Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #13: Hatem Trabelsi — De Stoomtrein
"When my career is over I want to do absolutely nothing. For the entire day." - Hatem Trabelsi i maj 2003

120 år, 120 Ajacieden #13: Hatem Trabelsi — De Stoomtrein

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. I denna text presenterar vi De Stoomtrein, på svenska Ångloket, vilket var Hatem Trabelsis smeknamn i Ajax och som beskriver högerbacken på bästa sätt då han av många anses som Ajax bästa högerback genom tiderna.

Hatem Trabelsi spelade i Ajax mellan åren 2001 till 2006 och var en blixtsnabb, atletisk och bolltekniks högerback, som även kunde spela på alla andra positioner längs med högerkanten. Det man kommer ihåg mest av Trabelsi när han var som bäst i Ajax var hur han fick det att se så enkelt ut att ständigt hitta fria ytor att löpa sig fri på högerkanten från sin bevakning, att alltid komma till farliga inläggslägen och där han nästan alltid lyckades leverera perfekta bollar in i straffområdet. I linje med Ajax filosofi och sätt att spela fotboll på kunde man ofta missta Trabelsi som en högerytter med låg utgångspunkt i planen.   

Trabelsi föddes 1977 i staden Ariana i Tunisien men växte upp i staden Sfax där han också började sin fotbollskarriär i stadens fotbollslag CS Sfaxien. Han skolades som anfallare men efter en skadekris i Sfaxien fick han spela som högerback, vilket han gjorde så bra att han efter det blev lagets ordinarie högerback.

Ajax fick upp ögonen för den blixtsnabba högerbacken och lyckades till slut locka över tunisiern till Amsterdam efter att CS Sfaxiens klubbpresident vägrat släppa honom under en längre tid, Hatem var då 24 år och flytten innebar ett stort miljöombyte för honom. Under hans första träningar fick han låna fotbollsskor av assisterande tränaren Peter Boeve eftersom hans bagage fortfarande låg fast på flygplatsen.  

Trabelsi själv beskrev flytten till Ajax i en intervju på Ajax hemsida där han svarade på fansens egna frågor i maj 2003, strax efter han gjort sitt första mål för klubben mot RKC Waalwijk: ”Jag blev lite förvånad. Ajax är en stor klubb och varje fotbollsspelare vill spela för Ajax. De flesta spelare från Tunisien åker till Frankrike för att spela. Nivån på spel och mentalitet är olika från Sfaxien till Ajax. Allt skulle förändras i mitt liv, klimatet, omgivningen, allt. Jag var lite rädd i början, eftersom jag skulle lämna min familj och vänner. Men jag anpassade mig väl till gruppen och jag mår bra här, precis som i Tunisien."

Han berättar också att han direkt blev nära vän med lagkamraten Wamberto som hjälpte honom att anpassa sig till staden och laget samt hjälpte honom kommunicera med lagkamraterna då han endast kunde tala franska. Han imponerade snabbt i Amsterdam och fick direkt smeknamnet Ångloket då han ständigt rusade upp och ner längst högerkanten och var en väldigt offensiv högerback - då han var skolad som anfallare från början - precis vad publiken i Amsterdam gillade. Man brukade skämta om att det var tur att det inte fanns någon hastighetskamera längst högerkanten annars hade Trabelsi fått fler böter än Mario Balotelli under en säsong.

Steget från Tunisien till Ajax blev ett enormt steg för Trabelsi i hans fotbollskarriär och i Ajax, bredvid så många skickliga spelare, tog han många viktiga steg i sin utveckling där han själv förklarat att allt spel i Champions League med Ajax gjorde honom till en bättre och mer erfaren fotbollsspelare.

