Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #17: Daley Blind — Att födas in i en klubb
Daley Blind, Ajacied och Amsterdammer.

120 år, 120 Ajacieden #17: Daley Blind — Att födas in i en klubb

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. I måndags handlade det om fadern Danny, nu om sonen Daley Blind, en Ajacied sen födseln.

Den 9 mars 1990 föddes Daley Blind i Amsterdam och in i Ajax. Som son till Danny Blind, som samma år övertog kaptensbindeln i klubben, växte han upp i klubben. Förvisso började han spela knattefotboll i AFC, för ingen får gratis någon plats i Ajax ungdomsakademi, men när han var åtta år mötte han kriterierna för inträde och fick en plats. Nästa år gick han hand i hand med sin pappa ut på Amsterdam Arenas gräsmatta för Dannys avskedsmatch.

Sommaren 2008 när han var 18 år utsågs Daley till årets talang i ungdomsakademin. Han flyttades upp till Jong Ajax och blev lagets kapten och nav på mittfältet. I december lät Marco van Basten honom debutera i a-laget med ett inhopp mot FC Volendam. Då blev Daley och Danny Blind första far och son att representera Ajax sen Wim Anderiesen Sr. och Wim Anderiesen Jr. som spelade på 1920- och 30-talet respektive 1950-talet.

Son till en legendarisk ledare och kapten som därtill sedan var verksam som tränare, sportchef och mer i klubben kan man tro att vägen låg krattad för Daley att bli nästa Ajax-stjärna. Riktigt så var det inte. Som tidigare berättat hade Danny det svårt att få det att stämma i Ajax efter att spelarkarriären var över. Och om Daley tisslades och tasslades det. Även om han av ungdomstränarna utsetts till årets talang och han bevisligen hade kvalitet var han inte den mest iögonfallande supertalangen i vissas ögon — efter flera magra år törstade supportrar efter att ett nytt glimrande stjärnskott som Rafael van der Vaart eller Wesley Sneijder skulle komma fram. Men istället var tydligen det bästa akademin hade att erbjuda en långsam kille som helst ville spela en tillbakadragen roll på mittfältet.

Långsam och vek hade Daley också det tufft att hävda sig på seniornivå till en början. Folk började viska om att det var ren nepotism att han ens var i Ajax, att han var där bara på grund av vem hans pappa var. Han fick göra en handfull matcher under van Basten men till nästa säsong när Martin Jol tagit över fick han ingen speltid i a-laget. På mittfältet höll Jol fast vid Eyong Enoh som den sittande mittfältaren, och som vänsterback föredrog han till och med både högerfotade Vurnon Anita, som egentligen också helst ville spela på mittfältet, och Urby Emanuelson som inte kunde försvara och hellre ville vara ytter; framför Daley. Det gjorde att Ajax i januari 2010 skickade honom på lån till Groningen för mer a-lagserfarenhet.

I Groningen under duktige ungdomsutvecklaren Pieter Huistra gick det bra, Daley var ordinarie hela våren och till sommaren ville Groningen och flera andra klubbar låna honom igen efter att det var tydligt att han fortfarande inte ingick i Jols planer. Men Ajax valde att behålla honom, och i november 2010 sparkades Jol och Frank de Boer befordrades från U19- till a-laget. de Boer satte upp Anita på mittfältet och i januari lämnade Emanuelson för AC Milan.

Under våren när Ajax stormade mot det första ligaguldet på sju år så delade Blind och dansken Nicolai Boilesen, som de Boer hade med sig från U19-laget, på vänsterbacksplatsen. I titelmatchen mot Twente den 15 maj 2011 startade Boilesen men Blind byttes in. I 77:e minuten fick han bollen på vänsterkanten av Demy de Zeeuw. Han drev framåt, stannade upp och letade alternativ inåt och hittade Siem de Jong som visade sig vid gränsen till straffområdet. Blind passade de Jong som väggspelade med Christian Eriksen till ett fritt läge och sköt in det avgörande 3-1 och rusade ut mot läktaren i hörnet med armarna i skyn. Daley kom i ett glädjerus och hoppade upp på hans rygg och firade vilt samtidigt som Danny och resten av tränarstaben firade vid bänken.

