Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #102: Michael Reiziger — Säkerheten själv
Michael Reiziger under VM 1998.

120 år, 120 Ajacieden #102: Michael Reiziger — Säkerheten själv

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Michael Reiziger, som lite i skymundan var en av de viktigaste spelarna i Ajax 1995-lag och nu är Erik ten Hags högra hand.

Michael Reiziger föddes i Amstelveen i utkanten av Amsterdam den 3 maj 1973, ett par veckor innan Ajax vann sin tredje raka Europacupfinal. Nästa skulle komma 22 år senare och då skulle Reiziger vara med på planen.

Både före och efter att Holland släppte makten över den forna kolonin Surinam (som blev helt självständig 1974 efter en gradvis nedtrappning av den holländska kontrollen) skedde stor invandring från Surinam till Holland. Michael Reiziger, Patrick Kluivert, Edgar Davids, Winston Bogarde var alla en del av den stora generationen som föddes till surinamesiska invandrade till Holland (Seedorf och Davids föddes i Paramaribo innan familjerna flyttade). Med Frank Rijkaard, Ruud Gullit och Aron Winter som föregångare och barndomsidoler växte de alla (utom Bogarde som anslöt först senare) upp i Ajax och kom fram som en oerhört talangfull generation på 90-talet.

Reiziger kom fram som en lovande högerytter som gärna använde sin teknik och snabbhet till att utmana. Han debuterade i a-laget redan 1990, 17 år gammal. Det var dock svårt att ta plats i a-laget så ung, med klubbikonen John van ‘t Schip som given högerytter. Det blev bara en a-lagsmatch den säsongen, bara en nästa, och ytterligare en nästa säsong. Tekniskt var han en del av laget som vann UEFA-Cupen 1992 men han kunde inte känna att han riktigt bidrog till titeln.

För att få mer a-lagserfarenhet lånades Reiziger 1992/93 ut till Volendam. Men efter bara 10 a-lagsmatcher där avbröt han lånet i förtid när han förvisades till spel med reservlaget, då spelade han hellre med Jong Ajax. 1993/94 lånades han ut igen, till Groningen och nu fick Reiziger äntligen spela i Eredivisie. Som helt ordinarie spelade han alla ligamatcher för Groningen den säsongen och gjorde sex mål, hans bästa notering i karriären.

Sommaren 1994 uppstod ett vägskäl där två olika spelare valde olika och på grund av det fick vitt skilda karriärer efteråt. Louis van Gaal såg framtidens Ajax-högerback — i Reizigers kompis Clyde Wijnhard. Precis som Reiziger var Wijnhard en lovande offensiv spelare som ville spela i anfallskedjan. van Gaal ville skola om honom till högerback. Wijnhard sa nej. Han ville ju spela där framme. van Gaal gick vidare till Reiziger. Reiziger sa ja. Han ville ju spela.

Michael Reiziger kom att göra 96 matcher för Ajax och vara en startman i laget som gick obesegrat 54 matcher, vann Champions League, VM för klubblag, Eredivisie och cupen. Han gick sedan vidare till att vinna La Liga två gånger med Barcelona och vara en startspelare i EM 1996, VM 1998, EM 2000 och EM 2004. Clyde Wijnhard kom att spela 4 matcher för Ajax och sedan efter några år i RKC Waalwijk och Willem II och 18 matcher i Leeds United ha en kringflackande karriär i de lägre engelska divisionerna.

Som högerback blev Reiziger en viktig grundbult i van Gaals lagbygge. van Gaal efterfrågade mycket av sina ytterbackar — då Frank Rijkaard var fri att kliva framåt i sin liberoroll behövde Reiziger och Frank de Boer inte bara äga sina kanter utan också ansvara för stora ytor mer inåt banan så Danny Blind inte blev för ensam i mittförsvaret.

Reizigers tillförlitlighet gjorde att van Gaal genast plockade med sig honom till Barcelona 1997, efter att Reiziger 1996 lämnat Ajax för Milan och haft ett tufft år där (likt flera Ajax-kompisar hade). Över sju säsonger och 253 matcher var han en stabil pjäs i ett stormigt Barcelona, från ligatitlar till fiaskostämplade säsonger. Efter en säsong i Middlesbrough och två i PSV avslutade han spelarkarriären 2007.

Han hamnar lätt i skymundan, Reiziger. När man talar om Ajax 95-lag hamnar fokus oftast på andra spelare, samma sak gäller Barcelona-lagen och VM/EM-trupperna han var med i. Kanske är han den mest underskattade spelaren från 95-laget, hans stabilitet och mångsidighet ska inte glömmas bort. Han gjorde bara 1 a-lagsmål för Ajax, 1 landslagsmål för Holland och 0 mål på alla sina matcher i Barcelona, men trots det bidrog han mycket offensivt och defensivt var han i det tysta alltid säkerheten själv.

Efter spelarkarriären gick Reiziger tränarkurser och började jobba som ungdomstränare i Sparta Rotterdams fina akademi. 2014 befordrades han till assisterande tränare i a-laget, en post han höll fram till han 2017 återvände till Ajax som ny tränare för Jong Ajax, med sin vän Winston Bogarde som assistent. När Marcel Keizer fick sparken som a-lagstränare 22 december 2017 blev Reiziger ett kort tag interimtränare innan Erik ten Hag löstes som ny huvudtränare. Han fick som interimtränare leda Ajax i en match, på julafton mot Willem II och det slutade med en 3-1-seger. Han gick sedan tillbaka till Jong Ajax-jobbet och ledde dem våren 2018 till ligatiteln i Keuken Kampioen Divisie, divisionen under Eredivisie. Jong Ajax blev därmed det första U23-laget att vinna den nästhögsta divisionen i landet (efter att Jong Ajax, Jong PSV, Jong Twente och Jong Utrecht tillåtits spela där sedan 2013). 2019 befordrades han till att bli assisterande tränare till ten Hag.
Sedan 2014 spelar Michael Reizigers son Gabriël, född 2005, i Ajax ungdomsakademi. Han är en lovande högerytter, som hans far en gång var. Vi får se hur långt hans talang räcker — och vilken position som slutligen blir hans.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-01-21 13:03:31
Author

Fler artiklar om Ajax