Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #10: Stanley Menzo — Sweeper Keeper
Stanley Menzo firar UEFA-cupguldet 1992.

120 år, 120 Ajacieden #10: Stanley Menzo — Sweeper Keeper

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Stanley Menzo som blev den förste moderne liberomålvakten.

Tror man att Manuel Neuer uppfann något nytt när han begav sig ut utanför straffområdet tror man givetvis fel. Liberomålvakter eller sweeper keepers har funnits länge och en av de främsta var Stanley Menzo, en pionjär på flera sätt.

När Johan Cruijff 1985 återvände till Ajax igen, nu som tränare, hade han såklart sina bestämda idéer om hur hans lag skulle spela. Han väckte ett slumrande Ajax genom att pusha utvecklingen för offensiv bollinnehavsfotboll ännu mer. Ajax hade en otrolig offensiv ledd av Marco van Basten som öste in mål i en nästan omänsklig takt. Ajax skulle göra mycket mål. För det behöver man ha bollen. Dessutom, som Cruijff sa, om du har bollen kan dina motståndare inte göra mål. Cruijff ville att Ajax skulle maximera bollinnehavet.

Där kom Stanley Menzo in. Stanley Menzo skulle fylla 22 i oktober. I två säsonger hade han varit backupmålvakt till Hans Galjé. På försäsongen identifierade Cruijff honom som sin förstemålvakt. Varför? För att Menzo i Cruijffs mening var så bra med fötterna att han hade kunnat vara utespelare.

Stanley Menzo föddes i Paramaribo, Surinam, 1963, några år efter att landet avkoloniserat, men fortfarande var en del av det holländska konungadömet (vilket det förblev till 1975). Han var sju år när familjen flyttade till Amsterdam. Två år senare började han spela knattefotboll i lilla TDW/Centrum, som några år senare bytte namn till FC Amstelland efter en sammanslagning (och senare till FC Amsterdam). Som sjuttonåring kom han till Zeeburgia, en av de bättre amatörklubbarna i Amsterdam, kända som en bra ungdomsutvecklare (Kenny Tete, Timothy Fosu-Mensah, Joshua Brenet, Marvin Zeegelaar, Luciano Narsingh och Nordin Wooter några andra som spelade i Zeeburgia som barn). Det var där Ajax upptäckte honom och värvade Menzo 1983, året han skulle fylla 20.

Att målvakten skulle vara bra med fötterna var förstås inget nytt påfund från Cruijff. Det var en del av Ajax redan under hans egen spelartid, då Rinus Michels insåg att det var en nyckel i idén att göra göra planen så stor som möjligt när man hade bollen och så liten som möjligt när motståndarna hade den. Den höga backlinjen med offsidefälla och tokpress behövde en sweeper keeper där bakom som sög upp bollar som slogs över dem. Heinz Stuy hette målvakten då och han var väldigt bra på det. Piet Schrijvers som stod när Cruijff återvände som spelare till Ajax på tidigt 80-tal var inte lika bra på det, och inte heller Galjé.

Medan Menzo var perfekt för ändamålet. Cruijff såg potential i hans fina grundteknik och tog in sin vän Frans Hoek som målvaktstränare för att hjälpa forma Menzo till en perfekt sweeper keeper. Cruijffs övertygelse, som han påtalade tidigt för Menzo, var att målvakten inte fick vara rädd för att eventuellt bli överlistad av en snöplig lobb för att han står långt ut. De flesta målvakter undviker att komma ut långt för man vill inte se dum ut, men Cruijff övertygade Menzo om att inte låta det hindra honom, att det var okej att någon gång bli överlistad så för antalet mål som förhindras av att han är utanför straffområdet och tar hand om bollar som passerat backlinjen, är långt större.

Cruijffs idealistiska, spännande Ajax vann aldrig Eredivisie (Guus Hiddinks mer stabila PSV gjorde det), men man vann cupen två säsonger i rad och Cupvinnarcupen 1987. Laget innehöll bland annat Marco van Basten och Frank Rijkaard, men efter finalen mot Lokomotiv Leipzig sa Cruijff att hans viktigaste spelare var Stanley Menzo. Han var inte bara en tränarfavorit utan också en publikfavorit för sin — som målvakt — sevärda stil.

