Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #100: Matthijs de Ligt — Den unge härföraren
Matthijs de Ligt firar sitt mål mot Tottenham.

120 år, 120 Ajacieden #100: Matthijs de Ligt — Den unge härföraren

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om den unge härföraren Matthijs de Ligt som har potentialen att bli den bäste försvararen någonsin som fostrats i Ajax akademi.

Att vara “en naturlig ledare” är kanske en trött klyscha vi hänfaller åt för att beskriva vissa spelare. Men när det gäller Matthijs de Ligt måste vi ta till den. Den unge härföraren som kan gå till historien som den främsta Ajax-fostrade mittbacken någonsin.

“Matta” växte upp i Ajax ungdomsakademi, dit han kom som nioåring, och på barnläktaren på arenan. Som liten var han knubbig vilket fick en del att tvivla, men hans naturliga talang och träningsvillighet gjorde att han fick en plats i akademin och snart utvecklades han fint.

Hans kroppsstorlek gjorde att det föll sig naturligt att se honom som mittback redan i unga år, men ett klassiskt arbetssätt i Ajax akademi är att spelarna får prova på och spela på alla positioner för att öka deras spelförståelse och förståelse för hur laget hänger samman. Och de Ligt specifikt placerades ofta på mittfältet för att utveckla hans passningsspel.

de Ligts utveckling gick i raketfart. Han var knappt 15 när han var en stöttepelare i U19-laget som mittback, där han spelade med två år äldre Donny van de Beek, Abdelhak Nouri och Noussair Mazraoui med flera. När han var 16 var han med a-lagstruppen. När Peter Bosz kom in som ny tränare sommaren 2016 pekade sportchef Marc Overmars ut de Ligt på Bosz första träning och sa att han var något extra. Bosz har efteråt berättat att han först var skeptisk till hur bra en mittback kan vara redan vid 16 års ålder, men snabbt insåg att de Ligt var ett unikum.

I augusti 2016 fyllde de Ligt 17 år, en månad senare debuterade han i a-laget, i en cupmatch mot Utrecht som blivit klassisk. Dels för att de Ligt nickade in 1-0 efter 25 minuter. Dels för att det är matchen då allt vände för Peter Bosz efter hans tuffa inledning som Ajax-tränare hittade han här sin startelva och efter det gick säsongen i en helt ny riktning. Och dels för att det också var “Appie” Nouris debut, och Nouri i slutet satte en frispark i mål.

Bosz mittlås bestod av rutinerade Nick Viergever och suveräne Davinson Sánchez, men ju längre säsongen led så slog sig de Ligt in mer och mer. I mars blev han den yngste debutanten i holländska landslaget sedan 1931. Debuten mot Bulgarien slutade med förlust 2-0 efter misstag av de Ligt, men han gick stärkt ur händelserna och fortsatte leverera toppinsatser för Ajax våren ut. I Europa League-semifinalerna mot Lyon var han integral. I finalen på Friends Arena mot Manchester United blev han den yngste någonsin att starta en stor europeisk finalmatch.

I och med Sánchez flytt till Tottenham sommaren 2017 blev de Ligt given i startelvan till nästa säsong. I mars 2018 när Joël Veltman slet av korsbandet tog de Ligt, 18 år gammal, över bindeln och blev Ajax yngste kapten någonsin.

Som härförare var han en av de stora nyckelspelarna för Ajax 2018/19. Med Daley Blind bredvid som rutinerad löjtnant var han ledaren inte bara för en formidabel backlinje utan för hela laget som tog världen med storm. Han stängde ner världsanfallare efter världsanfallare och han nickade Ajax vidare till semifinal, och såg ut att visa vägen till finalen med ett tidigt nickmål i den andra semifinalmatchen. Han ledde Ajax till det 34:e och viktigaste ligaguldet i historien, och därtill cuptiteln så Ajax tog hem dubbeln för första gången på 17 år.

Under titelfirandet på Museumplein inför hundratusentals supportrar höll de Ligt ett brandtal:

“Ajacieden! Säsongen började mot Sturm Graz, vem hade trott att den skulle pågå så länge... Vi har spelat ut Bayern München! Vi har spelat ut Real Madrid! Juventus! Ingen kan stoppa oss! Vi är ligamästare, vi har vunnit cupen! Vi föll knappt i semifinalen. Men det bästa är — vi har visat vad Ajax är, och vad Amsterdam är för stad. Vi har visat vad vi står för och det är anfallsfotboll. Vi har visat vad den store ovan oss (Johan Cruijff, reds. anm.) vill se och vad han förväntar sig av oss. Och vi har gjort det med alla, erfarna spelare, ungdomsspelare, allihop! Och supportrarna, vi vill tacka er alla för ert otroliga stöd.”

Matthijs de Ligt är fortfarande bara 21 år, men då han nu fortsätter gå från klarhet till klarhet i Juventus måste man fråga sig om vi inte när hans karriär är över kommer se på de Ligt som den bästa försvararen De Toekomst någonsin fostrat. Han är en komplett mittback, han är lika skicklig med bollen som en mittfältare och en fantastisk passningsspelare. Han har blick för spelet som gör att han kan bidra framåt men också gör honom otroligt säker i positionsspelet. Han är stor och stark och orubblig i markeringsspelet och närkamper. Han är dessutom ett vapen framåt med sitt huvudspel. Och lägg därtill ledaregenskaperna, kampviljan och viljan att vinna och ständigt bli bättre.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-18 13:54:23
Author

Fler artiklar om Ajax