp

18 år då och i spelstilen lik de Wit, rivig och slitig, med lite bättre teknik än de Wit. Hade en liknande roll som de Wit som inhoppare. Gjorde bara ett kort framträdande i Champions League men det blev minnesvärt då han hoppade in i slutet mot Juventus hemma och i 90:e minuten tog en jättelöpning hemåt för att markera Cristiano Ronaldo när Juve ställde om, och tillslut tog tag om superstjärnan och stjälpte ner honom i marken. Ekkelenkamp fick ett gult kort av domaren och smeknamnet “De Ronaldo-gooijer” (“Ronaldo-kastaren”) av supportrar. Numera ordinarie på Antwerpens mittfält.

Zakaria Labyad
Då: Truppspelare
Nu: Kinesiska andraligan

En gång i tiden stor talang i PSV men hade en strulig karriär tills han fick ten Hag som tränare i Utrecht. Då lyfte det, och när ten Hag kom till Ajax tog han Labyad med sig. Men då spelare som Tadic sen kom in och spelare som Ziyech oväntat stannade blev Labyad aldrig mer än en bänkspelare i Ajax. Gjorde en del inhopp och hade en del skadeproblem tills han lämnade 2022. Återvände till Utrecht men kom inte upp i samma nivå som innnan, sen i vintras återfinns han i YN Yukun i kinesiska andraligan, 31 år gammal.

Ryan Gravenberch
Då: Rekordung debutant
Nu: Liverpool-spelare

Ryan Gravenberch var en högst marginell del av a-laget 2018/19, men han satte ett avtryck i historieböckerna. Den 23 september 2018 när han hoppade in i förlustmatchen mot PSV blev han vid 16 år och 130 dagars ålder Ajax yngste spelare någonsin. Han slog Clarence Seedorfs rekord som stått sig sen 1992. Han gjorde sen nåt cupframträdande men stod framför allt på tillväxt, hans tid kom att komma följande år. Nu finns han i Liverpool, där det gått knackigt, men han blev trots allt uttagen till EM.

Hakim Ziyech
Då: Trollkarlen av Amsterdam
Nu: Ligamästare i Galatasaray

I slutet av Ajax turbulenta säsong 2017/18 hamnade Ziyech i handgemäng med supportrar som han blivit en hackkyckling hos. Under sommaren 2018 förväntade sig alla att han skulle lämna, inklusive sportchefen Marc Overmars som lovade bort Ziyechs tröja nummer 10 till Dusan Tadic. Men Ziyech, med sitt gamla 22 på ryggen, blev trots allt kvar och tur var väl det. Han gjorde sitt livs säsong som en enorm kreativ kraft från högerkanten. Han gjorde 16 mål och 17 assist i ligan, och i Champions League gjorde han mål i båda matcherna mot Real Madrid i åttondelsfinalen, spelade fram till van de Beeks mål borta mot Juventus i kvartsfinalen och hans mål borta mot Tottenham i semifinalen. Sen gjorde Ziyech själv det 2-0-mål hemma mot Tottenham som såg ut att sätta Ajax komfortabelt i förarsätet. Ziyech stannade en säsong till och kom att utses till årets spelare i Ajax tre år i följd. Chelsea-flytten blev inte lyckad, nu finns han i Galatasaray där han just vann ligan. Han har fortsatt vara guld värd för Marockos landslag, och ryktats vara nära återkomster i Ajax flera gånger.

Dusan Tadic
Då: Galjonsfigur, MVP, 10/10 i L’Equipe
Nu: Ledarfigur, Fenerbahce

Tadic blev klar för Ajax mitt under VM-matchen Sverige - Mexiko 27 juni 2018. Det var en match made in heaven. Värvningarna av Tadic och Blind växlade upp Ajax inte bara en utan flera nivåer. Serben blev oerhört viktig för Ajax, han kunde göra allting framåt och var också från början en stark ledare och exemplarisk förebild för de andra spelarna i klubben, en som alltid gav allt för laget och skötte träningen perfekt. Som falsk nia gjorde han 2018/19 28 mål och 13 assist i ligan (vann skytteligan) och 6 mål och 5 assist i Champions League. Sin absoluta topp nådde han med sin insats på Santiago Bernabeu som han belönades med ikoniska 10/10 i betyg från L’Equipe. Tadic älskade Ajax och Ajax älskade honom, när han lämnade förra sommaren var det en stor chock för många och sen dess har han varit otroligt saknad, hålet han lämnade efter sig som lagets ledare har visat sig enormt.

