Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #109: Barry Hulshoff — Hårdrockaren
Försvarsklippan Barry Hulshoff lämnade oss för ett år sen idag.

120 år, 120 Ajacieden #109: Barry Hulshoff — Hårdrockaren

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag minns vi den legendariske mittbacken Barry Hulshoff på årsdagen av hans död. Hårdrockaren som var en försvarsklippa i Ajax på 1970-talet.

Idag är det ett år sedan Barry Hulshoff avled 73 år gammal efter en kort tids sjukdom. Därför vill vi idag särskilt uppmärksamma honom, en av Ajax absolut största spelare någonsin. Fostrad i akademin kom han upp i a-laget på andra halvan av 1960-talet när han var i tonåren fortfarande och växte ut till en enorm försvarsklippa i Ajax. Hulshoff intog en otacksam men oerhört viktig roll: han var mittbacken som stannade kvar och täckte upp bakåt medan liberon Velibor Vasovic (och senare Horst Blankenburg och Ruud Krol) kunde kliva med upp i anfallen hela tiden. Då Totalfotbollen byggde så mycket på offensivt spel med mycket rörlighet och både libero och ytterbackar som klev framåt var det livsviktigt att det också fanns en trygg mittback kvar som kunde täcka upp. Med sitt positionsspel och närkampsspel var Hulshoff idealisk för jobbet. Dessutom visade han sig målfarlig framåt på fasta situationer med sitt huvudspel.

Med Hulshoff i backlinjen höll Ajax nollan i 45 % av Eredivisie-matcherna, en smått fantastisk statistik. Och trots sin oglamorösa roll på planen blev Hulshoff en kultfavorit. Han var lätt att känna igen med sitt långa hår och yviga skägg och var känd för att älska hårdrock medan de flesta lagkamrater gillade pop mer, och han ska alltid varit öppen och vänlig med fans om de hittade honom på en Amsterdam-krog med en öl framför sig. Hans lojalitet för Ajax stärkte också hans popularitet, från a-lagsdebuten 1965 var han en klippa i Ajax-försvaret fram till 1977. Han gjorde totalt 385 matcher för klubben och var med och vann allt man kunde vinna. Han var dessutom en av de som stannade kvar flera år efter att guldåldern tog slut efter att Cruijff gått till Barcelona 1973.

Efter spelarkarriären behöll Hulshoff de nära banden till Ajax, 1988 när Cruifjf lämnade Ajax för Barcelona igen gick Hulshoff tillsammans med Spitz Kohn och Bobby Haarms in som en interim-tränartrojka. Senare har han också jobbat bland annat som sportchef i Willem II. 2013 fick han äran att dela ut titelskölden till Siem de Jong efter att Ajax säkrat klubbens 32:a ligaguld. Under sina sista år var Hulshoff rådgivare och agent till Matthijs de Ligt.

Mer om Barry Hulshoff, som hur han och hans schäferhund Buddha var pionjärer på reklammarknaden, kan ni läsa här.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-02-16 12:03:35
Author

Fler artiklar om Ajax