Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #106: Cristian Chivu – Kaptenen som förde Ajax in i det nya milleniet
Cristian Chivu kramar om Victor Sikora efter ett av målen mot Heerenveen i maj 2003.

120 år, 120 Ajacieden #106: Cristian Chivu – Kaptenen som förde Ajax in i det nya milleniet

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Cristian Chivu, som efter Frank de Boers dagar i Ajax växte fram till en kapten och ledare i försvaret som förde Ajax in i det nya milleniet.

Cristian Chivu föddes i Resita i västra Rumänien den 26 oktober 1980 och växte upp i ett land, vars befolkning hölls med järnhand av diktatorn Nicolae Ceausescu, där han fick utstå mycket hot och våld under sin barndom. Hans far Mircea Chivu var också han en fotbollsspelare (och senare fotbollstränare) som spelade som högerback i hemstadslaget CSM Resita. Mircea Chivu Stadium i Resita är uppkallad efter just honom och han var ett stöd och en förebild för Cristian under hans uppväxt. Bara 16 år gammal fick Cristian a-lagsdebutera för Resita som då tränades av hans far och blev som 17-åring ordinarie i a-laget. När han var 18 år blev han klar för Craiova och därmed ordinarie i den rumänska högstadivisionen.

Det var i Craiova som Danny Blind och Ajax-tränaren Jan Wouters fick upp ögonen för Chivu och som 19-åring blev han klar för Ajax sommaren 1999. Han kom då till ett ganska ostabilt Ajax som just då var under ombyggnad efter att alla stjärnorna från 95-generationen hade lämnat klubben och man sökte efter en spelare som kunde axla Frank de Boers ledarroll i Ajax. Han gjorde samtidigt sin landslagsdebut den 18 augusti 1999 i en vänskapsmatch mot Cypern. Trots att han bara var 19 år gammal och gjort endast fyra A-landskamper togs han senare ut i Rumäniens trupp till EM 2000 där han spelade alla matcher när Rumänien nådde kvartsfinalen. Han gjorde där också sitt första landslagsmål i den sista gruppspelsmatchen när man skrällde och slog England med 3-2.

Även i Ajax etablerade sig Chivu direkt i startelvan men den första tiden i Ajax blir väldigt upp och ner både för honom och för klubben. Han får hela fyra röda kort under sin debutsäsong och i slutet av säsongen fick tränaren Wouters sparken efter att han endast lyckats föra laget till en femteplats i ligan. Galningen "Psycho" Co Adriaanse tog över och mäktade bara med en tredjeplats följande säsong.

Den stora vändpunkten för Chivu och för Ajax kom säsongen 2001/02 när Ronald Koeman tog över ledningen i Ajax och alla bitar föll då på plats. Koeman utsåg Chivu till kapten för laget och han växte nu ut till en bollskicklig, dynamisk, orädd försvarare och ledare för laget. Dessutom hade han ett otroligt tillslag med vänsterfoten och blev känd som en frisparksspecialist, med t.ex. frisparken från 35 meter mot Vitesse som etsat sig fast i minnet för många Ajax-supportrar. Med ett ungt och talangfullt lag med spelare som Chivu, Zlatan Ibrahimovic, Maxwell, Wesley Sneijder, Andy van der Meyde, Johnny Heitinga och Rafael van der Vaart tog man hem både ligan och cupen under Koemans första säsong. Följande säsong, då även med veteranen Jari Litmanen som återvänt till Ajax, var man sekunder från att nå en semifinal i Champions League men föll i kvarten på San Siro efter ett sent 3-2-mål av AC Milan.

Vid detta laget var det uppenbart att Chivu var för bra för att spela i Eredivisie och sommaren 2003 blev han efter en lång transfersaga klar för AS Roma som betalade 18 miljoner euro för försvararen. Under hans fyra säsonger i AS Roma mellan 2003 och 2007 började hans skadebekymmer tillta vilket gjorde att antalet matcher han spelade för klubben påverkades. Han avslutade sin sejour i AS Roma med att vinna Coppa Italia säsongen 2006/07 innan han efter en dragkamp mellan Serie A-konkurrenten Inter samt de båda La liga-giganterna FC Barcelona och Real Madrid skrev på ett femårskontrakt med Inter där han återförenades med sina gamla lagkamrater från Ajax-tiden Maxwell och Sneijder. 

Han vann under sin första säsong med klubben den efterlängtade Serie A-titeln och var under EM 2008 kapten för det rumänska landslaget i EM där han stod för starka insatser i den ovana positionen som defensiv mittfältare. Men även hans tid i Inter blev fylld av stora framgångar och motgångar. Under säsongen 2009/10, sin tredje i klubben, råkade han tidigt i januari ut för en allvarlig skallskada. Chivu, som då spelade som vänsterback i Inters försvar, skallade ihop med Chievos Sergio Pellissier i en ligamatch mot Chievo Verona. Han fick bäras av planen på bår halvt medvetslös och skyndades till sjukhus där läkarna fick operera i över två timmar för att reparera den skallfraktur han ådragit sig.

Trots den allvarliga huvudskadan och att han förväntades missa resten av säsongen återhämtade han sig snabbare än vad man trott och gjorde comeback redan i mars, knappt tre månader senare, spelandes i en skyddshjälm likt den Chelsea-målvakten Petr Cech var tvungen att bära efter sin allvarliga huvudskada. Tur var detta för Chivu då han senare under säsongen kunde vara en del av den startelva som José Mourinho ställde upp i Champions League-finalen mot Bayern München, som man också vann efter två mål av Diego Milito. Man bärgade denna säsong trippeln då man även vann både Serie A och Coppa Italia.

Följande säsong ledde han sitt landslag i kvalet till VM 2010 men man lyckades inte ta sig dit och Chivu avslutade senare sin landslagskarriär 2011. Samma år vann han sin tredje Coppa Italia-titel med Inter, efter att han själv skjutit in den avgörande straffen i finalen mot Napoli, vilket blev den sista stora titeln han vann. Under de sista åren i Inter eskalerade hans skadebekymmer och en fotskada som höll honom borta merparten av säsongen 2013/14 gjorde att han tillslut tog beslutet av att lägga skorna på hyllan.

Hans fars bortgång 1998 tog hårt på honom då han gjorde ett starkt intryck och var hans stora förebild i livet. Hemma i Rumänien har Chivu försökt bidra till att lösa fattigdomsproblemen genom att förse föräldralösa barn med idrottsanläggningar och han hoppas att hans far tittar ner och är stolt över honom. Nämner man hans namn i Amsterdam är det många ögon som skiner upp då man kommer ihåg honom som en orädd krigare och ledare i försvarslinjen som kunde stänka dit en frispark i krysset på ett sätt som kanske ingen annan än Lasse Schöne kunnat mäkta med efteråt. I augusti 2019 tog han sin tränarlicens hos UEFA, och då skadorna satte stopp för en återkomst till Ajax som spelare som han alltid önskade sen han lämna klubben, hoppas vi att vi får se honom i en tränarroll i Ajax framöver, men för närvarande leder han Inters U18-lag.
 

Joakim Dahl 2021-02-03 07:54:00
Author

Fler artiklar om Ajax