David Neres
Då: Dribbler gjord för de stora stunderna
Nu: Skadedrabbad dribbler i Benfica

En till publikfavorit var den dribblingsglade brassen. Som visade sig ha en förmåga att kliva fram när mycket stod på spel. I hemmamatchen mot Real Madrid spelade han fram Ziyech till kvitteringen. I bortamatchen gjorde han det andra målet. Hemma mot Juventus kvitterade han med en soloräd direkt i andra halvlek. Och sista mars behövde Ajax absolut vinna mot PSV för att inte halka för långt efter i titelstriden. Vid ställningen 1-1 och med Mazraoui utvisad ordnade Neres först en straff som Tadic förvaltade, och på stopptid punkterade han matchen med sitt 3-1-mål. Han missade andra semifinalen mot Tottenham på grund av skada, man kan undra hur det hade gott om Neres hade varit med. Legendarisk också för sina rejäla titelfiranden stannade han i Ajax till januari 2022 då Antony tagit hans plats. Sen dess haft en del problem med skador men när han spelar för Benfica gör han det bra.

Kasper Dolberg
Då: Fd stjärnskott med dalande stjärna
Nu: Pålitlig anfallare, Anderlecht

Dansken slog igenom med dunder och brak 2016/17 då han sköt Ajax till Europa League-final. En sämre andrasäsong, dels på grund av en fotskada, följde och 2018/19 hamnade Dolberg utanför elvan när ten Hag under hösten upptäckte att nyckeln var Tadic som falsk nia mellan Ziyech och Neres. Dolberg blev därefter främst inhoppare, och bidrog med 11 mål i ligan, men ingenting i Champions League. Har efter några kämpiga år nu fått rätsida på karriären igen inte minst efter att ha diagnostiserats med diabetes och nu kan hålla sjukdomen i schack. 13 mål för Anderlecht den gångna säsongen och EM väntar i sommar.

Klaas-Jan Huntelaar
Då: Gubben i lådan
Nu: Timeout från direktörsjobb i Ajax

Klubbikonen återvände 2017 och blev viktig, dels som mentor till de yngre anfallarna, dels som en joker att kasta in när det som Huntelaar var född till att göra behövdes: mål. Hade likt Dolberg en roll som inhoppare och överglänste den yngre konkurrenten med 16 mål i ligan och dessutom tre viktiga mål i Champions League-kvalet, och två mål i cupfinalen. Annars främst delaktig som pådrivare vid sidan av planen. Lämnade sen Ajax i januari 2021 för att försöka hjälpa sin andra kärlek Schalke 04 undan nedflyttning (det lyckades inte), hans sista insats i Ajax: Inhopp i 89:e minuten mot Twente vid ställningen 1-1, gjorde sen två mål stopptid så Ajax vann. Kom sen tillbaka till Ajax i en roll i klubbledningen, där han från början skulle hjälpa till att se över Jong Ajax, men i turbulensen som följde på Marc Overmars-affären tvingades Huntelaar i vakuumet som uppstod försöka steppa upp och axla för mycket ansvar tillsammans med Gerry Hamstra, det blev inget bra. Kaoset i Ajax brände ute Huntelaar som förra hösten tog en timeout som ännu pågår.