Han var med i ett av Ajax klassiska lag i början på 2000-talet, lagkamrat med Zlatan Ibrahimovic och andra klassiska Ajax-spelare som Andy van der Meyde, Steven Pienaar, Maxwell, Mido med flera som tog Ajax till bland annat en kvartsfinal i Champions League säsongen 2002-03 under tränaren Ronald Koeman, numera Nederländernas förbundskapten. Man klarade 0-0 hemma i Amsterdam mot AC Milan och lyckades kvitterade två gånger om i returen på San Siro via Jari Litmanen och Steven Pienaar, men vid ställningen 2-2 på tilläggstiden som hade tagit Ajax vidare till semifinal så gör Milan 3-2 via Malmö FF:s nuvarande tränare Jon Dahl Tomasson med bara sekunder kvar av matchen och Ajax faller på målsnöret. ”Det var ett svårt ögonblick. Jag visste inte hur jag skulle reagera och man blev tom i sinnet. Alla trodde att vi hade gått vidare. Men det är så italienska klubbar är. Det var vårt misstag, matchen var inte över än.” – sa Trabelsi då till Ajax hemsida.

Efter att ha lockat stort intresse från engelska klubbar en längre tid var Trabelsi i princip klar för Arsenal sommaren 2004 efter att ha tränat med laget under försäsongen, till och med Pro Evolution Soccer 4 inkluderade Trabelsi i Arsenals matchtrupp och klubbarna var överens men på grund av personliga själv skrev Trabelsi inte på för Arsenal, affären föll och Trabelsi återvände till Ajax där han spelade ut sitt kontrakt med klubben de kommande två säsongerna.

Det blev två ligatitlar, två cuptitlar och två supercuptitlar i Ajax innan Trabelsi skrev på för Manchester City 2006 som bosman då hans kontrakt med Ajax gått ut. I Manchester City fick han problem att ta en ordinarie plats som högerback bakom både Micah Richards och Nedum Onuoha och där en skada samt att få arbetstillstånd gjorde att hans debut dröjde mer än en månad in på säsongen. Mest minnesvärda ögonblicket blev hans första mål för klubben mot stadsrivalerna Manchester United där han överlistade Edwin van der Sar i Manchester United-målet med ett stenhårt skott med vänsterfoten.

Efter mars månad under hans första säsong hamnade han helt utanför laget och spelade inte en enda match till för klubben och släpptes också från sitt kontrakt i slutet av säsongen då han hade ett ”Pay-per-game”-kontrakt som endast gav honom 18 000 euro per spelad match. Manchester City var tvungna att enligt lag förnya hans kontrakt men valde att istället avsluta det i slutet av säsongen.

Trabelsi avslutade sin proffskarriär i Al Hilal SFC i Saudiarabien säsongen 2007-08 som också får ses som en misslyckad sejour. Det blev hans sista säsong som proffsfotbollsspelare och han valde att lägga skorna på hyllan på grund av hans svaga knän som gäckat honom till och från under karriären. Såhär i efterhand får man se Trabelsis bästa tid som fotbollsspelare var de åren han spelade i Ajax då den typ av fotbollsspelare Trabelsi var och den typen av fotboll Ajax ville spela passade väldigt bra ihop. Han representerade även Tunisien i tre VM och var med och vann de afrikanska mästerskapet år 2004.

Trabelsi gifte sig och fick en son i Nederländerna. År 2007 tillkännagavs att hans egendom i Nederländerna hade beslagtagits på grund av en hyresskuld, som sedan auktionerades ut. Han var en av de bästa högerbackarna i Eredivisie under de åren han spelade i Ajax - om inte Ajax bästa högerback nånsin - men han blir lätt bortglömd idag. Tyvärr har Trabelsi efter sin proffskarriär stått för en del tråkiga rubriker då han 2011 arresterades tillsammans med två andra före detta fotbollsspelare i Tunisien för narkotikamissbruk. Han testade positivt för ett icke avslöjat läkemedel. 2013 bekräftade Trabelsi sitt medlemskap i Salafism rörelsen kring imam Bilel Chaouachi samröre till terroristorganisationer och förespråkade införandet av Sharia. Han jobbar numera som studioexpert på TV i hemlandet.

Joakim Dahl 2020-04-19 16:52:00
Author

Fler artiklar om Ajax