Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #114: Peter Bosz — Mannen som väckte liv i Ajax
Peter Bosz ledde Ajax på en magisk Europa League-vår som nu hamnat i skuggan av Erik ten Hags framgångar.

120 år, 120 Ajacieden #114: Peter Bosz — Mannen som väckte liv i Ajax

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Peter Bosz, tränaren som med sin cruijffianska fotboll väckte liv i ett slumrande Ajax och visade vägen för framtiden.

Den 8 maj 2016 gav Ajax bort ligatiteln till PSV i den sista omgången av Eredivisie. Allt man behövde göra var att vinna mot redan nedflyttade De Graafschap men inte ens det mäktade man med. Det blev spiken i Frank de Boers metaforiska kista. Efter fyra raka ligatitlar i början av hans tränarkarriär hade man nu inte vunnit något sen 2014, och redan när man vann ligan den säsongen spelade man tråkigt och sömnigt. Man hade dessutom hela tiden varit oförmögna att ta sig förbi gruppspelet i Champions League, eller gå långt i Europa League-slutspelet. 

Ajax behövde ett uppvaknande. Johan Cruijffs revolution i klubben 2011/12 hade bara till viss del lyckats — ungdomssidan under ledning av Wim Jonk hade framgångsrikt revitaliserats. Men till största del hade revolutionen misslyckats på grund av meningsskiljaktigheter vilket kulminerade i att Jonk fick sparken hösten 2015 efter en schism med sportchefen Marc Overmars. Det fick Cruijff att vända klubben ryggen och säga att han var färdig med Ajax.

De sista bilderna som togs på Johan Cruijff i livet togs i Tel Aviv i början av mars 2016. Han besökte sin son Jordi som var sportchef i Maccabi Tel Aviv. Bilder togs när far och son Cruijff pratade glatt med Maccabis nye tränare Peter Bosz, som Jordi handplockat från Vitesse i januari. Några veckor senare dog Johan Cruijff i lungcancer.

Den 21 maj avslutades den israeliska ligasäsongen. Maccabi Tel Aviv slutade på andraplats. Tre dagar senare förlorade man cupfinalen mot Maccabi Haifa. Direkt efter finalen presenterades Peter Bosz som Ajax nya tränare. Bosz hade de senaste åren imponerat med först Heracles Almelo och sedan Vitesse, med båda klubbarna uppnådde han bra resultat med rolig, offensiv, Cruijffiansk fotboll. Det gjorde att Edwin van der Sar och Marc Overmars, trots den misslyckade revolutionen, identifierade Peter Bosz som mannen som kunde väcka Ajax.

“Nee tegen Peter B.” betyder “Nej till Peter B.” Med den kampanjen mottog Ajax ultrasgrupp F-Side den nye tränaren. Detta på grund av hans Feyenoordbakgrund. Född i Apeldoorn inledde Bosz sin spelarkarriär i Vitesse, hemstadens AGOVV och RKC Waalwijk. Efter två säsonger i franska Toulon kom hans genombrott när han värvades av Feyenoord 1990. Där imponerade han på mittfältet till den grad att han togs ut i EM-truppen 1992. Efter att ha avslutat spelarkarriären i Japan vid sekelskiftet inledde Bosz sin tränarbana hemma i AGOVV som han vann amatörserier med vilket 2002 gav honom chansen som Eredivisietränare i De Graafschap, men det slutade med nedflyttning. Han tog sedan över Heracles som han flyttade upp i Eredivisie och sedan höll kvar där. 2006 fick han jobbet som sportchef i Feyenoord. Ett tufft uppdrag då Feyenoord blödde pengar vilket påverkade resultaten på planen och de medel Bosz hade att jobba med. När tränaren Gertjan Verbeek 2009 fick sparken avgick Bosz i protest. 2010 återvände han till Heracles som tränare och ledde dem till en fin åttondeplats.

Att han spelat och jobbat för Feyenoord var nog för F-Side att kräva Bosz avgång direkt, trots hans Cruijffianska stil. Det fick de inte gehör för, men läget blev inte lättare för Bosz när säsongen inleddes miserabelt. Spelet hackade, Ajax snubblade ur startblocken i ligaspelet och kraschade ur Champions League-kvalet mot Rostov. Förstemålvakten Jasper Cillessen försvann plötsligt till Barcelona. Säsongen hade knappt kommit igång innan ropen på Bosz avgång växte.

