Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #15: Andy van der Meyde – Sex, drugs ’n’ Soccer

120 år, 120 Ajacieden #15: Andy van der Meyde – Sex, drugs ’n’ Soccer

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Andy van der Meyde är idag kanske mest ihågkommen för sina ”gevärs”-målgester men när hans karriär var på topp ansågs han var nummer två efter Figo som världens bästa ytter. Men efter han lämnade Ajax tog karriären en felvändning.

Början av 2000-talet kom det en kull av spelare genom Ajax ungdomsakademi och speciellt säsongen 2002-03 var laget fullt av blivande superstjärnor under ledning av tränaren Ronald Koeman. Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart och Zlatan Ibrahimovic var några i den truppen som sedan skulle visa sig bli stora namn inom fotbollsvärlden. En annan spelare i den truppen var Andy van der Meyde och precis som alla andra spåddes han en framgångsrik karriär. Men efter att ha lämnat Ajax för Inter 2003 tog hans karriär en felvändning.  

Andy van der Meyde var den optimala högerytter då han var en snabb och skicklig dribblare som älskade att utmana ute på högerkanten med sina överdrivet många och aviga överstegsfinter och levererade en mängd giftiga inlägg från sin högerkant. Men han hade framförallt ett giftigt och stenhårt skott. Han var som en av Ajax stora talanger åren 2000 till 2003 ständigt med i startelvan och var med och vann dubbeln 2002 där hans många mål och assister var ovärderliga för laget den säsongen. Hans framgång i Ajax det året gjorde såklart att dåvarande förbundskaptenen för Nederländerna Dick Advocaat hörde av sig och han fick också sin debut i landslaget mot USA som blev mycket lyckad då han blev målskytt i sin debut där han stod för 2-0 målet.

Efter sin mest målproduktiva säsong för Ajax skrev van der Meyde – då 24 år gammal - på för Inter sommaren 2003 och det var i Inter hans karriär började ta en helt annan riktning än den som han och så många andra i det Ajax-laget hade förutspåtts. I Italien var det en helt annan mentalitet och här spelade han med redan stora fotbollstjärnor som Christian Vieri, Dejan Stankovic och Fabio Cannavaro. Han fick svårt att slå sig in i laget och på de två säsongerna i Inter blev det endast spel i 32 ligamatcher innan han 2005 skrev på för Everton.

Everton-tränare David Moyes hade fått tillåtelse att den sommaren öppna plånboken efter att Everton otroligt nog, på Liverpools bekostnad, slutat i topp fyra i Premier League och tagit den sista kvalplatsen till Champions League. Nu behövde man stärka truppen inför kommande säsong och van der Meyde sågs som en stark värvning då man ville stärka mittfältet och få mer kreativitet i anfallsspelet. Han anlände till Merseyside med en ljumskskada vilket gjorde att hans debut fick vänta ända tills oktober 2005 då han fick hoppa in mot Middlesbrough. Men fler skador väntade som skulle hålla honom borta och även i Everton fick van der Meyde problem att slå sig in i laget vilket vid sidan av planen förvärrade en mycket dålig trend han tagit med sig under motgångarna i Inter.  

I en intervju med BBC Radio 5 Live i januari 2013 berättar han själv om de problem han haft vid sidan av planen som började under sitt andra år i Inter: ”Jag gick inte ut förrän mitt andra år i Italien när jag visste att jag inte skulle spela längre. För mig var det som en tillflyktsort så jag gick ut och drack och tänkte inte på fotboll. Jag var deprimerad, jag spelade inte längre. Jag kollade även oddsen och bettade ofta.”

Bredvid de sportsliga problemen fortsatte nu denna dåliga trend i Everton och när han i januari 2006 drog på sig en allvarlig lårskada på träningen, inför en match mot Manchester United, som skulle hålla honom borta i sex månader eskalerade drickandet samtidigt som hans äktenskap gick i kras efter att han inlett en otrohetsaffär med en strippa på en av strippklubbarna han besökte regelbundet i Liverpool.

En bortblåst form, långtidsskadad, alkoholproblem, otrohet, skilsmässa och som om problemen inte var nog blev även hans nyfödda dotter allvarligt sjuk. Alla problemen han hade ledde till större sömnsvårigheter vilket i sin tur ledde till ett tablettmissbruk. Han har själv erkänt i sin självbiografi ”Geen genade” (No mercy) att han under två års tid stal receptbelagda läkemedel från klubbens läkarkontor i Everton då alkohol och sömntabletter blev botemedlet på alla hans problem och sömnlösheten.

Efter att hans kontrakt bröts med Everton 2009 och han blev kontraktslös eskalerade festandet med vännerna i Liverpool under en längre period och hans karriär återhämtade sig aldrig efter detta. Till slut nådde han botten och insåg att hans livsstil skulle ta död på honom då han både drack alkohol, tog kokain och festade sju dagar i veckan. ”Festen var vad mitt liv handlade om. Liverpool är farligt om du inte vet hur du kontrollerar dig själv. Jag insåg att Liverpool skulle döda mig. Jag behövde lämna.” – berättar han i intervjun med BBC Radio 5 Live från 2013.

Han återvände till Amsterdam efter att hans agent hade förhandlat fram ett träningsavtal med Ajax om att få låta van der Meyde träna med laget. Det blev sätt för honom att förändra sitt liv och återfå kontakten med sin ex-fru och dotter igen. Han hade efter det en misslyckad sejour i PSV där det inte blev något framträdande och valde sedan att avsluta sin professionella fotbollskarriär 2011. Efter fotbollen släppte han sin självbiografi och har gett många intervjuer där han förespråkar andra fotbollsspelare att inte göra samma misstag som han själv gjorde.
 
Idag bedriver han bland annat serie på sin Youtube-kanal som heter Bij Andy in de auto där han tar fotbollsspelare och fotbollsprofiler, mestadels från Nederländerna, på en åktur i sin bil där man får höra en hel del intressanta historier från både van der Meyde själv och den personen han har med sig. I ett av de många avsnitten tar han sin gamla lagkamrat Mido som han spelade tillsammans med i Ajax i början av 2000-talet på en åktur, där Mido bland annat berättar historier om hur busiga han och Zlatan var utanför planen i tiden i Ajax, den kan ses här.

Joakim Dahl 2020-04-24 23:13:00
Author

Fler artiklar om Ajax