Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #117: Klaas Nuninga — Alltid en gentleman
Klaas Nuinga i aktion för Ajax mot DOS.

120 år, 120 Ajacieden #117: Klaas Nuninga — Alltid en gentleman

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktionen inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Idag om Klaas Nuninga, en av Ajax största stjärnor på 1960-talet som alltid var en gentleman.

Klaas Nuninga föddes i den lilla staden Winschoten nära Groningen 1940, mitt under den tyska ockupationen. Han började spela fotboll som liten i lokala föreningen WVV där senare både Jan Mulder och Arie Haan också tog sina första fotbollssteg. Efter att i tonåren spelat för Be Quick gick han som 21-åring till det som då hette GVAV-Rapiditas och nu heter FC Groningen.

I Groningen fick Nuninga sitt genombrott som en teknisk och spelskicklig anfallare. Med sin fina vänsterfot stod han för många mål och assist. Han utmärkte sig så mycket att han 1963 fick debutera i landslaget. Större klubbar hade förstås ögonen på honom och året därpå värvade Ajax honom.

Nuninga blev direkt en nyckelspelare i problemtyngda Ajax som sackade efter i tabellen. När Rinus Michels tog över som tränare i början av 1965 blev det som bekant den stora vändpunkten. Under den första våren stabiliserade Michels Ajax och lyfte laget i tabellen. Michels bytte formation till en brasse-inspirerad 4-2-4 (det första steget mot vad som med åren skulle bli en 4-3-3).

Formationsbytet innebar också ibland en ny roll för Nuninga. Han spelade fortfarande mycket i kedjan bredvid en ung Johan Cruijff, men Michels flyttade också ner honom som en av två mittfältare. Nuningas teknik och offensiva flärd kompletterades av kämpen Bennie Mullers grovjobb.

Tillsammans med vänsteryttern Piet Keizer och Henk Groot som återvände till Ajax 1965 var Nuninga en av de stora stjärnorna i Ajax under Michels tidiga år, någon en ung Cruijff såg upp till. Tillsammans med Sjaak Swart på högeryttern formade Nuninga, Groot, Keizer och Cruijff en briljant offensiv som kunde köra över vilket motstånd som helst i Holland. Groot, som tidigare varit center var ofta den som spelade tillbakadraget bredvid Muller på mittfältet, när Nuninga låg i kedjan.

1965/66, 1966/67 och 1967/68 vann man tre raka Eredivisie-titlar och därtill ett cupguld. Laget utvecklades år för år och Michels ställde om siktet högre och högre. Som tidigare skrivet om krossade Ajax självaste Bill Shanklys Liverpool i december 1966 i den legendariska De Mistwedstrijd. Nuninga gjorde två av målen i 5-1-segern som gav eko i fotbollseuropa. Det var första gången Ajax hävdade sig på den internationella scenen, och det med en utklassning av Englands bästa lag. Efter det var Michels sikte fast inställt på att Ajax faktiskt skulle bli världens absolut bästa lag.

1969 var man framme i Europacupfinal för första gången, mot ett annat legendariskt lag, AC Milan. Svenske Inge Danielsson valdes före Nuninga som fick börja på bänken men komma in till andra halvlek då Groot blivit skadad. Vid det läget ledde Milan 2-0. Ajax fick in en reducering på straff men rutinerade Milan vann med 4-1. Efteråt har spelare som Barry Hulshoff konstaterat att Ajax var tagna av stundens allvar på ett helt annat sätt än Milan som hade vunnit Europacupen redan sex år tidigare.

Det Michels bestämde sig för efter finalförlusten var att han behövde generationsväxla för att få laget att nå ytterligare en nivå. Nuninga var en av flera spelare i det “äldre” (han skulle fylla 30) gardet som var landslagsspelare och lätt en av de bästa spelarna i Holland, men hade han det som krävdes för att bli bäst i världen? Michels slutsats var nej, och Nuninga var en av flera stjärnspelare som fasades ut. Ajax bytte formation till 4-3-3 och Nuningas roll i laget togs av nye mittfältaren Gerrie Mühren som värvats in från Volendam.

Nuninga stannade kvar i Amsterdam och fortsatte karriären i mindre Amsterdamlaget DWS innan han lade skorna på hyllan 1972. Totalt gjorde han 150 matcher och 73 mål för Ajax, det vill säga nästan ett halvt mål per match.

Han hyste inget agg mot Michels eller Ajax för att han fasades ut. Alltid en gentleman så fortsatte Nuninga stötta klubben och glädjas med framgångarna Michels tuffa beslut ledde till. Han fortsatte leva i Amsterdam efter karriären och fortsatte vara lojal till Ajax. Han blev efter spelarkarriären affärsman och med tiden valdes han in i Ajax styrelse där han satt i många år innan han 2005 lämnade sin post efter en konflikt med dåvarande ordföranden John Jaakke.

Klaas Nuninga fyller i november 81 år. Så länge det fortfarande var tillåtet med publik på matcherna satt han allt som oftast på läktaren för att se sitt lag spela.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2021-03-09 13:58:14
Author

Fler artiklar om Ajax