Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #116: Bobby Haarms — De Goede Beul
Bobby Haarms drillar Frank Rijkaard under en träning 1994.

120 år, 120 Ajacieden #116: Bobby Haarms — De Goede Beul

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag minns vi den legendariske assisterande tränaren Bobby Haarms, "Den gode bödeln" som var med varje gång Ajax stod på toppen av världen, som assistent till alla från Rinus Michels till Johan Cruijff till Louis van Gaal.

Idag är det 87 år sedan Bobby Haarms föddes i Amsterdam. Han växte upp i ett hus på Middenweg i Amsterdam och bodde granne med Ajax klassiska gamla stadion De Meer som var under uppbyggnad när Bobby var liten. Han älskade fotboll och hans dröm var att en dag få spela för Ajax på De Meer. När han var 13 år skrevs han in i Ajax ungdomslag och 1952 gick hans dröm i uppfyllelse då han fick debutera i a-laget. Han var inte den mest talangfulla spelaren i laget men gjorde sig känd för sin kämpaglöd och hårda lagarbete. Tyvärr kom skador att spoliera hans karriär, han var en del av Ajax a-lag i åtta år men kunde bara göra 58 matcher innan han 1960 till sist gav upp och la skorna på hyllan, 26 år gammal, på grund av kroniska skadeproblem.

Uppmuntrad av Ajax tränare Vic Buckingham tog Haarms tränardiplom och började jobba som tränare i mindre Amsterdamklubbar. 1967 var han tillbaka i Ajax som assisterande tränare till sin gamla lagkamrat Rinus Michels. Som Michels högra hand var han en integral del av Ajax när man på tidigt 1970-tal erövrade världen med Totalfotbollen. Haarms fungerade som bollplank både för Michels och för spelarna, var en länk mellan a-laget och ungdomslagen och inte minst ansvarig för spelarnas återhämtning och rehabilitering från skador. Märkt av hur hans egen spelarkarriär förstörts av skador var han oerhört noga med rehabträningen. Haarms var oerhört omtyckt och populär för sin varma personlighet, men när det gällde rehabträning var han kompromisslös och tuff, skadade spelare drillades hårt av honom för att göra dem redo för matcher igen. Om en spelare tog sig igenom hela Haarms hårda rehabprogram fanns det inga tvivel om att de var redo för matcher igen. Det var denna kombination av värme och humor med stenhårda träningsmetoder som gav Haarms smeknamnet "De goede beul", "Den gode bödeln".

Haarms stannade i Ajax även efter att Michels lämnat och var assisterande tränare också till Stefan Kovács, George Knobel, Leo Beenhakker med flera innan han 1982 slutligen lämnade klubben då nye tränaren Kurt Linder valde Aad de Mos som assistent och Haarms fick en ny roll som scout. Han saknade träningsplanen så han gick till amatörföreningen VV Aalsmeer och blev tränare där några år innan Beenhakker bad honom komma till Volendam och assistera honom där med. När Johan Cruijff tog över som Ajax-tränare 1986 ringde han genast Bobby Haarms och bad honom komma tillbaka, och det gjorde han. Haarms hjälpte Cruijff bygga upp sitt Ajax och nå europeiska framgångar igen. När Cruijff lämnade blev Haarms interimtränare ett tag, precis som han blivit när Michels lämnat. När hans vän Beenhakker kom tillbaka som huvudtränare sedan stannade Haarms givetvis kvar, och även när Louis van Gaal blev ny tränare 1991 var Haarms kvar som trogen assisent. Han hängde med i utvecklingen av nya träningsmetoder och var återigen en nyckelperson i hur Ajax återigen blev världens bästa lag. Nu som van Gaals bollplank och rådgivare, och som alltid en humörhöjare i laget och grym rehabtränare. Det var också Haarms som övertygade van Gaal om att plocka hem Frank Rijkaard, vilket blev den sista pusselbiten för att Ajax skulle nå världstoppen igen. van Gaal lämnade 1997 men Haarms stanande förstås kvar och assisterade Morten Olsen, Jan Wouters och Hans Westerhof.

2000 gick Bobby Haarms slutligen i pension. Hann tackades av med ett bejublat ärevarv på arenan. Ända sedan 60-talet hade han varit en omåttligt populär figur bland spelare och ledare i Ajax, under 80- och 90-talen hade han även växt ut till en kultfigur hos supportrar till den punkt att han till och med hade sin egen fanclub. Inför sitt ärevarv höll han ett tal under vilket han sa att han sa att han nu skulle ta steget från tränarbänken till läktaren, och det var precis vad han gjorde. Pensionären Haarms befann sig alltid på Ajax matcher, även när hans hälsa med åren sviktade och gjorde honom rullstolsburen. Han fortsatte också synas i kulisserna i och runt laget, alltid en del av Ajax och under en match 2008 fick en rörd Haarms se hur supportrarna vecklade ut en jätteflagga med hans avbildning på och texten "Bobby Haarms voor altijd Ajacied".

Den 6 juni 2009 avled Bobby Haarms efter en tids sjukdom, 75 år gammal. Han begravdes i en Ajax-kista. En minnesceremoni hölls på vad som nu heter Johan Cruijff Arena, där förstås alla stora som jobbat med Bobby i Ajax deltog. Processionen gick sen med den rödvitrandiga kistan från arenan norrut till Middenweg, förbi platsen där Bobby Haarms växt upp och De Meer en gång legat, innan man kom till kyrkogården i Watergraafsmeer bara ett stenkast från platsen. Där lades Bobby Haarms till sin sista vila. Efter sin död har Bobby Haarms fått huvudläktaren på Sportpark De Toekomst (huvudplanen på Ajax träningsanläggning där damlaget, Jong Ajax och U19-laget spelar sina matcher) uppkallad efter sig. Han har också fått en gata uppkallad efter sig och står nu staty utanför Johan Cruijff Arena.

Ajax dåvarande ordförande Uri Coronel sa i sitt tal på minnesceremoni några ord som sammanfattar Bobby Haarms och hans betydelse: “Bob var inte den bästa fotbollsspelaren vi haft och kanske inte den bästa tränaren heller. Men av alla, så är han den största Ajacied. Han älskade Ajax och han var Ajax.”

Johan Cruijff är förstås den störste i Ajax historia. Rinus Michels gjorde också större avtryck. Louis van Gaal. Otaliga legendariska spelare har gjort enorma saker för Ajax. Men Bobby Haarms är för evigt en av de allra största i klubbhistorien, han var alltid den som var där och hjälpte Ajax bli bäst. Från Michels till Cruijff till van Gaal, Bobby Haarms fanns vid deras sida. 1947 skrevs han in i Ajax som ungdomssspelare. 1952 debuterade han i a-laget där han spelade fram till 1960. 1967 återvände han som assisterande tränare, en post han höll ända fram till 2000 med undantag för fyra år 1982-1986. I nästan ett halvsekel var Bobby Haarms i Ajax i någon officiell funktion, och även de få år han inte hade det var han alltid en stor supporter av klubben. Född och uppvuxen i samma kvarer som Ajax var han en äkta Amsterdammer, en äkta Ajacied.

Läs mer om Bobby Haarms i den här texten från tioårsdagen av hans död.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-03-08 14:46:39
Author

Fler artiklar om Ajax