Lagbanner
120 år, 120 Ajacieden #24: André Onana - "The Boss"
Har vi sett det sista av André Onana eller får vi njuta av honom en säsong till i Ajax-tröjan?

120 år, 120 Ajacieden #24: André Onana - "The Boss"

För att fira Ajax 120 års-jubileum har Ajax-redaktion inlett en artikelserie i 120 delar. Under detta 120:e år i Ajax historia kommer vi i 120 texter lyfta fram 120 olika Ajacieden, 120 människor som på ett eller annat sätt varit en del av Ajax under dessa år. I denna texten tar vi en titt på André Onana, som har varit helt avgörande för Ajax senaste två åren och nu utvecklats till en världsmålvakt som lockar intresse både från FC Barcelona och Chelsea.

André Onana föddes i Nkol Ngok, Kamerun. Han fick som ung chansen att spela i Samuel Eto'os egna fotbollsakademi och via akademins kontakter med FC Barcelona fick han som 14-åring en plats på berömda La Masia-akademin. 2014-15 vaktade han målet i U19-laget när de mötte Ajax i UEFA Youth League och även om Ajax vann matchen imponerades man av Onana. I januari 2015 lyckades man värva honom. Han började i Jong Ajax och gjorde sin debut mot Achilles ’29 den 9 februari. Inför säsongen 2015/16 blev han vald som tredje målvakt i a-lagstruppen av dåvarande tränaren Frank de Boer och han gjorde sin inofficiella debut för a-laget i en vänskapsmatch mot Dynamo Moskva i juli 2015, men spelade sen bara för Jong Ajax resten av säsongen, där han kunde blanda otroliga räddningar med rejäla tabbar, men med tiden blev han mer stabil.

Den officiella a-lagsdebuten kom mot Willem II den 20 augusti 2016 då Jasper Cillessen, som varit förstavalet under en längre tid, var på väg till FC Barcelona. En vecka senare blev Cillessen klar för FC Barcelona och Ajax tog in Tim Krul på lån ett år från Newcastle, men på grund av en skada på Krul fick Onana starta även nästa match mot Go Ahead Eagles och var efter denna match förstavalet som målvakt, en roll han har haft sedan dess.  I januari samma säsong valde han att inte delta i Afrikanska Mästerskapen med sitt landslag då han inte ville äventyra sin startplats i Ajax.

Hans första säsong som förstemålvakt blev titellös men får ändå räknas som en succé-säsong för Onana. Det var ju den där fantastiska Bosz-säsongen där Ajax på våren tog sig ända till Europa League-finalen på Friends Arena där man tyvärr föll, helt rättvist, mot ett Mourinho-lett Manchester United som taktiskt utmanövrerade ett ungt Ajax. Redan här kunde man se att Onana hade det där lilla extra, ”Something special” som beskrivningen i FIFA brukar heta. Visst har han stått för ett fåtal kostsamma tabbar i a-laget, speciellt med hans vågade spel med fötterna i början, men det förlåtes och glöms efter alla de gånger han räddat Ajax med helt overkliga reflexräddningar, särskilt i viktiga matcher som mot Benfica borta i Champions League.

Efter finalen på Friends Arena var han het på tapeten på transfermarknaden och var i princip klar för en italiensk klubb i Serie A innan affären gick i brak. Varför? För att han var svart. Vilken klubb de rör sig om har aldrig avslöjats, men klubben själv ska ha hört av sig till Onana och gett förklaringen att man drog sig ur affären på grund av att man själva inte visste eller kunde kontrollera hur ens egna fans skulle behandla en svart målvakt och att det därför skulle kunna bli en ”riskabel situation” både för klubben och spelaren. Onana själv har sagt att han var i alla fall glad över att anledningen inte var att han var ”för dålig”, utöver det bryr han sig inte. Såklart tråkigt för Onana då vi alla vet att Italien har en hel del hemska ”fans” och stora problem med rasism i ”supporterföreningarna”.

Säsongen 2017/18 förblev han förstamålvakt under både Marcel Keizer under hösten och Erik ten Hag, som tog över i december, under våren. Inför Ajax succésäsong året därpå, 2018/19, bytte han tröjnummer igen från nr 1 till sitt gamla nr 24 för att han haft mer framgång med det numret. Mer framgång blev det också då han var helt avgörande den säsongen till att Ajax tog hem både ligatiteln och cuptiteln, men också när man tog sig ända till semifinal i Champions League under våren.

Det vi vet nu är att Onana själv har gått ut och sagt att han är redo att lämna Ajax och att ta nästa steg i karriären och på så sätt själv ”lägga ut sig på transfermarknaden”. Klubbar som det har ryktats om är Barcelona och Chelsea. Senast i veckan rapporterade spanska Mundo Deportivo att Barcas andremålvakt Neto vill stanna i klubben och då Marc-Andre Ter Stegen lär bli svår att peta som förstavalet är nog inte Onana sugen på en kamp om andravalet som målvakt i Barca mot Neto. Mer troligt är då kanske att han följer sin nuvarande lagkamrat och vän Hakim Ziyech till Chelsea där Kepa Arrizabalaga blandat och gett.

Oavsett var hans framtid ligger kommer "The Boss" förbli en publikfavorit i Amsterdam för sitt spektakulära matchvinnande målvaktsspel och glada humör.

Gillar du TV- och reflexräddningar finns här ett kortar klipp på Onanas räddningar säsongen 2019/20 och här ett lite längre klipp med alla räddningar under Ajax succè-säsong 2018/19.
 

Joakim Dahl 2020-05-23 19:28:31
Author

Fler artiklar om Ajax