Säsongen som följde började det skadehelvete som skulle i princip förstöra Boilesens Ajax-karriär. Det underlättade för Blind att erövra den ordinarie vänsterbacksplats han ändå hade tagit med tiden då han alltid var smartare än Boilesen på plan, han behövde bara bli jämnare och modigare. Vilket han blev mer och mer under säsongen Ajax försvarade ligatiteln. 2012/13 tog han ett stort kliv i sin utveckling. Jan Vertonghen, Gregory van der Wiel och Vurnon Anita hade alla lämnat och Daley klev då fram och tog mer ansvar i försvaret. Han växte ut till Eredivisies klart bästa vänsterback och utsågs till årets spelare i Ajax när man vann ett tredje raka ligaguld. Nästa säsong flyttade de Boer upp Blind till den tillbakadragna mittfältsrollen som han spelat mest på i ungdomslagen. Daley växte ut till en ännu större dominant. Spelet var inte lika bra som tidigare år på grund av de Boers stagnation, men Ajax vann ändå ligan för fjärde säsongen i följd, och Blind mottog Gouden Schoen som ligans bästa spelare. Till sommaren var han ordinarie i Hollands bronslag i VM. Hans perfekta inlägg ledde till Robin van Persies språngnickmål i första matchen mot Spanien, ett av Hollands mest klassiska mål någonsin. I bronsmatchen mot Brasilien gjorde Daley sitt första landslagsmål.

Med ett år kvar på kontraktet med Ajax var det väntat att han skulle lämna klubben den sommaren, och han valde att följa med van Gaal till Manchester United. Efter fyra år i Manchester återvände han sommaren 2018 hem till Ajax. Han vände inte hem som en avdankad föredetting som snart skulle avsluta karriären, utan som en 28-åring i sina bästa år av karriären. Han blev Ajax dyraste nyförvärv någonsin, och ett av de bästa. Klubbledningen hade identifierat att problemet med truppbygget tidigare var att alla spelare antingen var unga talanger som Matthijs de Ligt med flera eller veteraner i slutet av karriären som Klaas-Jan Huntelaar, och att man behövde några i mellanläget, som hade erfarenhet men inte var slut utan fortfarande på toppen av sina karriärer. Det blev Daley Blind och Dusan Tadic och utan dem hade inget av det Ajax uppnådde 2018-19 varit möjligt.

Blind blev pappan i försvaret, lugn och trygg bredvid unge härföraren de Ligt. Hans närvaro i omklädningsrummet uppskattas enormt liksom hans uppspelsfot. Och han har uppvisat ett målsinne som aldrig förut. Ingen som såg det kommer någonsin glömma när både Hakim Ziyech och Daley Blind, av alla människor, gjorde hattrick när De Graafschap demolerades med 8-0. Och när cupfinalen mot Willem II spelades förra våren var det Blind som öppnade målskyttet när han nickade in Ziyechs frispark. 

Hastigt och lustigt kunde allting tagit slut i vintras. I Champions League-matchen mot Valencia drabbades Daley av yrsel och satte sig ner. Han slutförde matchen men blev sedan indisponibel. Flera undersökningar gjordes och det visade sig att Daley drabbats av en inflammerad hjärtmuskel. En “subkutan ICD” opererades in och Daley fick vila. Hur länge han skulle vara borta rådde det länge stor oklarhet kring. En del trodde bara några veckor, andra månader eller hela säsongen, och någon hjärtspecialist spekulerade i att karriären kunde vara över. I februari, tidigare än de flesta väntat ändå, var han tillbaka i bortamatchen mot Vitesse. Till stående ovationer från Ajax tillresta supportrar och, fint nog, också från hemmapubliken i Arnhem.

Nu är som bekant allting osäkert kring världsläget och fotbollen, men det är i alla fall skönt att kunna konstatera att Daley Blinds karriär inte fick ett för tidigt slut och när Ajax är tillbaka igen så kommer ett stort rödvitt hjärta vara med.

Och den 1 oktober 2019 blev han pappa till en son...

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-04-29 14:44:01
Author

Fler artiklar om Ajax