Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #20: Gerrit Keizer — Den flygande holländaren
Gerrit Keizer mot slutet av sin spelarkarriär strax efter andra världskriget.

120 år, 120 Ajacieden #20: Gerrit Keizer — Den flygande holländaren

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. Nu är turen kommen till en av Ajax första kultspelare, Den flygande holländaren Gerrit Keizer.

Den flygande holländaren, The Flying Dutchman eller De Vliegende Hollander var ett mytomspunnet spökskepp. Legender om skeppet från Holländska Ostindiekompaniet uppstod under 1600-talet. Enligt legenden kunde det aldrig docka i någon hamn utan var dömt att segla på haven för evigt. Det blev inspiration för många konstnärliga själar, från författare som Sir Walter Scott och Viktor Rydberg, kompositörer som Richard Wagner, till Kalle Anka-tecknaren Carl Barks och filmteamet bakom Pirates of the Caribbean. Det blev också Gerrit Keizers smeknamn.

Gerrit Keizer föddes i Amsterdam 1910. Som pojke spelade han fotboll i lilla DEO Amsterdam. När han var 16 kom han till Ajax och började som vänsterytter i ungdomslaget. När de var en målvakt kort en gång fick han ställa sig i mål, och gjorde det så bra att han stannade mellan stolparna resten av sin karriär. Redan som 18-åring sen fick han debutera i Ajax a-lag när förstemålvakten Jan de Boer var skadad.

Han tillbringade en säsong som reservmålvakt bakom de Boer. Sedan flyttade Keizer till London och jobbade som grönsakshandlare. Han började spela amatörfotboll i lilla Margate som var en farmarklubb till Arsenal. Keizer ville spela på en högre nivå och snart lade Arsenals legendariske manager Herbert Chapman märke till honom. I augusti 1930 blev han den förste holländaren någonsin att spela för Arsenal när han debuterade mot Blackpool. Den säsongen gjorde han 17 matcher i Arsenals a-lag och hjälpte dem att vinna ligan för första gången. Det extraordinära, och det som gav honom smeknamnet The Flying Dutchman, var att Keizer ofta vaktade Arsenals mål för att sedan flyga till Holland för att också vakta Ajax mål på söndagen.

Keizers flamboyanta spelstil var sevärd, men gjorde honom också obekränerlig och snart var han utkonkurrerad som förstemålvakt i Arsenal. Han fortsatte karriären i Londonklubbarna Charlton och QPR innan han 1933 flyttade hem till Amsterdam igen och blev odiskutabel förstemålvakt i Ajax ända fram till 1948.

Efter andra världskrigets slut och den tyska ockupationen var över befann sig Ajax i en så ekonomiskt prekär sits att man inte ens hade råd matchtröjor längre. Keizer flög därför på eget bevåg till London igen och fick Arsenal att donera en omgång Arsenal-tröjor. Så blev Ajax sommaren 1947 holländska mästare iförda Arsenal-tröjor. Keizer gjorde många flygresor fram och tillbaka mellan London och Amsterdam, och kort före hans spelarkarriär var över kom det fram att han också smugglat in brittiska sedlar, gömda inuti i fotbollar. Han dömdes till sex månaders fängelse och 30 000 guildern i böter.

När spelarkarriären var över fortsatte Keizer jobba som grönsakshandlare, hans affär blev en av de största i sin bransch i Amsterdam. 1955 blev han styrelsemedlem i Ajax. Han avled 1980, 70 år gammal.

William Edströmwilliam.edstrom@svenskafans.com@wyeds2020-05-10 16:30:29
Author

Fler artiklar om Ajax