Lassina Traoré
Då: Påläggskalv
Nu: Skadedrabbad center i Shakhtar Donetsk

Kom som ung burkinsk center från Ajax Cape Town, spelade 2018/19 främst i Jong Ajax. Fick göra sin a-lagsdebut med ett mycket kort inhopp precis i slutminuterna av de facto guldmatchen hemma mot Utrecht. Hann på den dryga minuten han var inne dunka en boll i ribban. Fortsatte stå på tillväxt med gradvis mer speltid kommande säsong. Hösten 2020 gjorde han sitt livs match med 5 mål och 3 assist när Ajax stod för alla tiders rekordseger i Eredivisie, 13-0 mot VVV-Venlo. Sen dess har karriären fortsatt i Shakhtar, men han har ideligen hämmats av skadeproblem.

Kaj Sierhuis
Då: På gränsen till Ajax a-lag
Nu: Pålitlig Eredivisie-målskytt

Vräkte in mål i U18-laget, men lyckades aldrig riktigt slå sig in i a-laget i Ajax. Fick starta seriepremiären mot Heracles, men försvann sen ur ten Hags matchtrupper. Lånades i januari ut till Groningen. Sen dess flackat runt mellan Heracles och Stade de Reims tills han nu i januari kom till Fortuna Sittard och under våren var han precis vad de behövde, med 12 mål var hans ligans formstarkaste center och sköt Fortuna upp till en bekväm mittenplacering, innan han tyvärr ådrog sig en allvarlig knäskada i säsongsslutet.

Hassane Bandé
Då: Evigt skadad floppvärvning
Nu: Vänsterytter, HJK

En av Overmars floppvärvningar. Köptes in i december 2017 från Mechelen där han stått ut som en flärdfull ytter. Anlände sommaren 2018 men bröt benet i första träningsmatchen. Missade hela säsongen 2018/19 men trots att han inte spelade en enda minut stoppade det honom inte att med stor lust delta i titelfiranden och posera med troféerna, vilket åtminstone satte något avtryck hos supportrar, för på planen blev det aldrig någonting i Ajax. Han gjorde ett fåtal framträdanden i Jong Ajax följande säsong innan han lämnade för låneturer i Thun och Istra innan han lämnade permanent för Amiens 2022. Numera i HJK.

Dennis Johnsen
Då: Valpig yttertalang
Nu: Ordinarie, Cremonese

En lovande norsk ytter som värvades från Heerenveen 2017. Gjorde två inhopp i a-laget det året, bara ett 2018/19 och lånades sen tillbaka till Heerenveen. Var aldrig riktigt nära att verkligen slå sig in i a-laget i Ajax, numera är han ordinarie i Serie B-klubben Cremonese.

Vaclav Cerny
Då: Skadeförföljd ytter
Nu: Ytter, Wolfsburg

Talangfull tjeckisk ytter som till akademin som 16-åring och 2015/16 såg ut att vara på väg att slå igenom i a-laget med mål i Europa League mot Celtic bland annat. Sen kom skadorna och förstörde flera hela säsonger för honom. En bit in på hösten 2018 var han återhämtad från en allvarlig knäskada och gjorde det bra i Jong Ajax med tvåsiffrigt vad gäller både mål och assist, men i a-laget hade han inte en suck i konkurrensen, det blev bara tre cupmatcher. Lämnade sedan, skador fortsatte plåga honom tills han 2022/23 hade en nytändning i Twente och var en av ligans bästa spelare. Nu in och ut ur Wolfsburgs startelva.

Noa Lang
Då: Kaxig talang
Nu: Kaxig men skadedrabbad stjärna, PSV

Född i Rotterdam men passionerad Ajax-supporter sen han var barn var han populär bland supportrar med sin kärlek för Ajax och typiskt Amsterdamska kaxiga attityd. Spelade främst i Jong Ajax denna säsong men fick tre inhopp i a-laget och spelade fram till ett mål på dem. Nästa säsong blev turbulent, han var på väg att slå igenom i a-laget och gjorde hattrick i en rörig match mot Twente, men hamnade sen i konflikt med ten Hag som inte gillade Langs attityd, och han skickades på lån till just Twente. Sen dess slagit igenom i Club Brügge och spelat VM, var på väg till Milan när en skada kom emellan. Blev istället PSV förra sommaren, inte Ajax som han själv och många andra hoppats.

