Lagbanner
 Heerenveen 0 – 2 Ajax: Segern satt långt inne i Friesland
Dusan Tadic ligger återigen bakom Ajax seger ikväll.

Heerenveen 0 – 2 Ajax: Segern satt långt inne i Friesland

Ajax fick kämpa för segern i Friesland mot ett taggat SC Heerenveen som satte Ajax under press stora delar av matchen. Men Heerenveens ineffektivitet framför Ajax-målet samt Sébastien Hallers och David Neres mål gav Ajax en skön seger när man nu ska ge sig in i en tuff vecka.

Det har snackats mycket om hur bred trupp Ajax har denna säsong och på förhand visste vi att Erik ten Hag skulle få pussla en del med sin startelva då lagets sydamerikanska spelare Antony, Edson Álvarez, Lisandro Martínez och Nicolás Tagliafico alla inte skulle komma till start i denna match på grund av att de återvände för sent från respektive landslagsuppdrag. Man hade hoppats på att ten Hag skulle ge den 18-årige mittfältaren Kian Fitz-Jim, som inte spelade för Jong Ajax i fredagskväll, eller lovande Kenneth Taylor chansen men så roliga är inte ten Hag, i alla fall inte i förstahand.

Det blev Perr Schuurs och Mohammed Kudus som fick komma in i laget där Schuurs bildade mittbackspar med Jurriën Timber, flankerad av Noussair Mazraoui som högerback och Daley Blind som vänsterback. Kudus gick in på mittfältet där han spelade framför Ryan Gravenberch och Davy Klaassen, där Gravenberch fick den lite mer släpande rollen i Álvarez frånvaro. Steven Berghuis fick flytta ut som högerytter i kedjan igen där han startade tillsammans med Sébastien Haller och Dusan Tadic.

Hemmalaget började matchen med ett högt tempo och hög press och det tog några minuter innan Ajax fick tag i bollen och kunde sedervanligt hålla i den och tålmodigt bygga upp sina anfall. Man skapade en bra chans via Kudus som löpte sig fri i straffområdet, mötte ett inlägg från Tadic på vänsterkanten och fick i väg ett avslut mot första stolpen men bollen styrdes ut över kortlinjen efter en touch på en Ajax-fot. Precis när matchen stod och vägde hittade Blind med sin underbara vänsterfot Tadic som hade löpt sig fri i djupet och i sin tur hittade in till en helt fri Haller som, till skillnad från mot Utrecht senast, nu kyligt placerade in bollen bakom Xavier Mous i Heerenveen-målet.

Målet satte såklart press på Heerenveen direkt som nu inte kunde ligga bekvämt i sina positioner medan Ajax rullade runt bollen och vänta på en kontringsmöjlighet, utan man fick väldigt bråttom när man spelade runt bollen och ironiskt nog spelade man sig direkt fram till en chans då vänsterbacken Rami Kaib lite turligt snubblade med sig bollen i sin löpning mot Ajax-målet och avlossade ett skott som Remko Pasveer fick sträcka sig på för att tippa ut till hörna. Matchtempot ökade och matchen öppnade upp sig där båda lagen skapade farligheter. Men trots lite Hawaii-fotboll med chanser åt båda hållen blev det inte fler mål i första halvleken.

Den andra halvleken började i samma stuk som den första slutade i men de farligaste chanserna föll till Heerenveen där vindsnabbe yttern Anthony Musaba kom till två avslutslägen där han i ett av dem tvingade Pasveer till en riktigt svettig räddning. Strax efter Musabas chanser var det mittbacken Sven van Beeks (matchens svettigaste fullständiga namn) tur då han dröjt sig kvar och fick till ett avslut på en hög boll in i straffområdet men Pasveer kunde rädda igen.

I det läget kändes det som att Heerenveen hade en kvittering på rulle men Ajax lyckades rida ur den värsta stormen en aning och lugna trycket mot det egna målet trots att van Beek var uppe igen och nickade en hörna i stolpen när Timber slarvade i markeringsspelet runt en timmes spel.

ten Hag gillade inte hur matchen hade utvecklat sig och agerade strax därefter genom att byta in Martinez och David Neres för Kudus och Berghuis i ett klart defensivt dubbelbytebyte. Det draget fick effekt då matchbilden lugnade ner sig och efter tio minuter på planen fick Ajax in 0-2-målet via en nick från inhopparen Neres, återigen efter ett inlägg från Tadic som stod för sin andra assist för kvällen och förbättrar sin fina statistik i Ajax-tröjan.  

I matchens slutminuter sker en konstig situation då van Beek går in stenhårt framför Timber som är på frammarsch och det ser ut som Timber springer in i en vägg. Martinez var snabbt framme och skällde på Van Beek. Men detta var inte det konstiga i situationen utan det var att katastrofdomaren Danny Makkelie sen går in och ger Martinez en ganska hård knuff, skäller ut honom och visar ingen förståelse alls för att man kan bli irriterade när en lagkamrat utsätts för en sådan brysk tackling. Undertecknad har aldrig sett en domare tappa besinningen och gå in så fysiskt mot en spelare tidigare.

Matchen slutar 0-2 och Ajax tar en skön seger men fram till Neres 0-2-mål var det fara på färde och man ska vara glad att Heerenveen-spelarna inte var mer effektiva framför mål. Ajax spelar stundtals bra och skapar många chanser i matchen men hade Heerenveen fått in en kvittering när man hade ett järngrepp om matchen kunde det ha blivit en tuff kväll för Ajax.

En mycket viktig vecka väntar nu Ajax där man på tisdag ställs mot Borussia Dortmund i Champions League. Därefter väntar ett toppmöte mot PSV Eindhoven i nästa ligamatch nästa söndag.

Matchfakta
Heerenveen 0-2 Ajax
Mål: 0-1 Haller '24, 0-2 Neres '75
Gula kort: Madsen, Kaib, van Ewijk, van Beek
Heerenveen: Mous; van Ewijk, van Beek, Bakker, Kaib; Madsen (Kongolo '81), Halilovic, J. Veerman; Musaba, H. Veerman (S. de Jong '82), van der Heijde (Nygren '61)
Ajax: Pasveer; Mazraoui (Rensch '76), Timber, Schuurs, Blind; Gravenberch (Taylor '87), Kudus (Martinez '63), Klaassen; Berghuis (Neres '63), Tadic (Daramy '86); Haller.
 

Joakim Dahl 2021-10-16 21:20:00
Author

Fler artiklar om Ajax