1988 gick Cruijff vidare till FC Barcelona där han rönte ännu större framgångar (och det sägs att han till slut gick så långt med sina ideologiska experiment att han ville ställa en faktisk utespelare i mål). Menzo blev kvar i Ajax och var med och vann ligatitlar samt UEFA-Cupen 1992 som förstemålvakt. Nästa säsong i första kvartsfinalmötet med Auxerre stod Menzo för kostsamma grodor, han gjorde ett självmål och lastades också för ett annat baklängesmål när Ajax fick stryk med 4-2. Man kunde inte rädda upp resultatet i Amsterdam och åkte ur turneringen. Efter det petade Louis van Gaal honom för en ung, gänglig kille med pottfrilla som hette Edwin van der Sar.

Menzo var backupmålvakt till van der Sar, som förstås skulle komma att bli en ännu bättre sweeper keeper, till 1994 då han gick till PSV där han började som förstemålvakt men snart tappade platsen till Ronald Waterreus. 1996 gick han till belgiska Lierse där karriären fick en nytändning med liga- och cupguld. 1999 återvände han till Ajax som 36-åring för att vara reserv bakom tidigare reserven Fred Grim efter att van der Sar gått till Juventus, men lade av efter säsongen utan att ha spelat någon mer match i Eredivisie för Ajax. Cirkeln var ändå sluten och han fick en fin avtackning av supportrarna som sjöng att “Stanley is en Jood” med anspelning på klubbens judiska image.

Men allt hade kunnat ta slut för Menzo tio år tidigare. Han var en del av “Kleurrijk Elftal” (“Färgstark Elva”), ett uppvisningslag bestående av holländska spelare med surinamesisk bakgrund som på somrarna efter att ligasäsongen var slut spelade välgörenhetsmatcher för att samla in pengar till olika projekt i Surinam. Den 7 juni 1989 lyfte Surinam Airways Flight 764 från Schiphol med spelare på väg att spela tre matcher för Kleurrijk Elftal. Stjärnor som Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Bryan Roy, Aron Winter med flera hade inte fått tillåtelse att åka. Det hade inte heller Menzo fått, men han ignorerade ordern, och tog på eget bevåg ett tidigare flyg. Det rädda förmodligen hans liv. Flyg 764 kraschade innan landning i Paramaribo, till följd av huvudlöst omdöme av oerfarna piloter. 176 av 187 ombord dog. Bland dem 14 av dem som skulle spelat matcherna med Stanley samt tränaren Nick Stienstra. En av de som dog var Lloyd Doesburg, 28, Menzos reservmålvakt i Ajax. Den 22 juni begravdes Lloyd Doesburg i Utrecht där han tillbringat merparten av uppväxten och inledde sin karriär. Kistbärarna inkluderade Stanley Menzo, Aron Winter, Danny Blind och tvillingarna de Boer.

1993 startade Menzo själv inspirerat av Kleurrijk Elftal ett nytt lag, Suriprofs som varje år sen dess spelar en välgörenhetsmatch på Olympiastadion i Amsterdam.

Efter att spelarkarriären var över gick Menzo snart tränarkurser och började sin tränarbana i småklubbarna AGOVV och AFC. Han var målvaktstränare för landslaget under sin gamle lagkamrat Marco van Bastens förbundskaptenstid och fick sedan lite mer profilerade huvudtränarjobb i Volendam och Cambuur och sin gamla klubb Lierse men tränarkarriären har inte riktigt fått fart. Efter en säsong som tränare för Ajax farmarlag Ajax Cape Town är han nu b-lagstränare för en annan samarbetsklubb till Ajax, Beijing Guoan.

Stanley Menzo var inte den första sweeper keepern, men ändå en sorts pionjär för det. Han var dessutom en av de första surinamesiskt-ättade stjärnorna i Ajax, tillsammans med Frank Rijkaard.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-13 12:30:13
Author

Fler artiklar om Ajax