Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #101: Erik ten Hag — Outsidern
Erik ten Hag — den störste Ajax-tränaren sen Louis van Gaal.

120 år, 120 Ajacieden #101: Erik ten Hag — Outsidern

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om mästartränaren Erik ten Hag som kom in i Ajax som en outsider och lyfte klubben till höjder ingen trodde man skulle kunna nå igen.

Erik ten Hag kom in i Ajax som en outsider. Inte en frispråkig Amsterdambo som alltid tar störst plats i rummet — som Johan Cruijff eller Louis van Gaal, inte en legendarisk Ajax-spelare som Cruijff, Ronald Koeman eller Frank de Boer. Utan en lågmäld man från Haaksbergen utanför Enschede nära tyska gränsen som talar en grov lantlig dialekt långt från Cruijff och van Gaals utpräglade Amsterdam-dialekter.

ten Hag var mer lik Peter Bosz, en annan outsider som kom in och väckte ett slurmande Ajax. Men till och med Bosz hade mer profil än ten Hag, även om han inte stått ut som någon större stjärna under sin spelarkarriär hade Bosz ändå varit en landslagsspelare och ihågkommen för sin tid i Feyenoord.

Om man följde Eredivisie på 90-talet minns man kanske ten Hag, som gjorde över 300 matcher i Eredivisie och Eerste Divisie då, de flesta för sitt FC Twente. Men inte stack han ut. Han var en tänkande spelare, som gick som mittback, libero och sexa på mittfältet. Hans spelarkarriär kulminerade med Twentes cuptitel 2001, året efter la han av, 32 år gammal, efter att ha fått höra att han inte ingick i tränarens planer till nästa säsong.

Direkt sadlade ten Hag om till att bli ledare för Twentes och Heracles ihopslagna ungdomsakademi. Från 2002 till 2008 ledde han akademin och utvecklade spelare som Karim El Ahmadi, Collins och Ola John och Wout Brama. 2007 ledde han U19-laget till titeln i U19-serien före Ajax och Feyenoords späckade ungdomslag. 2006 började han också dubbeljobba som assisterande tränare i a-laget.

2009 flyttade han till PSV för att återförenas med Fred Rutten som tidigare varit huvudtränare i Twente. Efter tre år som assisterande tränare i PSV, där man var med i toppen varje säsong och bland annat tog den famösa 10-0-segern mot Feyenoord, men fick se först sitt gamla Twente vinna Eredivisie och sedan Ajax rada upp ligaguld, fick ten Hag 2012 chansen som huvudtränare för Go Ahead Eagles i Eerste Divisie. Vem som anställde honom? Marc Overmars.

Med en frejdig offensiv fotboll och bland andra Quincy Promes i laget slutade man sexa i Eerste Divisie och lyckades sedan kvala sig upp till Eredivisie. ten Hag valde dock att inte följa med laget upp, ett svårt val men han hade fått ett erbjudande han inte kunde tacka nej till: Pep Guardiolas Bayern München ville ha in honom som ny tränare för deras b-lag. Chansen att jobba nära Guardiola kunde ten Hag inte tacka nej till så flyttlasset gick till München.

Efter två säsonger där, under vilken tid han sånär tog upp b-laget till tredjedivisionen i det tyska seriesystemet (efter att ha vunnit regionalligan i Bayern föll man i kvalet till 3. Liga) flyttade ten Hag 2015 hem till Holland för att ta över tränarjobbet i FC Utrecht. Under sin första säsong ledde han laget till en femteplats i Eredivisie och final i cupen, som man förlorade med 1-2 mot Feyenoord. ten Hag mottog efter säsongen Rinus Michels Award som årets tränare i Holland. Nästa säsong ledde han Utrecht till fjärdeplats i Eredivisie.

När Peter Bosz sommaren 2017, efter att ha tagit Ajax till Europa League-final trots att han var motarbetad av halva ledarstaben (Dennis Bergkamp och Hennie Spijkerman) ställde ultimatumet att Bergkamp och Spijkerman måste bort så han får en ordentlig stab, annars går han själv, fick han nej från Edwin van der Sar. Marc Overmars var på Bosz sida men fick inte gehör. Med Bosz borta hade Overmars ett huvudnamn som ny tränare klart för sig: Erik ten Hag. Men han fick inte igenom det heller under sommaren, istället befordrades Bergkamps kompis Marcel Keizer från Jong Ajax till a-laget. Under en stormig höst där resultaten varierade lyckades Overmars över tid arbeta över van der Sar till sin sida och dagar före jul 2017 briserade bomben att Ajax sparkade Keizer, Bergkamp och Spijkerman med omedelbar verkan. I mellandagarna blev Erik ten Hag klar som ny huvudtränare, och Alfred Schreuder ny assistent.

Den första våren blev tuff då det fortsatte storma och vara dålig stämning i Ajax-lägret. Men sommaren 2018 gjorde man en nysatsning. van der Sar och Overmars lyckades övertyga alla unga supertalanger (utom Justin Kluivert) att stanna, man plockade in Dusan Tadic och Daley Blind och gav ten Hag ett tydligt direktiv: ta ur handbromsen, full gas framåt. Och under ten Hags ledning bjöd Ajax på den bästa fotbollen man spelat på 25 år och slog världen med häpnad igen.

Champions League-drömmen brast i semifinalen, men det förtar inte prestationen ten Hag stod för att leda ett ungt lag så långt i Europa i dagens penningstinna fotboll. Dessutom ledde han Ajax till klubbens första ligaguld på fem år, det 34:e och viktigaste i historien, och cupguld för första gången på nio år — och vann därmed den inhemska dubbeln för första gången på 17 år för Ajax.

Sen dess har det blivit snöpliga uttåg ur Champions League-gruppspelet två år i rad, och förra säsongen avbröts innan en ligamästare kunde utses (men Ajax var i topp, trots dålig form under vintern och våren). Det är svårt att hålla med ten Hag i allt han gör (att välja Zakaria Labyad över Noa Lang, eller att spela Edson Álvarez på mittfältet till exempel) men man ska ej förglömma eller förminska vad han gjort i Ajax. Han är den bäste Ajax-tränaren sen Louis van Gaal och han har gjort saker ingen trodde var möjligt i dagens fotbollsvärld.

Och med sin gamle adept Sébastien Haller i laget nu och tre poängs ledning i ligan tar ten Hag nu sikte mot en ny vår med Ajax där man siktar högt på tre fronter: ligan, cupen, Europa League. Och som han själv sa efter De Topper:
“Om vi spelar med den intensiteten vi visade i andra halvlek kan inte ens det nästbästa laget i Holland hålla jämna steg med oss.”

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-19 12:06:12
Author

Fler artiklar om Ajax