Erik ten Hag
Då: Tränargeni
Nu: Arbetssökande

Han kom till klubben sent i december 2017. Han första halvår i klubben var ingen dans på rosor. Men så sommaren 2018 fick han alla pusselbitar han behövdes. Tadic och Blind anlände, de Ligt, de Jong, van de Beek, Neres, Onana, till och med Ziyech, övertygades att stanna. Så med den bästa fotbollen Ajax spelat sen 1990-talets mitt charmade ten Hags lag världen. Det blev inte Champions League-final i slutändan, men det blev den inhemska dubbeln. Det blev några säsonger och fler liga- och cuptitlar på det, innan det bar av till Manchester United. Där har ten Hag själv kanske framträtt som det främsta exemplet på att han var som bäst i det speciella ekosystem som var Ajax 2018/19. Var hamnar han härnäst?

Alfred Schreuder
Då: Assisterande tränare med gott rykte
Nu: Förvisad från Ajax, tränare Al Nasr, Förenade Arabemiraten

Schreuder var ten Hags högra hand 2018/19 och blev omskriven i pressen. De Telegraaf menade nästan att Schreuder var den verkliga hjärnan bakom verket. Det visade sig vara falskt, och förmodligen främst ett resultat av att Schreuder var en bra källa för De Telegraaf då han lär ha läckt info dit. Det gick sådär som huvudtränare i Hoffenheim och Club Brügge innan han återvände till Ajax 2022 som ten Hags efterträdare. Hösten 2022 blev katastrof på och utanför planen. Av outgrundliga anledningar dröjde det till januari 2023 innan han fick sparken, då var det redan försent, säsongen var körd, Daley Blind hade knuffats bort och allt var i spillror. Schreuder har sen dess tagit sin tillflykt till Mellanöstern.

Marc Overmars
Då: Hyllad sportchef
Nu: Globalt avstängd snuskgubbe

Som sportchef sen 2012 hölls Overmars fram av alla som en av huvudarkitekterna bakom Ajax succé. Visst hade han sin beskärda del floppvärvningar (Magállan, Bandé mfl) men också succévärvningar som Tadic, Blind, Ziyech. Han var också drivande i att anställa ten Hag. Men tidigt i februari 2022 rasade allt då det kom ut att Overmars lämnade Ajax med omedelbar verkan efter att det kommit fram att han sexuellt trakasserat kvinnliga medarbetare. Gränsöverskridande beteende, opassande kommentarer och inte minst olämpliga meddelanden, bl.a. dickpics. Overmars gick från hyllad klubblegendar till sluskig snuskhummer. Hans rent sportsligt lyckad arbete som sportchef kommer nu alltid överskuggas av hans vidriga beteende. Efter att ha tvingats bort från Ajax (ska ha varit lite av, avgå eller bli sparkad) landade han snabbt i Royal Antwerp men är nu globalt avstängd från all fotboll en tid framöver efter en FIFA-utredning. Han återhämtar sig också från en mild hjärtattack i december 2022.

Edwin van der Sar

Då: Hyllad VD
Nu: Redo att börja arbeta igen

En annan av arkitekterna till succén. Marknadsdirektör från 2012, befordrad till VD 2016 var han Ajax högste operative chef fram till slutet av maj 2023 då han oväntat avgick, utbränd. Några veckor senare fick han en hjärnblödning under semestern, han har sen dess återhämtat sig till fullo och i veckan meddelade han att han är redo att börja arbeta igen, med vad är ännu oklart. 2018/19 var förstås kulmen på hans tid som Ajax-direktör. Till skillnad från Overmars, som bakom kulisserna viskande kallats för “snuskig farbror” långt innan allt kom upp till ytan, hade van der Sar ett rykte om sig internt som en snäll fadersfigur.

 

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2024-05-31 17:19:00
Author

Fler artiklar om Ajax