Men med tiden började Bosz vända skutan rätt. André Onanas oväntade genombrott gjorde att ingen saknade Cillessen, och på transferfönstrets sista dag värvades Hakim Ziyech in vilket gav Ajax en helt annan offensiv tyngd. Nye mittbacken Davinson Sánchez snabba acklimatisering gjorde försvaret robust och Kasper Dolbergs genombrott hjälpte målskyttet. Den match Bosz själv i efterhand pekat på som vändpunkten var cupmatchen mot Willem II den 21 september 2016. Ajax hade förlorat mot Willem II i andra omgången av ligan, men nu krossade man Tilburglaget med 5-0. Matchen är ihågkommen för Matthijs de Ligt och Abdelhak Nouri båda debuterade och båda gjorde mål. Men viktigt var också att Lasse Schöne sattes i en ny roll av Bosz som defensivt ankare på mittfältet och kom helt till sin rätt. Schöne hade under Frank de Boer gått från offensiv mittfältare till att användas som falsk nia och framför allt högerytter men Bosz identifierade att hans bollbehandling och speluppfattning skulle kunna förändra Ajax uppspelsfas i grunden.

Bosz vände mardrömsstart till propagandafotboll med taktiska genidrag som att ha Schöne som sexa vilket blev ett perfekt komplement till löpstarke Davy Klaassen och magikern Hakim Ziyech på mittfältet vilket gav en glödhet offensiv. Också hans personliga ledarstil var en nyckel, då han hade en förmåga att ingjuta mod i spelare genom att ge dem förtroende och uppmuntran. Den plötsliga försäljningen av Cillessen hade kunnat sänka Ajax, Onana var då en oprövad kille som inte övertygat i Jong Ajax men så fort han fick förtroendet i a-laget av Bosz klev han in och bara växte och växte. Onana har själv berättat efteråt om hur han tydligt minns att Bosz kom fram till honom på träning och meddelade Onana att han skulle stå i mål, att man litade på honom och att han bara skulle gå ut och spela sitt spel, vilket betydde mycket för Onana. På samma vis gav han unga talanger som Dolberg, de Ligt, Nouri och Donny van de Beek chansen och lät dem växa med uppgiften.
Våren 2017 flög Ajax fram. Peter Bosz fick klubben att spela sin bästa fotboll sen 90-talets glansdagar. Och det trots att han motarbetades av halva ledarstaben. När han kom till Ajax hade han med sig sin trogne assistent Hendrie Krüzen. Men Dennis Bergkamp och Hennie Spijkerman blev kvar i staben efter att Frank de Boer lämnat, som “kulturbärare”. Trots att Bosz taktik innebar sprudlande offensiv fotboll höll konservative Spijkerman och konstigt nog inte det gamla spelgeniet Bergkamp med Bosz om taktiska val och jobbade knappt med honom.

Den dysfunktionella arbetssituationen till trots lyckades Bosz ta Ajax hela vägen till Europa League-final på Friends Arena mot Manchester United. Ostoppbara Feyenoord vann ligan vilket innebar att Ajax gick titellösa. Trots det var säsongen den mest minnesvärda på många år. Framgångarna gav hopp om framtiden, men gjorde också Bosz högintressant för andra klubbar. Den ohållbara situationen med Bergkamp och Spijkerman gjorde att Bosz ställde ett ultimatum till ledningen: bort med Bergkamp och Spijkerman och låt Bosz plocka in två nya så han får en hel stab att jobba med. Marc Overmars stöttade Bosz i detta, men Edwin van der Sar tvekade. Bosz tog jobbet i Borussia Dortmund.

Tiden i Dortmund blev kort, ett miserabelt Champions League-gruppspel innebar att tålamodet blev kort och han fick sparken. Han landade dock på fötter i en annan Bundesligaklubb, Bayer Leverkusen ett år senare som han efter att ha kommit in i december 2018 lyfte från nionde till fjärde plats och Champions League-spel med sitt offensiva spel. I skrivande stund är Leverkusen inne i en formsvacka som fått dem att falla i tabellen och åka ur Europa League mot Ajax åttondelsfinalmotståndare Young Boys, men förhoppningsvis kan Bosz vända på det.

Bosz prestationer med Ajax hamnar nu i skymundan av det otroliga jobb Erik ten Hag gjort, men vikten av vad Bosz åstadkom 2016/17 ska inte förglömmas. Utan Bosz hade inte ten Hag kunnat göra det han gjort i Ajax. Det var Bosz fotboll 2016/17 som övertygade van der Sar och Overmars att Ajax kunde hävda sig på internationell toppnivå med den fotboll man vill spela — cruijffiansk. Om Bosz kunde ta ett lag som innehöll spelare som Amin Younes och Nicky Viergever i startelvan, vad var då möjligt om man satsade mer? Den frågan ställde sig Ajax klubbledning och anställde Erik ten Hag, gav honom order att köra gasen i botten framåt och storsatsade med värvningar som Dusan Tadic och Daley Blind.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-03-04 11:58:23
Author

Fler artiklar om Ajax